7 cele mai frecvente greșeli pe care le faci după 50 de ani. Macină sănătatea și accelerează degradarea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
greseli - FOTO: Freepik
greseli - FOTO: Freepik

Acestea sunt cele mai frecvente 7 greșeli pe care le fac persoanele trecute de 50 de ani. 

Este normal ca oamenii să dezvolte anumite probleme de sănătate pe măsură ce îmbătrânesc, în special după vârsta de 50 de ani. Nimic nu este garantat în ceea ce privește sănătatea, desigur, dar luarea unor măsuri de precauție pentru a te proteja poate îmbunătăți semnificativ șansele de a trăi o viață lungă și împlinită.

Acest lucru este cu atât mai adevărat având în vedere statisticile îngrijorătoare și consecințele luării deciziilor greșite. Un studiu de wellness realizat în 2023 de Alfac Incorporated a constatat că unul din patru adulți a omis controalele medicale pur și simplu pentru că se simțea suficient de bine. Studiul a mai relevat că aproape 50% dintre adulți au omis cel puțin un screening de rutină pentru sănătate și că 51% dintre participanții care au primit un diagnostic de cancer au aflat despre acesta abia după ce au fost verificați sau supuși unui screening.

Fiecare este responsabil pentru luarea deciziilor responsabile pentru a-și sprijini sănătatea. Prioritizarea screening-urilor de sănătate, în special după vârsta de 50 de ani, când riscul de a dezvolta anumite afecțiuni crește în mod natural, este esențială pentru detectarea precoce. În același timp, identificarea propriilor factori de risc prin cunoașterea istoricului medical al familiei poate fi, de asemenea, un instrument neprețuit pentru îmbunătățirea sănătății tale.

Acordarea atenției alegerilor de stil de viață și efectuarea schimbărilor care sprijină longevitatea și bunăstarea este la fel de crucială, fie că este vorba de reducerea consumului de alcool sau de adoptarea unei diete mai sănătoase. Evitând unele dintre cele mai comune greșeli pe care oamenii tind să le facă după ce au trecut de 50 de ani, poți avea mai multă încredere că vei trăi o viață mai sănătoasă și mai împlinită.

Vezi și: Progresele în detectarea timpurie a cancerului pancreatic. Inovații și provocări

Omiterea controalelor de rutină

Deși Task Force-ul pentru Servicii Preventive al Statelor Unite (USPSTF) oferă îndrumări foarte clare despre care screening-uri ar trebui să facă atât bărbații, cât și femeile odată ce au împlinit 50 de ani, aceasta nu este întotdeauna suficient pentru a-i motiva pe oameni să-și programeze acea întâlnire esențială. Îngrijirea preventivă prin screening-uri nu este doar o sugestie ocazională; se dovedește a fi un factor esențial în cazurile de diagnostice grave.

Asta pentru că screening-urile în sine nu detectează neapărat boala în forma sa activă. Potrivit CDC, aceste întâlniri de rutină pot ajuta medicii să detecteze simptome precanceroase, cum ar fi leziunile și formările. Tratarea acestora cât mai curând posibil, fie prin îndepărtare chirurgicală, fie prin medicamente, ar putea reduce șansele de a dezvolta boala în totalitate. 

Neglijarea sănătății mintale

Potrivit National Institute of Health (NIH), adulții sunt în mod special expuși riscului de a dezvolta tulburare depresivă majoră, care cauzează simptome ce durează cel puțin două săptămâni. Alții pot fi predispuși la tulburare depresivă persistentă, o formă de depresie care provoacă simptome ce durează mai mult de doi ani. Alții pot deveni adicti de medicamente sau pot experimenta schimbări semnificative ale dispoziției dacă starea lor fizică se deteriorează.

Neglijarea activității fizice

7 cele mai frecvente greșeli pe care le faci după 50 de ani - FOTO: Freepik@Guzov Ruslan

Este ușor să cădem în capcana unui stil de viață sedentar, dar includerea activității fizice regulate în rutină este crucială dacă ai peste 50 de ani. Antrenamentele regulate sunt legate de rezultate mai bune în sănătate, deoarece exercițiile fizice pot reduce riscul de a dezvolta afecțiuni comune în rândul adulților mai în vârstă, inclusiv hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, boli de inimă, diabet și osteoporoză.

Valoarea activității fizice regulate crește odată cu înaintarea în vârstă. Asta pentru că, începând cu vârsta de 30 de ani, oamenii pot pierde până la 5% din masa musculară pe scade, conform WebMD. Această pierdere devine mai pronunțată pe măsură ce oamenii îmbătrânesc  și poate fi o problemă semnificativă dacă nu ești activ.

Vezi și: Riscurile nutriționale ale vârstnicilor. Efectele pe care le au asupra sănătății

Transformarea alegerilor alimentare proaste într-o obișnuință

Fiecare are o slăbiciune sau două care s-ar putea să nu se încadreze neapărat în categoria "sănătoasă". Consumul constant de alimente bogate în grăsimi saturate, zahăr și sodiu, însă, poate crește riscul de a dezvolta probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, bolile de inimă și multe altele. Aceste afecțiuni sunt, în general, legate de alegerile alimentare nesănătoase și pot deveni din ce în ce mai frecvente pe măsură ce îmbătrânești.

Alegerea unor alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele, este o modalitate importantă de a combate aceste riscuri. În plus, nevoile tale alimentare se schimbă pe măsură ce îmbătrânești, făcând și mai important să consumi alimentele potrivite.

Culcarea la ore târzii

Aceste nopți târzii pot lăsa cu adevărat amprente. De fapt, un studiu din 2021 publicat în Current Opinion in Endocrine and Metabolic Research a constatat că lipsa de somn prețios ar putea accelera procesul de îmbătrânire și crește riscul de a dezvolta afecțiuni precum bolile de inimă și diabetul de tip 2.

Somnul sprijină, de asemenea, imunitatea corpului, ceea ce este esențial pentru combaterea infecțiilor. Potrivit recomandărilor NIH, adulții mai în vârstă ar trebui să doarmă cel puțin șapte până la nouă ore în fiecare noapte. Îmbătrânirea, însă, poate face mai dificilă adormirea, fie din cauza durerii, fie din cauza bolilor cronice. Acest lucru poate avea ramificații semnificative, ducând la efecte precum depresia, problemele cognitive și vulnerabilitatea la căderi.

Cercetările au arătat chiar că lipsa somnului începând cu vârsta de 50 de ani ar putea crește șansele unei persoane de a dezvolta demență mai târziu în viață.

Vezi și: Rybelsus, primul GLP-1 RA oral din lume. Diferența dintre Rybelsus și Ozempic

Omiterea controalelor oftalmologice

Schimbările de vedere apar în mod natural în timp. S-ar putea să fie nevoie să ții o revistă mai departe pentru a citi textul mai clar, de exemplu, sau s-ar putea să trebuiască să-ți dai jos ochelarii doar pentru a citi textul de pe ecranul telefonului. Chiar dacă nu ai avut niciodată nevoie de ochelari înainte, acest lucru s-ar putea schimba în anii 50. Acest fenomen se numește presbiopie, care se referă la dificultatea ochilor de a se focaliza. Acesta progresează în timp, ceea ce înseamnă că, în cele din urmă, va trebui să porți fie bifocale (sau chiar lentile de contact multifocale).

Glaucomul, care provoacă acumularea de lichid și exercită presiune în interiorul ochilor, este o problemă foarte frecventă care se agravează lent în timp. Simptomele de obicei nu sunt evidente până când boala a ajuns într-un stadiu avansat, motiv pentru care este crucial să programezi controale oftalmologice regulate cel puțin o dată la unul până la trei ani înainte de vârsta de 54 de ani, conform AAO. 

Deși majoritatea oamenilor vor experimenta un anumit tip de declin al vederii pe măsură ce îmbătrânesc, nu toată lumea va dezvolta afecțiuni grave ale ochilor. 

Vezi și: Nodulii pulmonari, diagnostic și tratament. Dr. Bogdan Tănase: Avem nevoie de biopsie

Neglijarea sănătății articulațiilor

Articulațiile, indiscutabil, sunt supuse la un stres considerabil de-a lungul anilor, ceva de care ai putea fi foarte conștient dacă corpul tău îți reamintește în mod regulat acest lucru. Aceste efecte se fac simțite prin rigiditate, dureri și disconfort care pot afecta totul, de la coate la genunchi. Cauza este pierderea de cartilaj, care afectează pe toată lumea pe măsură ce îmbătrânesc.

Cartilajul este țesutul neted care acoperă fiecare capăt al oaselor, creând o barieră alunecoasă pentru a proteja articulațiile de șocuri. Pe măsură ce se uzează, poate apărea osteoartrita. 

Exercițiile fizice regulate sunt esențiale, deoarece îți fac mușchii mai rezistenți și asigură că nutrienții ajung la cartilaje.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel