Păpădia (Taraxacum officinale) face parte din familia Asteraceae și este des întâlnită în zonele cu iarbă, îmbinând în mod armonios galbenul viu cu verdele ierbii. Păpădia este folosită din vremuri străvechi, fiind utilizată atât extern, prin aplicarea de comprese cu infuzie la nivelul feței, pentru atenuarea pistruilor și a petelor de ficat ale vârstnicilor, dar și intern. Sunt folosite toate părțile plantei, de la flori până la frunze și rădăcini.
Potrivit lucrări Plante medicinale de la A la Z, frunzele de păpădie, proaspăt culese se folosesc sub formă de salată, fiind recunoscute pentru calitățile lor depurative.
Rădăcinile recoltate toamna sunt bogate în inulină și se folosesc, în unele zone, după o prealabilă prăjire, ca înlocuitor de cafea.
Păpădia intră în compoziția ceaiului depurativ și se administrează sub formă de extracte apoase (infuzie, decoct) sau hidroalcoolice (tinctură).
Ca măsură de precauție în consumul păpădiei, sub orice formă, aceasta este contraindicată în obstrucțiile căilor biliare și ileus. În caz de calculoză biliară, administrarea se face numai la recomandarea medicului.
Vezi și: 10 fructe cu indice glicemic redus. Care sunt beneficiile pentru sănătate, pe termen lung
7 beneficii ale ceaiului de păpădie
Păpădia a fost apreciată încă de la începuturile utilizării sale pentru proprietățile medicinale pe care le are, proprietăți care de altfel se regăsesc chiar în numele științific al plantei, taraxacum înseamnă antiinflamator în limba greacă, iar officinale este denumirea comună a plantelor.
”Ceaiul de păpădie poate fi o alternativă excelentă la băuturile mai puțin sănătoase, cum ar fi cafelele zaharoase sau chiar sucurile dietetice care conțin îndulcitori artificiali.
Dacă doriți să reduceți consumul acestor produse, dar doriți totuși să vă bucurați de o băutură zilnică, ceaiul de păpădie are numeroase beneficii pentru sănătate”, dr. Mahmud Kara, citat de The Healthly.
Beneficiile pe care le oferă acest ceai variază de la reducerea inflamațiilor la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, suficiente cât să o facă apreciată în rândul consumatorilor de ceaiul din plante medicinale.
Vezi și: Apa băută în timpul mesei, beneficii multiple. Mihaela Bilic: Rețeta cea mai simplă pentru slăbit
Doza de nutrienți
Ceaiul de păpădie este încărcat cu vitamine și minerale benefice care vă pot stimula sănătatea.
”Păpădia în sine este plină de nutrienți importanți, cum ar fi vitamina C, fier, potasiu, precum și fibre solubile care pot fi cruciale pentru sănătatea intestinelor.
Prin urmare, ceaiul de păpădie este o băutură cu o mare densitate de nutrienți pe care să o includeți în rutina dvs. pentru a vă alimenta corpul cu nutrienții de care are nevoie pentru a prospera”, spune Dr. Kara.
De asemenea, mai include beta-caroten, magneziu, calciu, zinc și vitamina A, cu impact asupra stresului oxidativ și a sănătății oaselor și a vederii.
Îmbunătățește sănătatea ficatului
Ceaiul de păpădie poate ajuta funcția hepatică, acționând ca un detoxifiant natural, ameliorând simptomele bolilor de ficat și promovând o sănătate hepatică bună în general - inclusiv îmbunătățirea funcției renale.
”În practicile mai vechi ale medicinei, păpădia era folosită pentru susținerea ficatului, iar unele studii recente sugerează că poate ajuta la creșterea fluxului biliar și la încurajarea detoxifierii, care sunt ambele componente importante ale sănătății ficatului”, spune dr. Kara, care indică un studiu din 2017 publicat în Molecules și care constată că rădăcina de păpădie poate ajuta la protejarea ficatului de leziuni.
Ajută la combaterea daunelor provocate de radicalii liberi
”Deteriorarea radicalilor liberi cauzată de stresul oxidativ poate duce la numeroase probleme de sănătate, inclusiv un risc crescut de boală, inflamație, creștere în greutate, energie scăzută, sănătate cognitivă slabă și multe altele”, spune dr. Kara.
În baza nutrienților pe care îi conține, cu acțiune antioxidantă, ceaiul de păpădie este luptă împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ.
Reduce inflamațiile
Așa cum îi spune și numele științific, păpădia este eficientă și prin acțiunea sa antiinflamatoare.
”Spun întotdeauna că inflamația cronică este rădăcina tuturor relelor, deoarece multe dintre problemele de sănătate cu care ne confruntăm în secolul XXI pot fi legate de inflamație”, afirmă dr. Kara.
La rândul său, dr. Peter Michael, medic special în știința îmbătrânirii, afirmă că ”studiile au sugerat că păpădia poate reduce markerii inflamatori din organism.
Ceaiul de păpădie poate ajuta, de asemenea, cu orice inflamație topică cu care vă confruntați, luptând împotriva inflamației de pe piele și ameliorând petele de eczeme”.
Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară
Unul dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare este tensiunea arterială crescută.
”Unele studii au arăta că păpădia poate controla tensiunea arterială pentru că acționează ca un diuretic și elimină excesul de lichid din corp”, spune dr. Kara.
De asemenea, s-a demonstrat că păpădia scade colesterolul total și trigliceridele, crescând în același timp colesterolul bun, iar aceste lucruri duc la reducerea riscului de boli de inimă.
Conduce la o bună digestie
Ceaiul de păpădie este un laxativ natural, ajutând în același timp la eliminarea simptomelor date de balonare, precum și la reducerea durerilor de stomac.
Previne infecțiile urinare
Deoarece frunzele de păpădie sunt cunoscute ca fiind un diuretic natural, consumul acestui ceai poate ajuta efectiv la creșterea cantității de urină din organism, potrivit experților de la Mount Sinai.
Cercetări recente au descoperit chiar că extractul de păpădie este eficient atunci când se lucrează pentru a trata infecțiile tractului urinar la femei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.