Sunt multe lucruri care distrug ficatul, dar iată 7 cele mai frecvente dintre ele:
1) Zahăr
Prea mult zahăr în alimentație nu e periculos doar pentru dinți, ci pentru ficat. Organul folosește un tip de zahăr, numit fructoză, pentru a produce grăsime. Prea mult zahăr rafinat sau prea mult sirop de porumb bogat în fructoză determină o acumulare de grăsimi care distriyg ficatul, pentru că poate provoca mai multe boli hepatice. Unele studii arată că zahărul poate fi la fel de dăunător pentru ficat ca și alcoolul, chiar dacă nu sunteți supraponderal.
2) Kilogramele în plus
Kilogramele în plus pot face ficatul să dpeună mai multe grăsimi ceea ce poate duce la boala hepatică grasă nealcoolică (boala ficatului gras non-alcoolic). Ca urmare, ficatul dumneavoastră se poate inflama și umfla, iar în timp, țesutul hepatic se poate întări și cicatriza (medicii numesc aceasta ciroză). Este mai probabil să aveți boala ficatului gras non-alcoolic dacă sunteți supraponderal sau obez, de vârstă mijlocie sau aveți diabet. Dieta și exercițiile fizice pot opri boala.
3) Grăsimile trans
Grăsimile trans sunt prezente în unele alimente ambalate și produse de patiserie. (Le veți observa pe etichetă și ca ingrediente „parțial hidrogenate”). O dietă bogată în grăsimi trans crește riscul de a vă îngrășa, ceea ce, așa cum arătam mai sus, distruge ficatul.
4) Suplimente pe bază de plante
Chiar dacă pe eticheta lor scrie „natural” sau „bio”, este posibil să vă facă mult rău. De exemplu, unii oameni care iau suplimente din kava kava pentru simptomele menopauzei sau pentru a-i ajuta să se relaxeze pot avea probleme pentru că aceasta poate împiedica ficatul să funcționeze corect, ceea ce duce la insuficiență hepatică. Unele țări au interzis sau restricționat planta în cauză. Ar trebui să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice supliment din plante medicinale pentru a vă asigura că nu vă vor face rău.
5) Prea multă vitamină A din suplimente
Organismul are nevoie de vitamina A și este bine să o obțineți din alimentație sănătoasă, adică din fructe și legume proaspete, în special cele roșii, portocalii și galbene. Dar dacă luați suplimente care au doze mari de vitamina A, asta vă poate afecta ficatul. Întrebați medicul înainte de a lua vreo vitamina!
6) Acetaminofenul (sau paracetamolul)
Este un medicament larg utilizat și atâta timp cât respectați indicațiile medicului sau cele din prospect. totul e ok. Dar dacă aveți o durere de spate, o durere de cap sau o răceală și luați un calmant, asigurați-vă că, dacă acesta conține acetaminofen (sau paracetamol), nu depășiți sub nicio formă doza recomandată! Și e important să știți că multe medicamente conțin acetaminofen - de exemplu, cele pentru durerea de cap și pentru răceală și răceală. Doza maximă recomandată de OMS este de 4 mg pe zi.
7) Hepatita C
Hepatita C se poate răspândi prin sânge. Chiar dacă s-a întâmplat o singură dată să vă faceți o injecție cu ac care nu este steril, inclusiv tatuaje, sau dacă aveți un risc crescut din alte motive (cum ar fi dacă aveți HIV sau mama dumneavoastră a avut hepatită C în timp ce era însărcinată cu dvs. etc), ar trebui să vă testați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.