7 alimente bogate în crom. Vă ajută la scăderea rezistenței la insulină și previn bolile de inimă

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
7 alimente bogate in crom. FOTO: Freepik @bralnina
7 alimente bogate in crom. FOTO: Freepik @bralnina

Care sunt alimentele bogate în crom, un oligoelement cu impact major în sănătatea noastră.

Cromul este un oligoelement esențial care poate îmbunătăți rezistența la insulină și poate spori metabolismul proteinelor, carbohidraților și lipidelor. Acesta se găsește atât în alimente, cât și în mediu, iar organismul are nevoie de cantități foarte mici.

Crom, necesarul zilnic recomandat

Necesarul de crom este diferit în funcție de vârstă și sex, astfel aceasta variază de la 0,2 mcg/zi la bebeluși la 30 mcg/zi la bărbați sau 44 mcg/zi la femeile care alăptează. Doza recomandată se prezintă astfel:

- sugari până la 6 luni: 0,2 mcg

- copii 7-12 luni: 5,5 mcg

- copii 1-3 ani: 11 mcg

- copii 4-8 ani: 15 mcg

- copii 9-13 ani: 21 mcg (fete) și 25 mcg (băieți)

- copii 14-18 ani: 24 mcg (fete) și 35 mcg (băieți)

- adulți 19-50 ani: 25 mcg (femei) și 35 mcg (bărbați)

- adulții cu vârsta peste 51 de ani: 20 mcg (femei) și 30 mcg (bărbați)

- în timpul sarcinii: 30 mcg (pentru femeile cu vârsta peste 19 ani) și 29 mcg (pentru adolescentele cu  vârsta cuprinsă între 14-18 ani)

- în timpul alăptării: 45 mcg (pentru femeile cu vârsta peste 19 ani) și 44 mcg (pentru cele cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani).

Nu există un risc de supradozaj datorită proprietăților corpului de a se proteja, surplusul de crom fiind eliminat prin urină.

Crom, beneficii pentru sănătate

Nu este cunoscut cu exactitate modul în care cromul aduce beneficii organismului, iar rapoartele de deficiență a aportului de crom sunt rare.

Potențial, o deficiență ar putea avea legătură cu unele probleme de sănătate, iar acestea pot include:

- Toleranța deficitară la glucoză și diabetul zaharat (rezistența la insulină). Deoarece cromul ar putea potența acțiunea insulinei, studiile au examinat dacă creșterea aportului de crom ar putea reduce riscul de toleranță deficitară la glucoză.

- Sindromul metabolic este un grup de factori de risc - obezitate abdominală, nivel ridicat de trigliceride, nivel scăzut de lipoproteine cu densitate mare (HDL; colesterol ”bun”), hipertensiune arterială și nivel ridicat de glucoză în sânge la post - care cresc riscul de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral. Rezistența la insulină este o componentă integrală a acestei afecțiuni și reprezintă o potențială țintă terapeutică pentru intervențiile dietetice pentru sindromul metabolic.

- Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare endocrină frecventă care afectează femeile de vârstă reproductivă. Se caracterizează prin infertilitate, obezitate, dislipidemie, hiperandrogenism și riscuri ridicate de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Dislipidemia. Numeroase studii arată asocieri între o stare slabă a cromului și niveluri ridicate de colesterol în sânge. Prin urmare, oamenii de știință presupun că suplimentarea cu crom ar putea îmbunătăți nivelul lipidelor din sânge.

- Greutatea și masa corporală slabă. Deoarece cromul ar putea amplifica acțiunea insulinei, unii oameni de știință au propus că suplimentarea cu crom ar putea reduce cantitatea de glucoză transformată în grăsime și ar putea crește sinteza proteinelor și, prin urmare, masa musculară, notează Institutul Național de Sănătate.

Vezi și: Sindromul de ovar polichistic, cauză pentru infertilitate. Ce tratamente există și care sunt riscurile SOPC

Crom, în alimente

Unele dintre cele mai bune surse de crom sunt broccoli, ficatul și drojdia de bere. Cartofii, cerealele integrale, fructele de mare și cărnurile conțin de asemenea, crom.

Cele mai bune surse de crom, după conținut:

- Broccoli 1 cană conține 22 mcg

- Suc de struguri 1 cană conține 8 mcg

- Piept de curcan 85 grame conțin 2 mcg

- Brioșa cu grâu integral conține 4 mcg

- Cartofii piure 1 cană conține 3 mcg

- Fasolea verde 1 cană conține 2 mcg

- Vin roșu 150 ml conțin între 1 și 13 mcg.

Majoritatea produselor lactate sunt sărace în crom, potrivit Medical News Today.

6 alimente bogate în calciu. Care sunt beneficiile pentru sănătate și ce impact are deficitul acestuia

Calciu este un nutrient esențial necesar pentru menținerea sănătății oaselor, iar împreună cu vitamina D ajută la prevenirea osteoporozei, prin menținerea rezistenței osoase. Vitamina D ajută organismul să absoarbă în mod deficient calciul din alimente.

Calciul se găsește într-o multitudine de alimente, cum ar fi produsele lactate. Oasele și dinții conțin 99% din calciul prezent în organism, mai mult decât atât, calciul este extrem de important, căci aproape fiecare celulă umană îl utilizează pentru a funcționa normal, fie că vorbim de sistemul nervos, muscular, osos, inimă sau restul organelor interne.

Calciu, doza necesară și rolul său pentru sănătate

Potrivit Office of Dietary Supplements (ODS), oamenii au nevoie de o anumită doză de calciu în funcție de vârstă, dar și de condiția medicală.

- 0-6 luni: 200 miligrame (mg);

- 7-12 luni: 260 mg;

- 1-3 ani: 700 mg;

- 4-8 ani: 1.000 mg;

- 9-18 ani: 1.300 mg;

- 19-50 ani: 1.000 mg;

- 51-70 ani: 1.000 mg pentru bărbați și 1.500 mg pentru femei;

- peste 71 de ani: peste 1.200 mg. 

Gravidele și femeile care alăptează au nevoie de o cantitate de 1.000-1.300 mg de calciu pe zi, în funcție de vârstă, notează Institutul Național de Sănătate. Citește mai departe AICI.

Vezi și: 12 alimente bogate în Fier. Vă ajută să pierdeți în greutate și reduc riscul de depresie, boli de inimă și AVC

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel