Oricine a avut vreodată febră știe cât de neplăcută e starea, mai ales atunci când au de-a face cu copii mici. Febra este un semn obișnuit de boală, un bun indicator al faptului că sistemul imunitar funcționează corect și luptă contra unei infecții.
Dar când vine vorba de febră, de multe ori ne grăbim să înghițim medicamente. Or există cercetări semnificative care sugerează că febrei ușoare până la moderate ar trebui să i se permită să-și urmeze cursul și, făcând acest lucru, poate scurta durata bolii și reduce șansele de răspândire a bolii.
Când te duci la doctor
Deși, în general, este recomandabil să lăsați febra să-și urmeze cursul, există anumite momente și situații când trebuie să mergeți urgent la doctor. Adică atunci când febra:
- Apare la un copil mic, peste 37,7 grade Celsius spun specialiștii americani
- Este însoțită de deshidratare.
- Este persistentă, adică dureaza mai mult de 2-3 zile.
- ajunge la 39 de grade Celsius, mai ales dacă persoana are un sistem imunitar compromis sau este supusă unui tratament chimioterapic.
- Nu există o sursă clară de febră (nu curge nasul, fără tuse, fără durere în gât etc.).
- Este însoțită de letargie excesivă.
- Este insoțită de probleme de respirație.
7 remedii naturale pentru febră
Dar, dacă nu ai simptomele enumerate mai sus, ce poți face dacă ai febră? Iată cum o poți trata natural:
1. Hidratarea: regula 1 în combaterea febrei este să fii hidratat. Deshidratarea se poate produce cu ușurință, în special la bebeluși și copii mici. De multe ori nu veți avea pofta de mâncare odată cu febra, deoarece corpul este ocupat cu utilizarea energiei sale pentru a combate boala și nu vrea să o „cheltuiască” pentru a digera mâncarea. Nu este nevoie să vă forțați organismul să mănânce dacă nu aveți pofta de mâncare, dar țineți pasul cu lichidele. Încercați să mâncați legume făcute la aburi, supe și ciorbe, dacă este posibil. Beți multă apă și ceaiuri din plante. Laptele de cocos este o alegere bună pentru a adăuga electroliți la sistemul dvs. Și câteva batoane de înghețată merg.
2. Odihniți-vă! Somnul este cea mai puternică metodă naturală a organismului de recuperare după boală. De fapt, lipsa somnului te poate chiar îmbolnăvi. Asigurați-vă că dormiți din plin pentru a permite corpului să folosească energia pe care o are pentru a combate boala. Acesta este momentul perfect pentru a folosi acele zile de concediu medical, mai ales dacă aveți febră din cauze unei afecțiuni contagioase (gripă etc).
3. Beți ceaiuri din plante: sunt o alegere excelentă în caz de febra. Nu numai că vă ajută să vă mențineți hidratat, dar pot produce transpirație, consolidând în același timp sistemul imunitar pentru a vă ajuta să vă reveniți mai repede. Socul, coada șoricelului, Echinacea și mușețelul sunt bune în caz de febră. Sucul de lămâie și mierea pot fi adăugate la ceai pentru un plus de vitamina C.
4. Oțetul de mere: este un alt remediu vechi folosit pentru a ajuta la ameliorarea febrei. Înmuiați câteva cârpe în oțet de cidru de mere diluat (1 parte oțet la 2 părți apă) și așezați-le pe frunte și pe burtă sau înfășurați-le în jurul tălpilor picioarelor. Alternativ, puteți adăuga o ceașcă de oțet de mere într-o baie caldă.
5. Uleiurile esențiale: „Transpirați” febra, cu o baie caldă parfumată cu uleiuri esențiale: de mentă, de ghimbir și de scoarță de scorțișoară, care pot ajuta la accelelrarea sistemului circulator și la transpirație. De asemenea, uleiurile de lavandă, cimbru, rozmarin, eucalipt și salvie ajută, de asemenea, la asigurarea unui confort în caz de febra. Încercați să aplicați câteva picături de ulei de lavandă în apă rece și înmuiați o lavetă în amestec. Așezați-l pe frunte pentru un efect răcoritor și relaxant. Alternativ, amestecați câteva picături de ulei de mentă cu ulei de cocos și frecați-l pe tălpi și pe ceafă.
6. Supa de pui: bunica avea dreptate - supa de pui este bună pentru mai mult decât pentru suflet, mai ales dacă se face cu oasele de la peptul de pui, nu doar cu carne, și cu legume. Conține gelatină și cartilaj care susțin funcția imunitară sănătoasă. Bea o ceașcă de supă groasă de pui strecurată data viitoare când ai febră pentru a da un impuls sistemului imunitar, cu avantajul suplimentar de a te menține hidratat.
7. Tratament pentru șosete umede: poate suna ciudat, dar mulți oameni spun că prin acest remediu natural ar ajuta la stimularea sistemului imunitar și la creșterea circulației sângelui. Cel mai bine este să utilizați această tehnică în prima zi a bolii și să o faceți câteva nopți la rând pentru o eficiență maximă. În primul rând, va trebui să vă încălziți picioarele într-o baie sau duș cald. Uscați-le complet. Apoi, chiar înainte de culcare, înmuiați o pereche subțire de șosete de bumbac în apă rece și băgați picioarele în ele. Peste ele, puneți o pereche de șosete groase de lână. Dacă vă treziți în mijlocul nopții și șosetele subțiri sunt deja uscate, le udați din nou înainte de a vă întoarce în pat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.