Vitamina D este un nutrient esențial care ajută organismul să absoarbă calciul și fosforul, elemente cu impact asupra sistemului osos. Mai mult, Harvard Health susține că ”studiile de laborator arată că vitamina D poate reduce creșterea celulelor canceroase, ajută la controlul infecțiilor și reduce inflamațiile. Multe dintre organele și țesuturile corpului au receptori pentru vitamina D, ceea ce sugerează roluri importante dincolo de sănătatea oaselor, iar oamenii de știință investigează în mod activ alte posibile funcții”, notează EatThis.
Vitamina D are două componente necesare organismului uman: vitamina D2 și vitamina D3. În timp ce vitamina D2 (ergocalciferol) este produsă de plante, vitamina D3 (colecarciferol) este produsă de organismul uman, ca urmare a expunerii la razele ultraviolete, acesta fiind și motivul pentru care vitamina D3 este cunoscută ca ”vitamina soarelui”, fiind esențială pentru menținerea sănătății.
Doza necesară de vitamina D
Pentru a nu se instala carența de vitamina D, medicii recomandă administrarea acesteia astfel:
- Copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni – 1.000 UI/zi
- Persoanele cu vârste cuprinse între 1 și 70 de ani, femei gravide și lăuze – 600 UI/zi
- Persoanele peste 71 de ani – 800 UI/zi.
Potrivit dr. Valentina Boantă, medic specialist medicină de familie, la 80% dintre persoanele investigate au fost constatate deficite grave și insuficiențe de vitamina D, aceasta subliniind că un procent foarte mare a fost înregistrat în perioada pandemiei, când cea mai mare parte dintre activități s-au mutat în interior.
Deficitul de vitamina D, alarmant. Boantă: O să ajungem ca nordicii, o să luăm ZILNIC supliment
Ce trebuie să știm despre vitamina D
Deficitul poate duce la rahitism și osteoporoză. ”Aproximativ 40 la sută dintre americani au deficit de vitamina D, iar un deficit poate avea efecte adverse asupra sănătății în timp.
La copii, deficitul de vitamina D poate cauza rahitism - care este rar, iar la adulți poate cauza înmuierea oaselor, o afecțiune cunoscută sub numele de osteomalacie, care are ca rezultat o densitate osoasă slabă și slăbiciune musculară. O deficiență pe termen lung poate duce, de asemenea, la osteoporoză”, susține dr. Jeffrey Dlott, director medical, citat de Eatthis.
Anumite probleme de sănătate pot crește șansele unei deficiențe de vitamina D. Potrivit dr. Dlott, ”anumite afecțiuni medicale pot crește, de asemenea, riscul de deficiență, inclusiv boala celiacă, boala Crohn, obezitatea sau bolile renale și hepatice, iar vârsta poate fi, de asemenea, un factor; pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea pielii noastre de a produce vitamina D scade.”
Legătura dintre Covid 19 și deficitul de vitamina D. Totodată, mai spune dr. Dlott, ”una dintre cele mai importante funcții ale vitaminei D în organism este aceea că ajută organismul să absoarbă calciul, așa că este important să se ia suficientă vitamina D pentru a ajuta la construirea și menținerea oaselor sănătoase. De asemenea, vitamina D ajută la susținerea sănătății imunitare, a funcției musculare și a activității celulelor cerebrale.
Există, de asemenea, cercetări care sugerează că vitamina D poate ajuta la reducerea șanselor de boli de inimă, iar nivelurile inadecvate pot crește riscul de infecții și de boli autoimune, inclusiv artrita reumatoidă, diabetul de tip 1 și boala inflamatorie intestinală”, a mai spus medicul, adăugând că există o serie de studii care au arătat asocierea dintre Covid și vitamina D.
”Deși legăturile nu sunt neapărat considerate a fi cauzale, un astfel de studiu a constatat că 80 la sută dintre persoanele diagnosticate cu Covid 19 aveau niveluri deficitare de vitamina D”, a mai spus dr. Dlott.
Moduri de a obține vitamina D și cum să-ți dai seama dacă ești deficitar. Așa cum am precizat deja, mare parte din aportul de vitamina D este adus prin expunerea la soare, fiind de ajuns și numai 15 minute pe zi pentru a se realiza acest lucru. Iar o altă parte din vitamina D vine prin intermediul alimentației, existând o multitudine de produse cu resurse importante de vitamina D.
Cele mai bune surse sunt:
- peștele și uleiul de pește, în special codul, comonul, macroul, tonul, heringul și sardinele. O porție de pește poate asigura până la 90% din doza zilnică recomandată (DZR).
- gălbenușul de ou, două ouă întregi reprezintă aproximativ 40% din DZR.
- produsele lactate și din soia. O cană de lapte înseamnă până la 30% din DZR.
- cerealele integrale
- ciupercile
- portocalele
- carnea de vită, carnea de porc și ficatul.
”Un medic poate determina dacă aveți o deficiență de vitamina D sau dacă riscați să aveți una prin intermediul unui test de sânge”, mai spune dr. Dlott.
Supradozaj cu vitamina D. Deși nu este ceva obișnuit, oamenii pot prezenta toxicitate de vitamina D ca urmare a supradozajului accidental, a erorilor de prescripție sau chiar a automedicației.
”Există o mică variație în ceea ce privește nivelurile recomandate de vitamina D, dar nivelurile cuprinse între 30-60 de nanograme (ng) pe ml sunt, în general, considerate optime.
Experții recomandă ca persoanele cu niveluri tipice de vitamina D să nu ia mai mult de 4.000 UI de vitamina D pe zi. Toxicitatea vitaminei D poate duce la niveluri ridicate de calciu în sânge, cu simptome care includ vărsături, greață, oboseală, amețeli, pierderea poftei de mâncare, pietre la rinichi și tensiune arterială ridicată sau niveluri ridicate de vitamina D în sânge”, mai spune medicul.
Supradozajul de vitamina D, pericol pentru sănătate. Care sunt simptomele intoxicației
Care sunt semnele unei deficiențe de vitamina D
În cazul unei deficiențe de vitamina D la nivelul organismului apar câteva semne de care trebuie să ținem cont și care să ne trimită la un specialist pentru recomandarea unor suplimente, dacă este necesar acest lucru.
Astfel, deficiența de vitamina D se manifestă prin:
- slăbiciune musculară
- durere
- oboseală
- depresie.
Cu toate acestea, unele persoane pot să nu prezinte simptome, astfel încât este dificil de determinat dacă sunt probleme legate de deficitul de vitamina D sau de o altă natură. Motiv pentru care este important să faceți un test de sânge pentru a determina cu exactitate despre ce este vorba.
Mai mult decât atât, este recomandat ca orice supliment de vitamina D să se facă după o discuție cu medicul de familie, acesta fiind cel mai în măsură să decidă care sunt pașii următori, în funcție de rezultatele analizelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.