"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil

sindromul intestinului permeabil - Foto: Freepik @paihub
sindromul intestinului permeabil - Foto: Freepik @paihub

Cum poate stomacul să fie cheia înțelegerii bolilor cronice? O teorie vechi ar putea explica problemele moderne de sănătate. Ce este sindromul de intestin permeabil, cine poate dezvolta această problemă și de ce apare?

Până la descoperirile moderne din medicină, medicii aveau teorii diferite despre originea bolilor. Una dintre acestea sugera că anumite afecțiuni ar putea proveni din dezechilibre ale stomacului.

Vezi și: Ce înseamnă dacă ai gust amar în gură. Semnul pe care ți-l dă corpul

Acest concept era numit hipocondrie, desemnând partea superioară a abdomenului, între stern și ombilic.

Pe măsură ce știința a evoluat, ipoteza a fost respinsă, odată ce medicii au putut observa bacterii, paraziți și viruși sub microscop.

Ulterior, cuvântul a fost folosit pentru a descrie persoanele care manifestă o frică persistentă, adesea inexplicabilă, de a avea o boală gravă.

Ce este sindromul de intestin permeabil?

Ei bine, interiorul intestinelor noastre este acoperit de un strat extins de mucoasă, ce acoperă peste 4.000 de metri pătrați de suprafață.

Trebuie să știi și:

Semnul dat de țiuitul în urechi: "boala păcătoasă" care inundă creierul cu sânge. O faci din greșeală

Câte grade trebuie să ai în cameră noaptea. De asta ai insomnii și te trezești obosit. Vlad Ciurea: Scade concentrația de oxigen

Când funcționează corect, aest strat formează o barieră strânsă, care controlează ce este absorbit în fluxul sanguin.

Un strat intestinal nesănătos poate dezvolta fisuri sau pori mari, permițând trecerea alimentelor parțial digerate, a toxinelor și a agenților patogeni în țesuturile subiacente.

Această situație poate declanșa inflamații și modificări ale florei intestinale, ceea ce poate duce la probleme digestive și la alte afecțiuni.

Astăzi, cercetările în acest domeniu sunt în plină expansiune, multe studii sugerând că modificările florei intestinale și inflamațiile pot contribui la dezvoltarea unor boli cronice frecvente.

"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni, iar sora mea mi-a sugerat că aș putea avea sindromul intestinului permeabil. Ce este asta?", a fost întrebarea adresată de un pacient.

"Orice persoană care se confruntă cu simptome intestinale cronice precum balonarea ar trebui să consulte un medic. Există multe motive pentru care gazele și balonarea persistă, iar o evaluare medicală va ajuta la rezolvarea problemei.

În plus, deși sindromul intestinului permeabil nu este un diagnostic clinic, poate fi un posibil factor care contribuie la simptomele dumneavoastră.

Un "intestin permeabil" apare atunci când bariera dintre intestin și fluxul sanguin cedează din cauza unei inflamații la nivelul intestinului subțire. Bacteriile și toxinele rezultate care se infiltrează prin mucoasa intestinală pot declanșa o varietate de probleme intestinale, inclusiv balonare, diaree, constipație sau gastropareză (care împiedică golirea corectă a stomacului)", i-a răspuns Harvard Health.

Cine poate dezvolta sindrom de intestin permeabil și de ce?

Cu toții avem un anumit grad de permeabilitate intestinală, deoarece această barieră nu este complet impenetrabilă și nici nu ar trebui să fie.

Totuși, unii oameni pot avea o predispoziție genetică, fiind mai sensibili la schimbările din sistemul digestiv.

Dar ADN-ul nu este singurul vinovat. Stilul de viață modern pare să fie un factor major în inflamația intestinală.

Există dovezi că dieta occidentală, bogată în zahăr și grăsimi saturate, dar săracă în fibre, poate iniția acest proces.

Consumul excesiv de alcool și stresul pot și ele să dezechilibreze sistemul digestiv.

Deja știm că permeabilitatea intestinală crescută joacă un rol în anumite afecțiuni gastrointestinale precum boala celiacă, boala Crohn și sindromul de colon iritabil. Marea întrebare este dacă acest sindrom ar putea provoca probleme și în alte părți ale corpului.

Unele studii sugerează o legătură între intestinul permeabil și alte boli autoimune precum lupus, diabet de tip 1, scleroza multiplă, sindromul de oboseală cronică, fibromialgia, artrita, alergiile, astmul, acneea, obezitatea și chiar afecțiuni mintale, potrivit Harvard.

Cu toate acestea, nu există încă studii clinice pe oameni care să demonstreze o relație cauză-efect.

Ce putem face pentru un intestin mai sănătos?

Deși termenul de "permeabilitate intestinală crescută" este rar utilizat în cabinetele medicale obișnuite, pracicienii de medicină alternativă și integrativă se concentrează de mult timp pe vindecarea intestinului ca prim pas în tratarea bolilor cronice.

Un pas important este eliminarea alimentelor care pot fi inflamatorii sau care ar putea perturba flora intestinală.

Printre acestea se numără alcoolul, alimentele procesate, anumite medicamente și orice alimente care poate cauza alergii sau sensibilități.

Chiar dacă există încă dezbateri privind rolul sindromului de intestin permeabil în apariția bolilor în afara tractului gastrointestinal, adoptarea unei diete nutritive, neprocesate, bogate în alimente care reduc inflamația poate aduce beneficii semnificative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel