"1. Zahăr și carbohidrații procesați:
Alimentele bogate în carbohidrați procesați sunt
– Pâinea și deserturile care conțin făină albă
– Pastele din făină albă
– Orez alb
– Sucurile carbogazoase
– Dulciurile cu zahăr sau cu sirop de agave, sirop din trestie de zahăr, miere sau sirop de arțar
Zahărul favorizează apariția acneei cu peste 30%, în timp ce produsele de patiserie, cu până la 20%. Carbohidrații procesați sunt absorbiți rapid în sânge, ceea ce crește nivelul insulinei. Nivelul ridicat de insulină activează creșterea hormonilor androgeni și al factorului de creștere asemănător insulinei, ceea ce activează producția de sebum și creșterea rapidă a celulelor pielii. O alimentație care conține produse cu indice glicemic scăzut ajută la reducerea acneei.
2. Lactatele
Multe studii au arătat o legătură între produsele lactate și incidența acneei, mai ales la adolescenți, dar și la adulții tineri.
Laptele conține lactoză, care crește de asemenea nivelul insulinei, însă laptele de vacă stimulează ficatul să producă factorul de creștere asemănător insulinei, care influențează apariția acneei..
3. Fast-food
Unele studii au arătat că o dietă bogată în carbohidrați rafinați și grăsimi din burgeri, cartofi prăjiți, milkshakeuri și sucuri influențează producerea hormonilor și cauzează apariția acneei.
4. Alimentele bogate în Omega-6
Acizii Omega-6, care se regăsesc în ulei de porumb și soia, cauzează o stare de inflamație în organism. Aceasta poate fi combătută dacă se consumă preponderent alimente bogate în acizi Omega-3, precum peștele și nucile.
5. Ciocolata
Deși nu se cunoaște exact motivul pentru care ciocolata cauzează acnee, unele studii au arătat că persoanele care consumă ciocolată au fost mai afectate de apariția acneei.
6. Pudra proteică din zer
Suplimentele cu pudră proteică din zer stimulează celulele să crească și să se dividă mai rapid, ceea ce poate cauza acnee.
7. Alimentele la care fiecare persoană are intoleranță
Acneea este o afecțiune inflamatorie. Intoleranțele alimentare apar atunci când organismul confundă alimentul respectiv cu o amenințare și declanșează un răspuns imun la acesta, prin circulația unor molecule pro-inflamatorii în organism. Acestea pot cauza acnee, de aceea este indicat să testezi la ce alimente ești sensibil și să le excluzi din alimentația ta.
Ce alimente sunt recomandate pentru a reduce acneea?
Acizii grași Omega-3: au proprietăți antiinflamatorii și ajută la reducerea riscului de apariție a acneei.
Probiotice: ajută la echilibrarea microbiomului și la reducerea inflamației.
Ceai verde: conține polifenoli care scad producția de sebum și inflamația din organism.
Turmeric: acest condiment conține polifenolul curcumină, care reglează nivelul zahărului din sânge și inhibă creșterea bacteriilor care cauzează acnee.
Vitaminele A, D, E și zinc – acești nutrienți protejează sistemul imunitar și ajută la îmbunătățirea calității pielii.
Alimentația bogată în fructe, legume, nuci și carne slabă, peste: acest tip de alimentație, care conține mai puține lactate și cereale, ajută la echilibrarea nivelului insulinei și astfel la reducerea acneei.", a scris nutriționistul Valentin Vasile pe blogul său.
Citește și 15 motive să bei DIMINEAȚĂ apă cu lămâie. Beneficii imense pentru sănătate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.