Acest simptom frecvent, pe care mulți îl ignoră sau îl confundă cu afecțiuni banale, ar putea fi un semn alarmant al cancerului avansat! Sângerările sau modificările scaunului sunt adesea atribuite hemoroizilor sau disfuncțiilor digestive, dar acestea pot indica o boală gravă.
Scaunul cu sânge, semn al unui cancer în plină dezvoltare
Cancerul de colon este o afecțiune gravă, care de multe ori se dezvoltă fără simptome vizibile în stadiile incipiente, ceea ce face depistarea timpurie o provocare. Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar Chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat, în exclusivitate la DC Medical și DC News că primul simptom al cancerului de intestin gros apare de obicei după ce boala a evoluat deja timp de aproximativ opt luni.
"E o discuție complicată. Cancerul de intestin gros când dă primul simptom, există de 8 luni. Dacă ar fi sesizat la primele simptome, dar, de regulă, pacienții nu se mai prezintă nici la stadiul acesta, oricum nu mai puteam vorbi de un cancer descoperit incipient pentru că exista deja de 8 luni atunci când începea să se manifeste.
Dacă pacientul sângerează și crede că are hemoroizi sau tulburări de scaun și crede că are o enterocolită și până când nu slăbesc 20 de kilograme, nu vin, nu e un semnal util și nu e o descoperire incipientă.
Mi se pare o prostie (descoperirea de sânge în scaun -n.r.). Sânge în scaun poți să ai și de la hemoroizi. Nu spune nimic clar asupra etiologiei sursei sângerării. În momentul în care o tumoră sângerează, e deja veche.
Eu nu trebuie să descopăr sângerarea în scaun. Trebuie să facem colonoscopie", a explicat dr. Gabriel Mitulescu, medic primar Chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Cancerul de colon - FOTO: Freepik@AI Generated Image
Colonoscopia, testul care pune diagnosticul
Cea mai eficientă metodă de prevenție timpurie este colonoscopia, un procedeu prin care se pot depista și extirpa polipii intestinali înainte ca aceștia să se transforme în tumori canceroase.
Colonoscopia este o procedură relativ simplă și disponibilă în multe unități medicale din România. Prevenția prin această metodă poate salva vieți, eliminând polipii care, lăsați netratați, pot evolua către displazie severă și cancer.
"99% din tumorile de colon și de rect se nasc din polipi, cu care omul stă ani de zile până când un polip să sângereze într-o displazie severă și către cancer. Dacă se face colonoscopia și se extirpă polipii, pacientul nu va mai face cancer.
Asta este prevenția timpurie: atunci când se extirpă polipii cu o manevră foarte simplă, endoscopic. Se face în absolut toate unitățile medicale din România", a mai explicat dr. Gabriel Mitulescu, medic primar Chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.