Crampele sunt contracții involuntare care apar în mușchi timp de câteva secunde până la câteva minute (sau chiar perioade mai lungi în unele cazuri). Ușor sau sever, debutul crampelor este de obicei brusc; poate începe în timpul exercițiilor intense sau în repaus, în pat noaptea sau după ore întregi de stat la birou.
Spasmele musculare la nivelul gambelor și coapselor rezultă dintr-o serie de cauze frecvente. Iată câteva dintre principalele cauze ale crampelor la picioare:
1. Deshidratare
Fluidele hidratează mușchii, permițându-le să se contracte și să se relaxeze cu ușurință. Ca atare, deshidratarea este o cauză frecventă a crampelor la nivelul picioarelor. Ideea este că, atunci când nu suntem suficient hidratați, mușchii pot înceta să funcționeze optim.
2. Privarea de somn
A nu dormi suficient este un alt motiv posibil pentru crampele musculare. Crampele nocturne ale picioarelor, în special, care afectează până la 60% dintre adulți, sunt legate de oboseala musculară și disfuncția nervoasă - ambele fiind cunoscute că se agravează fără un somn suficient.
3. Epuizare minerală și dezechilibru electrolitic
Epuizarea mineralelor și dezechilibrul electroliților pot duce la crampe musculare. Minerale precum magneziul și potasiul se dizolvă în apă pentru a forma electroliți care asigură că mușchii funcționează corect; dezechilibrul electrolitic prin epuizarea mineralelor poate declanșa crampe. Deci, dacă nu consumi alimente bogate în sodiu, potasiu, calciu și magneziu (fructe, legume, nuci, lactate, cereale integrale etc.), atunci riști să ai cârcei.
4. Exerciții intense și suprasolicitare
Numeroase cercetări au legat crampele musculare de exercițiile fizice intense, chiar și în rândul celor mai în formă sportivi. Aceste crampe sunt însă împărțite în două tabere. Prima este legată de deficitul de sodiu - o formă de dezechilibru electrolitic, după cum s-a descris mai sus - după transpirație excesivă. A doua tabără implică suprasolicitare, deoarece lipsa recuperării după exerciții intense poate suprasolicita fibrele musculare și poate provoca spasme. Pentru a reduce crampele cauzate de efortul fizic intens, întinde-te frecvent și modifică intensitatea regimului de exerciții.
5. Statul prea mult în picioare
Dacă petreci opt ore așezat la birou în fiecare zi, mai mult ca sigur te vei confrunta cu crampe musculare. Lipsa mișcării este vinovatul aici, așa că fii conștient de timpul pe care îl petreci așezat sau în picioare.
6. Consumul de alcool
Când bei alcool, acesta este absorbit în sânge și transportat în tot corpul - inclusiv în mușchii picioarelor. Cercetările arată că un consum abundent de alcool poate duce la crampe, provocând modificări structurale ale mușchilor scheletici. Alcoolul face ca acidul lactic să se acumuleze în corp, ceea ce poate provoca spasme musculare și durere. În al doilea rând, consumul intens de alcool are un efect deshidratant.
7. Anumite afecțiuni și medicamente
Crampele musculare sunt un simptom al mai multor afecțiuni de sănătate - în special cele care afectează nervii, ficatul și tiroida. Cârceii la picioare sunt, de asemenea, mai frecvenți în timpul sarcinii.
Mai exact, spasmele musculare din picioare sunt legate de următoarele afecțiuni medicale:
- boli cardiovasculare
- ciroză
- hipotiroidism
- scleroză multiplă
- boala Parkinson
- boala arterelor periferice
- osteoartrită
- diabet de tip 2.
Dar crampele musculare nu sunt legate doar de aceste afecțiuni. Ele sunt, de asemenea, un efect secundar al anumitor medicamente. Diureticele, spre exemplu, pot induce crampe provocând deshidratare și epuizând corpul de sodiu și alte minerale, în timp ce contraceptivele orale și statinele (medicamente care scad colesterolul) pot provoca dureri în mușchi și pot duce la crampe la nivelul picioarelor.
Citește și Tratamentele cu nămol, cât de eficiente sunt cu adevărat. Experții americani și români explică
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.