Un sistem imunitar sănătos este necesar pentru a ține la distanță bolile. Hrănirea corpului cu nutrienții potriviți poate ajuta la menținerea sistemului imunitar puternic. Anumite alimente pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea bolilor precum răceala și gripa, iar a avea o imunitate puternică este esențială pentru a-ți menține starea generală de sănătate sub control.
Mai ales în momentele în care pandemia este în plină desfășurare, trebuie să fii cu ochii pe ceea ce mănânci și să eviți alimentele nesănătoase.
Iată care sunt nutrienții pe care ar trebui să îi includeți în dietă pentru a vă stimula imunitatea.
Vitamina C
Vitamina C este prezentată drept unul dintre cei mai buni stimulatori ai sistemului imunitar care ajută la funcțiile celulare necesare pentru un sistem imunitar puternic. Portocalele, broccoli, ardeiul ardei, căpșunile, grepfrutul, kale și roșiile sunt surse bune de vitamina C pe care le puteți include în dieta dumneavoastră.
Vitamina E
Vitamina E este considerată o sursă bună de antioxidanți care ajută la reducerea daunelor radicalilor liberi și încetinește procesul de îmbătrânire a celulelor. Radicalii liberi sunt o parte a procesului natural al corpului, dar pot scurta durata de viață a celulelor. O dietă bogată în antioxidanți poate distruge radicalii liberi și poate controla daunele. Sursele de vitamina E includ uleiuri vegetale, nuci, seminte, legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, cereale fortificate pentru micul dejun etc.
Vitamina D
Vitamina D joacă un rol major în ciclul de viață al celulelor umane și reglează sistemul imunitar. Este important ca organismul să producă vitamina D naturală. Expunerea moderată la lumina soarelui vă poate ajuta să obțineți suficientă vitamina D pentru a lupta împotriva infecțiilor, dar puteți crește aportul și cu alimente. Peștele gras precum sardinele, macroul, tonul și somonul și alimentele fortificate precum laptele, sucul de portocale și cerealele sunt surse bune ale acestei vitamine.
Acizi grasi omega-3
Acizii grași Omega-3 pot ajuta la combaterea mai multor boli autoimune, inclusiv diabetul de tip 1, artrita reumatoidă, boala Crohn și multe altele. Când o persoană suferă de boli autoimune, sistemul imunitar confundă celulele sănătoase cu celule străine și începe să le atace. Omega-3 pot ajuta la combaterea acestui lucru.
Zinc
Zincul este un nutrient esențial necesar pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Este necesar pentru dezvoltarea celulelor imune care joacă un rol important în răspunsul inflamator. Cu alte cuvinte, ajută la protejarea împotriva infecțiilor tractului respirator și reduce șansele altor infecții. Cerealele integrale, fasolea coptă, nucile, năutul, stridiile și produsele lactate sunt surse bune de zinc.
Probiotice
Probioticele sunt microorganisme vii care promovează un echilibru sănătos al bacteriilor intestinale. Unele studii au arătat că probioticele pot promova producția de anticorpi naturali în organism, care pot da un impuls sistemului imunitar. Cele mai comune alimente fermentate care conțin în mod natural probiotice includ iaurtul, chefirul, kombucha, murăturile, tempeh, kimchi, unele brânzeturi etc.
Seleniu
Seleniul joacă un rol important în sănătatea sistemului imunitar. Acest antioxidant are potențialul de a încetini răspunsurile hiperactive ale organismului la anumite forme agresive de boli atât la animale, cât și la oameni. Unele dintre cele mai bune surse de seleniu includ usturoiul, broccoli, sardinele, tonul, nucile braziliene și orzul.
Notă: Cereți sfatul unui medic calificat înainte de a utiliza orice sfaturi menționate în articol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.