Primele semne ale oboselii psihice și cum să le depășim. Ecaterina Bănică: Toată această simptomatologie arată că o serie de valori sunt greșite. Ai nevoie sa le schimbi

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Burnout Foto: Freepik @stokkurs
Burnout Foto: Freepik @stokkurs

Oboseala psihică este o problemă tot mai frecventă în zilele noastre, dar poate fi depășită cu succes prin intervenția unui specialist și ajustarea stilului de viață.

Fenomenul de epuizare psihică este la un nivel record în diverse profesii, în special în profesiile de îngrijire, cum ar fi profesorii și personalul medical.  Burnout este mai mult decât un simplu stres trecător; reprezintă o acumulare de tensiune, efort și disperare care poate fi dificil de identificat. Este un simptom comun al suprasolicitării în perioadele dificile, care duce la o senzație de copleșire prelungită.

Burnout este o afecțiune care rezultă din stresul cronic, în special la locul de muncă, în care angajații se simt copleșiți și neputincioși în a face schimbări. Se extinde dincolo de performanța profesională și poate duce la afecțiuni medicale grave, cum ar fi anxietatea, insomnia, depresia și bolile fizice.

Stresul cronic poate crește, de asemenea, riscul de hipertensiune arterială, probleme cardiace, colesterol ridicat și diabet, printre alte probleme de sănătate. Este esențial ca angajații să abordeze și să își gestioneze eficient nivelul de stres.

Simptome

Burnout este o stare în care persoanele se simt copleșite și se luptă să facă față sarcinilor zilnice. Printre semnele comune ale epuizării se numără epuizarea fizică, sentimente de teamă și lipsă de motivație, dificultăți de somn, apetit inconstant, cinism și iritabilitate, precum și o scădere a productivității și a concentrării. Epuizarea se poate manifesta prin epuizare fizică, ceea ce face dificilă abordarea cauzelor profunde ale problemei.

Ecaterina Bănică, psiholog acreditat a declarat pentru DC Medical principalele simptome și indicatori ai oboselii psihice.

"Oboseala psihica, o putem identifica atunci când apar:

- Dureri de cap

- Senzație de amețeală

- Palpitații

- Transpirație abundentă

- Tendința de a te izola

- Tensiune și dureri musculare

- Senzație de sufocare și dificultate de a respira

- Neputința de a te orienta( timp și spațiu)

- Lipsa poftei de mâncare sau mâncatul compulsiv.

- Probleme digestive

- Evitarea interacțiunilor și a comunicării

- Negarea

- Lipsa bucuriei și a entuziasmului

- Neputința de a genera, obiective, scopuri, teluri rezonabile in acord cu realitatea.

- Tulburarea funcțiilor perceptive(exagerarea de minimizarea)

- Ambiguitate, lipsa de coerenta, lipsa de predictibilitate"

Toate acestea pot fi depășite, făcând investigații medicale și cerând ajutorul unui specialist( psihoterapeut) care sa te susțină în schimbarea stilului de viață care a dus la toate acestea.

Toată această simptomatologie, arată că o serie de valori, principii și stil de viață sunt greșite și ai nevoie sa le schimbi", a declarat psihologul Ecaterina Bănică.

Sentimentele de anxietate sau de teamă legate de un loc de muncă pot fi, de asemenea, un semn de epuizare. Chiar și după câteva zile libere, motivația și nivelul de entuziasm pot fi scăzute, iar amânarea poate fi un semn cheie. Epuizarea poate duce la un cerc vicios de neliniște și insomnie, ceea ce face dificilă adormirea sau menținerea somnului.

Apetitul inconstant poate fi, de asemenea, un semn de epuizare. Este posibil ca oamenii să tânjească după alimente de confort sau să mănânce foarte multe gustări în perioadele de epuizare.

Cinismul și iritabilitatea pot fi, de asemenea, semne de epuizare, deoarece indivizii pot experimenta o frustrare sau o iritabilitate crescută, ceea ce poate duce la un declin al relațiilor personale și profesionale. Este esențial să abordați aceste simptome și să mențineți o bună igienă a somnului pentru a preveni burnout-ul.

Vezi și: Tranziția spre maturitate și independență pentru tineri. Ecaterina Bănică, despre presiunea de a reuși: Este nevoie să te cunoști pe tine, să știi cine ești

Tratament

Pentru a combate epuizarea, este esențial să vă regândiți timpul petrecut în fața ecranului și să fiți atenți la presiunile unei vieți digitale în continuă mișcare. Epuizarea obișnuită poate fi similară cu "epuizarea ecranului" sau "epuizarea Zoom" în timpul pandemiei, deoarece dispozitivele ne pot face să ne simțim mai conectați, dar pot fi dăunătoare pentru bunăstarea noastră.

Becca Caddy, reporter științific și autoare a cărții Screen Time: How to make peace with your devices and find your techquilibrium, recomandă să verificați e-mailurile doar între orele 9 și 18 sau să stabiliți limite pentru aplicațiile de social media, astfel încât timpul petrecut pe scroll să nu vă afecteze somnul.

Concentrarea asupra îngrijirii de sine este crucială atât pentru a aborda, cât și pentru a preveni epuizarea. Oamenii ar trebui să respecte sau să înceapă activități de autoîngrijire, cum ar fi exercițiile fizice, meditația și o dietă sănătoasă, în timp ce se deconectează de la muncă în timpul liber.

Luarea unei pauze atunci când apare burnout-ul este crucială, iar solicitarea unui concediu aprobat de medic și petrecerea timpului în natură pot ajuta la reducerea stresului. Discuția cu un profesionist în domeniul sănătății mintale poate fi, de asemenea, utilă, deoarece acesta poate oferi un ghid zilnic pe drumul spre recuperarea burnout-ului.

Este esențial să fii deschis la schimbare, deoarece imaginarea unei vieți sau a unei relații diferite cu munca poate fi dificilă atunci când energia și motivația sunt la cel mai scăzut nivel. În timp ce creșterea rutinelor de autoîngrijire sau a obiceiurilor de mindfulness poate fi benefică, este de asemenea important să iei în considerare schimbări structurale mai mari în viața ta, cum ar fi schimbarea locului de muncă, reducerea orelor sau negocierea unor responsabilități diferite cu angajatorul tău.

Procesul de recuperare nu numai că necesită sprijin din partea angajatorilor, dar adesea cere o resetare a relației pe care am cultivat-o cu munca de-a lungul anilor.

Acest articol ce face parte din campania DC Medical de educare și informare "Sănătatea mintală: lupta noilor generații cu depresia și anxietatea, dar și cu prejudecățile lumii",

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel