7 alimente care ne dau energie. Popescu: Oricând, oricât, fără niciun fel de problemă

Sonia Baciu |
Data publicării:
7 alimente. FOTO: Freepik @pixel-shot.com
7 alimente. FOTO: Freepik @pixel-shot.com

Alimentele ne pot oferi energia de care avem nevoie. Cum putem obține combinațiile alimentare sănătoase astfel încât să ne putem bucura de toate beneficiile acestora.

Alimentele pot să ne facă bine sau mai puțin bine în funcție de condiția medicală pe care o avem, dar și de modul în care le combinăm.

Unele alimente pot să ne dea acea doza de energie de care avem nevoie pentru a face față unei zile solicitante, altele însă pot să ne obosească foarte tare.

Nutriționistul Mario Popescu a exemplificat care sunt cele mai energizante alimente, astfel încât să ne putem bucura de vitaminele, mineralele și nutrienții din acestea, precum și de beneficiile pe care le au ele pentru sănătate, ca parte dintr-o dietă sănătoasă și un stil de viață ”ca la carte”.

”Alimentele sunt cele care ne dau energie. Practic, acesta este cel mai bun indiciu dacă am mâncat sau nu ceea ce trebuie la o masă. 

Dacă după o masă, fie că e mic dejun, prânz sau cină ne ridicăm de la masă obosiți și fără energie, este clar că nu am mâncat ce trebuie, nu am asociat alimentele cum trebuie. Alimentele trebuie să ne dea energie, nu să ne-o ia”, a declarat Mario Popescu la Vorbește lumea de la PRO TV.

Vezi și: Rezistența la insulină duce la grăsimea de pe burtă. Care este combinația ideală pentru a scăpa de ele. Pleșea, despre înfometare: Cea mai proastă soluție, hormonii o iau razna

Alimentele care ne dau energie

Banana este cea mai ușoară și rapidă sursă de energie, pentru că o putem lua cu noi, o putem consuma ca gustare, în orice moment al zilei, nu este greu de depozitat.

Ne furnizează carbohidrații cu indice glicemic scăzut, practic, nu ne impactează foarte mult glicemia și astfel energia este dozată pe parcursul a câtorva ore”, a spus nutriționistul, subliniind că numărul de banane pe care îl putem consuma pe parcursul unei zile depinde de tipul de activitate pe care îl avem, dar și de momentul zilei. În cazul în care mâncați trei pe zi, este indicat de mâncat în prima parte a zilei.

Ciocolata neagră, cea care are minimum 85% cacao, este un alt aliment care ne energizează.

”Putem mânca în jur de 2-3 pătrățele pentru că ea este și destul de calorică, dar pe lângă faptul că ne dă energie, aceasta ne dă și o stare de bine”, a mai spus nutriționistul.

Fructele de pădure sunt cunoscute pentru antioxidanții pe care îi are, având în același timp și un indice glicemic foarte scăzut, fapt ce ne conferă multă energie pe termen lung.

”Ele ne dozează energia pentru câteva ore, plus că vin cu foarte mulți antioxidanți. De aceea, le recomand a se consuma la micul dejun, dar și ca gustări, în plus, le putem consuma și în partea a doua a zilei, datorită conținutului mic de calorii.

Deci fructe de pădure, oricând, oricât, fără niciun fel de problemă, fie că este vorba de căpșuni, afine, mure sau zmeură”, a mai spus Mario Popescu.

Leguminoasele au o cantitate foarte mare de carbohidrați cu indice glicemic scăzut, asta înseamnă că ne oferă energie pe tot parcursul zilei și, de asemenea, vin la pachet și cu foarte multe fibre, precum și cu o cantitate mare de proteine.

Deci ele, în momentul în care le și asociem cu o sursă de cerealifere, respectiv crackers integral, cu paste integrale, avem o sursă completă și de aminoacizi, practic proteină completă, și o sursă de energie, spre deosebire de carne care vine la pachet cu proteină de calitate, dar nu și cu carbohidrați, cei care sunt necesari pentru furnizarea de energie”, a mai spus nutriționistul.

Din categoria leguminoaselor avem la dispoziție fasole, neagră sau albă, năut - ce se poate folosi la hummus, linte roșie, folosită în supe-creme, linte neagră - ”caviarul” vegetarienilor și linte verde.

2. -imagine fara descriere- (top-view-cooked-pearl-barley-with-cooked-with-vegetables_15827600.jpg)

Farfurie cu cereale și legume. FOTO: Freepik @ KamranAydinov

Fulgii de ovăz sunt o altă sursă de energie, aceștia putând fi consumați chiar de la prima masă a zilei.

”Putem să preparăm un mic dejun din fulgii de ovăz, pe care să îi fierbem 5 minute. Ei sunt înconjurați de acid fitic, care inhibă absorbția calciului în organism , de aceea trebuie fierți. Apoi punem câteva fructe de pădure, punem 2-3 felii de banană și avem un mic dejun foarte consistent, plin de carbohidrați, are ne oferă energie, plin de vitamine, fibre, minerale, precum și proteina de calitate”, a mai spsu nutriționistul.

Vezi și: Bursita: cauze, simptome și tratament. Bica: Boala celor care lucrează la calculator

Quinoa este o pseudocereală și are o cantitate mai ridicată de proteină comparativ cu orezul, respectiv o cantitate mai scăzută de carbohidrați.

”Este un aliment mai plin de vitamine și minerale, asta și prin faptul că vine și sub formă de quinoa roșie și quinoa neagră.

Quinoa, cu cât este mai închisă la culoare, cu atât cantitatea de antioxidanți este mai ridicată. Acest lucru este valabil la orice aliment”, a mai spus nutriționistul.

Această pseudocereală este foarte versatilă, putând fi consumată ca desert - budincă de quinoa, prin fierberea boabelor, adaos în cereale, dar și în mesele propriu-zise, în salate.

Orezul este un aliment consumat la scară largă și vine în mai mute variante, de la orezul alb la cel brun, integral, sau negru.

”Orezul integral, spre deosebire de orezul alb, are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu ne impactează glicemia, aceasta rămânând constantă câteva ore și avem energie pentru o perioadă mai lungă de timp, spre deosebire de orezul alb”, a mai spus Mario Popescu.

Dintre cele trei tipuri de orez, cel negru are indicele glicemic cel mai mic și poate fi folosit în aproape toate rețetele în care folosim orezul alb. ”Mai puțin în orezul cu lapte, ca să nu pierdem din gustul copilăriei”, a subliniat nutriționistul.

Vezi și: Fotoprotecția solară, necesară și primăvara. Panțuru: Arsura solară este un efect imediat. Pe termen lung, crește riscul de a dezvolta un melanom

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel