Când aveți ceață cerebrală vă simțiți confuz, dezorientat sau dezorganizat, vă va fi greu să vă concentrați sau să vă exprimați gândurile. O serie de afeciuni sau stări, dar nu numai, pot da acest simptom. Iată câteva dntre ele:
1) Menopauza
Femeilor le este mai greu să învețe sau să-și amintească lucrurile atunci când ajung la acest stadiu al vieții. Se întâmplă la aproximativ un an după ultima lor menstruație, de obicei în jurul vârstei de 50 de ani. Împreună cu ceața cerebrală, ele pot avea și bufeuri - transpirații bruște cu ritmul cardiac și temperatura corpului mai ridicate - și alte modificări ale corpului. Există tratamente care pot ameliora starea, consultați medicul pecializat în menopauză.
2) Scleroza multiplă
Această boală afectează sistemul nervos central și poate schimba modul în care creierul comunică cu restul corpului. Aproximativ jumătate dintre persoanele care au scleroză multiplă au probleme cu memoria, atenția, planificarea sau limbajul. Exercițiile de învățare și de memorie vă pot ajuta, iar un terapeut vă poate oferi noi modalități de a face față sarcinilor cu care aveți probleme.
3) Cancerul și tratamentul cancerului
Chimioterapia - un tratament pentru cancer care utilizează medicamente puternice - poate duce la ceea ce se numește uneori „chemo creier”. Este posibil să aveți probleme să vă amintiți detalii precum nume sau date, să aveți dificultăți în mai multe sarcini sau să vă ia mai mult timp până reușiți să finalizați lucrurile obișnuite. De obicei, simptomul dispare destul de repede, dar unele persoane pot fi afectate mult timp după tratament. Cancerul în sine poate provoca, de asemenea, „ceață cerebrală”, de exemplu, dacă este afectat creierul.
4) Sindromul de oboseală cronic
Cu această afecțiune, corpul și mintea sunt obosite de foarte mult timp. S-ar putea să vă simțiți confuz, să uitați lucruri și să fiți incapabil să vă concentrați. Nu există un remediu cunoscut pentru acest sindrom, dar medicamentele, exercițiile fizice și terapia vă pot ajuta.
5) Depresia
Este posibil să nu vă amintiți lucrurile bine sau să nu puteți analiza cu ușurință problemele. Este greu de știut dacă acest lucru este legat de pierderea de energie șide motivație care vine odată cu depresia sau dacă depresia afectează creierul într-un mod care provoacă ceața cerebrală. Tratamentul pentru depresie, care include medicamente și terapie psihologică, ar trebui să ajute.
6) Lupus
Această boală pe termen lung face ca sistemul imunitar să vă atace corpul, iar simptomele pot fi diferite. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu lupus au probleme cu memoria, confuzie sau probleme de concentrare. Nu există niciun remediu, dar medicamentele și terapia psihologică vă pot ajuta.
7) Medicamente
Unele tipuri de medicamente - fără sau cu prescripție medicală - pot provoca ceață cerebrală. Dacă luați medicamente și observați că gândirea nu vă este la fel de clară pe cât ar trebui sau nu vă puteți aminti brusc lucrurile, sunați medicul. Asigurați-vă că îi spuneți toate medicamentele pe care le-ați luat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.