"Am decis să vorbesc cu un om din exterior, care nu mă judecă. Eticheta de nebun a omului care merge la psiholog a expirat. Acum e cool! Sunt bine cu mine și cu puținii oameni din jurul meu"

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Terapie tineri - Foto: Freepik @naiklon1
Terapie tineri - Foto: Freepik @naiklon1

De ce aleg tinerii să meargă la psiholog. Tinerii împărtășesc din experiențele lor personale, oferind o perspectivă profundă asupra motivelor care i-au determinat să caute ajutorul într-un psiholog - o campanie DC Medical.

De ce aleg tinerii să meargă la psiholog. Într-o lume în care dialogurile despre sănătatea mintală sunt încă în proces de evoluție, tinerii împărtășesc din experiențele lor personale, oferind o perspectivă profundă asupra motivelor care i-au determinat să caute ajutorul într-un psiholog. În rândurile lor se reflectă lupta, acceptarea și curajul de a aborda și de a căuta soluții pentru problemele interioare. 

Vezi și: 10 metode pentru a scăpa de stres. Ce spun studiile despre factorii perturbatori din jurul tău

Un psiholog bine pregătit face diferența. Poți să pleci cu creierul mai praf decât te-ai dus

În acest articol ce face parte din campania DC Medical de educare și informare "Sănătatea mintală: lupta noilor generații cu depresia și anxietatea, dar și cu prejudecățile lumii", îți vom prezenta semnele evidente ale stresului post-traumatic.

Unul dintre tinerii intervievați a mărturisit că a ales să meargă la psiholog pentru a face față episoadelor violente și egoiste, recunoscând dificultatea de a găsi soluții pe cont propriu. Lectura și ascultarea podcasturilor despre sănătatea mintală au fost printre primii pași în acceptarea și căutarea de ajutor, găsind într-un specialist neutru și lipsit de prejudecăți sprijinul și sfaturile necesare. Ulterior, problemele s-au dovedit a fi mai profunde, mai complexe, iar procesul era din ce în ce mai greu.

”Nefiind informată, nu am acordat o mare atenție, însă nu înțelegeam de ce am episoade răutăcioase, violente, egoiste. Cu timpul , am început să citesc și să ascult podcasturi despre toate aceste lucruri, pe care ulterior, le am acceptat, mai întâi, iar mai apoi am încercat să găsesc soluții. Drept care, și în prezent sunt o fire selectivă cu oamenii. Prefer calitatea în detrimentrul cantității. Tocmai, pentru a nu fi nevoită să menajez persoane sau să nu fiu așa cum sunt de fapt. Nu am încercat să schimb acest lucru. Nu pentru că m-am complăcut în situație, ci pentru că, momentan, sunt bine cu mine și cu puținii oameni din jurul meu.

Mai apoi, în facultate, a apărut motivul pentru care am apelat la psihoterapie, și anume - divorțul părinților. Aici nu mai este vorba de urmările prezentate anterior, ci de lucruri mai grave, precum: atacuri de panică constante, insomnii, stări de rău etc.

Singură am luat decizia de a merge să vorbesc cu un om din exterior, un om neutru, care nu mă judecă și care poate să îmi ofere sfaturi.

Minunile nu s-au întâmplat peste noapte. Ba, mai mult, fiecare ședință era din ce în ce mai dificilă, pentru că omul ales de mine săpa din ce în ce mai adânc, încerca să vindece anumite lucruri. 8 luni a durat chinul. Nu vedeam îmbunătățiri imediate. Abia după ce am întrerupt vizitele am început să mă simt mai bine. Bineînțeles, amintindu-mi vorbele auzite și punându-le în practică.

Singura persoană căreia i-am spus despre decizia de a merge la psiholog a fost iubitul meu. M-a susținut!

Nu m-am ascuns nicio secundă de alte persoane, ba din contră, ori de câte ori vedeam sau simțeam că cineva ar avea nevoie, m-am deschis, am povestit și am recomandat mai departe experiența.

Mai apoi, i-am spus mamei că merg la astfel de ședințe. Deși mă așteptam să fie ușor reticentă (din cauza lipsei de informații), ea m-a susținut și s-a arătat constant interesată de discuțiile și sfaturile pe care le primeam.

Consider că eticheta de nebun asupra omului care merge la psiholog a expirat. Acum este cool să mergi la astfel de ședințe. Dar adevărul este că sunt sănătoase și benefice. Chit că suntem conștienți sau nu de traumele pe care le avem.

Un lucru foarte, dar foarte important de precizat este că omul pe care îl alegem să ne ghideze trebuie să fie foarte bine pregătit. Un psiholog mai puțin pregătit  te poate  coborî tot la fel de mult pe cât te poate ridica unul extraordinar! Poți să pleci cu creierul mai praf decât te-ai dus”, a povestit tânăra.

Vezi și: De ce avem pierderi de memorie. Când pot deveni grave

Parte din campanie fac și articole precum:

Diferența simplă dintre anxietate si depresie. Cum recunoști cele două afecțiuni

Primele semne că ești obosit psihic. Ecaterina Bănică: Toate îți arată că ai o serie de valori greșite. Ai nevoie sa le schimbi

Tranziția spre maturitate și independență pentru tineri. Ecaterina Bănică, despre presiunea de a reuși: Este nevoie să te cunoști pe tine, să știi cine ești

Cum poți să ajuți pe cineva cu probleme de sănătate mintală. Ecaterina Bănică: Renunțați la prejudecata că sunt nebun dacă merg la un psihoterapeut sau psihiatru!

Mituri și concepții greșite despre terapie. Ecaterina Bănică: Trăim într-o societate care are încă o mentalitate mecanicistă asupra omului

Semne și simptome ale unei stări mentale delicate. Când să mergem la psiholog. Ecaterina Bănică: Putem identifica setarea greșită a minții

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel