Dacă folosești frecvent un computer, este foarte probabil să fi avut ochii roșii dupa câteva ore, de asemenea numit sindromul vederii computerizate. Acesta este un tip de oboseală oculară cauzată de utilizarea prelungită a ecranelor digitale. Printre alte simptome, sindromul vederii la calculator poate provoca:
- Oboseală oculară
- Ochi uscați
- Dureri de cap
Experimentarea sindromului vederii la calculator nu înseamnă însă că trebuie să renunți complet la timpul petrecut pe ecran. Modul în care privești un ecran digital poate face o mare diferență.
Ce este sindromul vederii computerizate?
Sindromul vederii computerizate, ste o afecțiune care poate provoca probleme specifice de vedere și oculare, cum ar fi:
- Dureri de cap
- Vedere dublă
- Mâncărime, roșeață sau lăcrimare a ochilor
- Dureri de umăr
Vezi și: Leguma care reduce riscul bolilor de inimă. Este săracă în calorii și bogată în fibre
Este cauzată de concentrarea LA un ecran digital pentru o perioadă lungă de timp. Aceasta include ecranele digitale de pe dispozitive precum:
- Calculatoare
- Tablete
- Cititoare electronice
- Smartphone-uri
Atunci când te uiți la un ecran digital, ochii trebuie să lucreze mai mult pentru a se concentra. Acest lucru se datorează faptului că textul de pe ecranele digitale nu este la fel de clar ca și cuvintele de pe o pagină tipărită.
De asemenea, ecranele digitale sunt predispuse la strălucire sau emiterea unei lumini puternice, ceea ce îngreunează și mai mult focalizarea corectă a ochilor. Ai mai multe șanse să dezvolți sindromul vederii computerizate dacă privești un ecran digital timp de 2 sau mai multe ore la rând.
Alți factori de risc pentru oboseala digitală a ochilor includ:
- Privitul la un ecran digital în fiecare zi
- Iluminare slabă
- O strălucire sau o reflexie pe un ecran digital
- Orobleme de vedere necorectate (cum ar fi hipermetropia sau astigmatismul)
- Ochelari de vedere cu prescripție medicală incorectă
- Distanță sau unghi de vizualizare incorectă
- O postură proastă în timpul ședinței
Simptomele tale pot fi mai severe dacă utilizezi în mod regulat ecrane digitale timp de mai multe ore pe zi sau dacă aveți deja o afecțiune oculară subiacentă.
Cum să atenuezi oboseala digitală a ochilor
Este posibil să poți reduce sau preveni oboseala oculară prin schimbarea modului în care utilizezi ecranele digitale. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să îți protejezi ochii de oboseală și disconfort.
1. Reglează-ți calculatorul
Poziționează ecranul calculatorului la o distanță de 20 până la 28 de centimetri de ochii tăi. Statul prea aproape de un ecran digital poate crește riscul de oboseală oculară.
Plasează ecranul ușor sub nivelul ochilor, la aproximativ 10 - 15 cm. Înclină partea superioară a ecranului înapoi cu aproximativ 10 până la 20 de grade. Asigură-te că nu îți înclini gâtul în sus sau în jos pentru a vedea ecranul.
De asemenea, poți face ca textul și imaginile să fie mai vizibile și mai ușor de citit prin creșterea contrastului, a luminozității și a dimensiunii fontului de pe dispozitiv.
2. Clipește frecvent
Clipitul ajută la prevenirea uscării ochilor prin răspândirea umezelii și a mucusului pe ochi. Dacă nu clipești suficient de des, acest lucru poate face ca ochii tăi să devină uscați și iritați.
Privitul la un calculator sau la un ecran digital te poate face să clipești mai rar decât ar trebui. De fapt, potrivit Universității din Iowa, clipești cu 66% mai puțin în timp ce te afli la calculator.
Încercă să îți amintești să clipești des atunci când folosești un computer sau un alt dispozitiv digital și fă pauze regulate de la ecran pentru a îți odihni ochii.
3. Scade luminozitatea ecranului
O cauză a disconfortului apare atunci când lumina ambientală este reflectată de ecran. Lumina provine adesea de la corpurile de iluminat de deasupra capului sau de la ferestrele din apropiere.
Încercă să reduci acest disconfort prin:
- Închide jaluzelele, umbrelele sau perdelele de la ferestre pentru a reduce sau minimiza strălucirea ecranului
- Utilizează becuri de putere mai mică
- Redu intensității luminilor de deasupra capului
- Adăugă un filtru la ecranul la computerul tău.
4. Folosește ochelarii de vedere potriviți
Dacă purți ochelari de vedere, asigură-te că prescripția este corectă. Purtarea unei prescripții greșite poate face dificilă focalizarea corectă a ochilor tăi. Acest lucru îți poate crește riscul de oboseală oculară și dureri de cap.
Dacă ochelarii tăi sunt pentru distanță, pentru citit sau pentru ambele, este posibil să ai nevoie de o nouă rețetă doar pentru vizualizarea ecranelor digitale.
5. Ajustează postura
O postură proastă îți poate crește riscul de oboseală oculară. De aceea, este important să îți amenajezi spațiul de lucru într-un mod care să favorizeze o postură bună în timp ce stai în fața calculatorului.
Atunci când sti în fața calculatorului sau a altui ecran digital, ține cont de aceste sfaturi pentru o postură bună:
- Stai drept, cu urechile aliniate deasupra umerilor. Evită să lași capul și gâtul să se aplece în față.
- Păstrează umerii relaxați. Evită să te cocoșezi sau să te apleci în față.
- Poziționează ecranul calculatorului ușor sub nivelul ochilor. Asigură-te că nu trebuie să îți înclini capul în sus sau în jos sau să te apleci în față pentru a vedea clar ecranul.
- Folosește un scaun cu înălțimea potrivită. Încercă să îți ții picioarele plate pe podea, cu genunchii la același nivel sau puțin mai sus decât șoldurile.
- Folosește un scaun cu un suport bun pentru spate. Încercă să te așezi pe spate și să simți că spătarul scaunului îți susține coloana vertebrală.
6. Fă pauze regulate
Un factor de risc major pentru sindromul vederii pe calculator este utilizarea continuă a unui ecran digital.
Pentru a vă minimiza riscul, fă pauze de rutină:
Urmează regula 20-20-20. Regula 20-20-20-20 îți poate ajuta ochii să se reorienteze și să se odihnească. Uită-te la ceva aflat la 6 metri distanță, timp de 20 de secunde, la fiecare 20 de minute.
Odihnește-te timp de 15 minute. După 2 ore de utilizare continuă a ecranului, odihnește-ti ochii timp de 15 minute. Îndepărtează-te de calculator și concentrează-te asupra obiectelor care sunt mai aproape și mai departe decât ecranul digital.
Efectuează sarcini în afara ecranului. În timpul fiecărei pauze, evită să te uiți la un alt ecran digital. Încercă să faci sarcini care nu țin de ecran, cum ar fi organizarea documentelor sau o plimbare.
7. Folosește picături pentru ochi
Picăturile de ochi lubrifiante sunt concepute pentru a îți menține ochii hidratați.
Dacă ochii tăi încă se simt uscați sau iritați, cere-i medicului oftalmolog un produs cu prescripție medicală.
Când trebuie să apelați la un medic
În multe cazuri, sindromul vederii la calculator poate dispărea sau poate fi mai puțin problematic dacă reduci timpul petrecut la ecranul digital. Modificările stilului de viață menționate mai sus pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea sau prevenirea simptomelor.
Cu toate acestea, dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc, sună sau vizitează un oftalmolog. De asemenea, contactează medicul oftalmolog dacă aveți:
- Modificări bruște ale vederii
- Durere sau roșeață inexplicabilă a ochilor care nu dispare
- Ochi uscați care nu se ameliorează cu picături pentru ochi
Aceste simptome pot fi semne ale unei alte probleme de vedere sau ale unei alte afecțiuni de sănătate.
Pentru sindromul vederii la calculator, medicul tău îți poate prescrie ochelari de vedere special pentru utilizarea calculatorului. De asemenea, ar putea sugera un antrenament vizual, numit și terapie vizuală, sau o marcă specifică de picături pentru ochi.
Sindromul vederii computerizate afectează în mod obișnuit persoanele care utilizează ecrane digitale pentru perioade lungi de timp. Acesta poate provoca o serie de simptome, printre care:
- Oboseală oculară
- Dureri de cap
- Ochi uscați
- Vedere încețoșată
Pentru a preveni oboseala digitală a ochilor, odihnește-ți ochii timp de 15 minute după ce ai folosit calculatorul timp de 2 ore. Reglează ecranul și spațiul de lucru pentru a reduce disconfortul. Clipește des și folosește picături de ochi lubrifiante pentru a hidrata ochii.
Dacă porți ochelari, programează o programare la medicul oftalmolog în fiecare an pentru a vă asigura că rețeta este corectă. Discutați cu medicul tău oftalmolog dacă simptomele de oboseală oculară persistă sau se înrăutățesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.