În pragul sărbătorilor pascale, întrebarea "Cât trebuie să mâncăm de Paște?" devine din ce în ce mai relevantă pentru mulți dintre noi. Cu toate acestea, răspunsul nu este întotdeauna simplu. Ligia Pop, nutriționist și autoare a opt cărți, ne aduce în discuție o perspectivă esențială.
foto: Freepik@pvproductions
”Depinde mult de apetitul fiecăruia și la câte mese vom fi expuși în zilele respective”
"Cam greu de estimat, fiindcă depinde mult de apetitul fiecăruia și la câte mese vom fi expuși în zilele respective", ne-a spus Ligia Pop, în exclusivitate pentru DC Medical. Acest punct de vedere subliniază importanța individualității și a ritmului fiecărui organism în parte. Paștele poate aduce întâlniri familiale bogate în mâncare, care mai de care mai delicioasă, iar adaptarea consumului este destul de dificilă.
”Dacă te duci la 4 persoane într-o zi, chiar o feliuță-două din fiecare este foarte bine. Am fi tentați să mâncăm mai mult, dar să ținem cont tot timpul și de următoarea vizită sau de care va fi următoarea pauză, următoare masă, dacă va avea sistemul digestiv timp să digere cantitatea de mâncare”, ne-a mai adăugat aceasta.
Nu trebuie să ne lăsăm duși de valul tentațiilor și să mâncăm mai mult decât avem nevoie. Recomandarea nutriționistului se concentrează pe atenția acordată propriei capacități de a simți când suntem sătui și când mai este loc pentru încă ceva. "Este foarte important să ne ascultăm corpul, deoarece corpul ne zice întotdeauna dacă este prea mult sau mai puțin", ne mai spune aceasta.
Un alt aspect pe care Ligia Pop îl subliniază este planificarea. În contextul unor sărbători bogate în mâncare, să avem în vedere și următoarea masă sau pauza între mese. "Să nu ne ridicăm de la masă total sătui și rotunzi, să mai fie tot timpul loc de încă ceva. Acesta este secretul.", explică nutriționista. Această abordare ne încurajează să fim conștienți de propriul corp și să evităm supraalimentarea.
Vezi și: Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
Astfel, secretul unei alimentații echilibrate de Paște, conform Ligiei Pop, nu constă doar în ceea ce punem pe farfurie, ci și în modul în care ne raportăm la propriile semnale ale corpului. Ascultându-ne cu atenție și adaptându-ne consumul în funcție de nevoile individuale, putem să ne bucurăm de sărbători într-un mod sănătos și echilibrat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.