Consumul de pulbere și suc de coacăze negre poate afecta pozitiv starea de spirit și oboseala mentală la adulții sănătoși, conform unui studiu din Noua Zeelandă, publicat în The Journal of Agricultural Chemistry.
Vezi și:
Coacăzele negre au o aromă puternică despre care mulți spun că este un gust dobândit. Deși de obicei au o aromă acră, devin dulci atunci când sunt coapte. De asemenea, sunt pline de vitamine, minerale și antioxidanți, toate acestea oferind beneficii majore pentru sănătate.
Coacăzele negre sunt pline de antioxidanți, inclusiv antociani. Antocianinele dau coacăzelor negre culoarea lor închisă caracteristică și luptă împotriva radicalilor liberi din organism, reducând stresul oxidativ și deteriorarea celulelor.
Coacăzele negre au una dintre cele mai mari valori antioxidante pentru fructe, ceea ce le face eficiente în tratarea sau prevenirea unui număr de probleme de sănătate.
Ei bine, studiul a identificat un nou compus bioactiv, sarmentosina, ca inhibitor principal al enzimelor MAO-B în creierul uman după consumul de produse din coacăze negre.
Enzimele MAO-B descompun substanțe chimice importante din creier, cum ar fi dopamina, care joacă un rol-cheie în starea de spirit și performanța mentală, au declarat oamenii de știință de la Plant & Food Research și Callaghan Innovation din Noua Zeelandă.
Noua moleculă sarmentosin a fost brevetată pentru a fi utilizată în sprijinul și îmbunătățirea stării de spirit și a funcției cognitive.
În timp ce studiile anterioare au sugerat că inhibarea MAO-B este legată de alți bioactivi decât antocianii din coacăzele negre, cercetătorii au identificat sarmentosina ca fiind principalul bioactiv din spatele acestei funcții abia după acest studiu, a declarat Dominic Lomiwes, directorul studiului de la Plant & Food Research.
Sarmentosina a fost un inhibitor puternic al MAO-B, reducând în mod eficient activitatea enzimei, susținând menținerea dopaminei care ajută la starea de spirit și performanța cognitivă, conform rezultatelor analizelor de sânge.
„Am observat inhibarea MAO-B la fiecare participant care a consumat produse din coacăze negre care conțineau sarmentosin”, a declarat Lomiwes.
Richard Newcomb, cercetător șef la Plant & Food Research, a subliniat importanța acestei descoperiri atât pentru sectorul științific, cât și pentru cel comercial.
Unele dintre beneficiile pentru sănătate ale coacăzelor negre includ:
- suport pentru imunitate
Coacăzele negre sunt bogate în antioxidanți, inclusiv vitamina C. Împreună cu antocianinele din coacăzele negre, acești antioxidanți pot ajuta la stimularea sistemului imunitar, permițând organismului să lupte mai eficient împotriva infecțiilor și a virușilor.
- reducerea inflamației
Coacăzele negre sunt bogate într-un acid gras omega-6 numit acid gama-linoleic. Acest compus poate ajuta la reducerea inflamației, precum și la îmbunătățirea simptomelor bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă. Unele studii au arătat, de asemenea, că acidul gama-linoleic a ajutat la diminuarea durerii și rigidității articulare pentru persoanele cu artrită.
- sănătatea ochilor
Coacăzele negre bogate în antocianine pot ajuta la tratarea glaucomului, una dintre principalele cauze ale orbirii. Antioxidantul crește fluxul sanguin în ochi și poate ajuta la încetinirea progresiei glaucomului. Acidul gama-linoleic, acidul linoleic (găsit în vitamina C) și alți antioxidanți pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea ochiului uscat și a simptomelor de oboseală oculară.
- reducerea riscului de boli de inimă
Încorporarea coacăzelor negre în dieta dumneavoastră poate contribui la îmbunătățirea sănătății inimii și la reducerea riscului de boli de inimă. Unele studii arată că uleiul din semințe de coacăze negre poate contribui la îmbunătățirea nivelului colesterolului total și la reducerea trigliceridelor din sânge.
- sănătate digestivă
Coacăzele negre conțin fibre solubile și insolubile , ambele fiind vitale pentru o digestie sănătoasă. În timp ce fibrele solubile încetinesc digestia, astfel încât intestinul să poată absorbi mai mulți nutrienți, fibrele insolubile mențin lucrurile în mișcare prin sistemul digestiv. De asemenea, ajută la prevenirea acumulării de toxine și la reducerea riscului de cancer de colon.
- managementul diabetului
Coacăzele negre au niveluri ridicate de mangan, care este un mineral important pentru a ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Manganul poate ajuta la secreția corectă de insulină și poate ajuta la nivelarea zahărului din sânge pentru persoanele cu diabet de tip 2.
- reducerea riscului de cancer
Antioxidanții din coacăzele negre ajută la combaterea radicalilor liberi din organism. De asemenea, aceștia ajută la reducerea daunelor celulare care pot duce altfel la anumite tipuri de cancer. Antocianinele din coacăzele negre pot ajuta chiar la încetinirea dezvoltării celulelor canceroase existente pe ficat, potrivit WebMD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.