Copii crescuți exclusiv vegani, încă de la naștere. Dr. Mihai Craiu: Este încadrată la abuz împotriva copilului dieta făcută de capul părintelui

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
copii vegani foto:freepik
copii vegani foto:freepik

De ce nu este corect să le creăm copiilor o dietă exclusiv vegană, încă de la naștere. ”Deciziile ar trebui luate împreună cu medicul pediatru și analizate, pentru a vedea dacă este necesar să fie aplicate”.

În ultimul deceniu, sunt tot mai mulți părinți care își cresc copiii exclusiv vegani, de cele mai multe ori, din motive legate de moralitate. Însă, ce efecte are această decizie asupra sănătății? 

Nadia Eperjessy, nutriționist și coautor, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la trendul tot mai crescut al părinților care aleg să-și crească copiii exclusiv vegani, încă de la naștere. Potrivit acesteia, această decizie ar trebui luată cu mare precauție și consultând întotdeauna medicul pediatru.

Te-ar putea interesa și: Legătura dintre anxietate și senzația de rău. Radu Leca: Dacă am transforma anxietatea într-o putere, atunci anxiosul ar fi un campion mondial la orice

Copiii au nevoie de o dietă echilibrată, iar excluderea unor grupuri alimentare importante, precum proteinele animale, poate duce la deficiențe nutriționale și probleme de sănătate pe termen lung. Proteinele animale furnizează nutrienți esențiali, cum ar fi aminoacizii, fierul, zincul și vitamina B12, care facilitează creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor.

"Din punctul meu de vedere, nu este în regulă. Deciziile ar trebui luate împreună cu medicul pediatru și analizate, pentru a vedea dacă este necesar să fie aplicate. Dacă nu este nevoie, doar din anumite principii, nu cred că ar trebui să fie privați copiii de proteinele animale", a subliniat Eperjessy, în exclusivitate pentru DC Medical.

Am discutat și cu dr. Mihai Craiu, medic pediatru, pentru a cunoaște poziția sa în acest caz. Astfel, medicul a subliniat importanța unei diete echilibrate și bine gestionate în cazul copiilor, în contrast cu libertatea alegerii dietetice a adulților. El a explicat că adulții pot opta pentru orice dietă doresc, bazată pe propriile opinii și priorități de viață, dar copiii sunt într-o categorie diferită. Organismul în creștere al unui copil necesită aminoacizi esențiali, oligoelemente și acizi grași esențiali pentru o dezvoltare normală a creierului, a organelor endocrine și a imunității.

Medicul a atras atenția că adoptarea unei diete fără o strictă supraveghere pediatrică este considerată un abuz împotriva copilului. Acest lucru se datorează faptului că o astfel de dietă îl privează pe copil de nutrienții esențiali necesari pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă.

Te-ar putea interesa și: Ce să fac ca să nu mai fiu anxios. Radu Leca, psihologul care a fost obez: Începe să își coloreze părul, să își facă tatuaje, să aibă cele mai noi gadgeturi, dar nu va ajunge unde îi este locul

Adulții pot opta pentru orice dietă doresc, în funcție de opiniile personale asupra vieții și asupra priorităților.

Dar la copil, care este un organism în creștere și care are nevoie de aminoacizi esențiali, oligoelemente și acizi grași esențiali pentru a avea o dezvoltare normală a creierului, organelor endocrine și, respectiv, a imunității, dieta facută "de capul" părintelui, fără o strictă supraveghere pediatrică, este încadrabilă la abuz împotriva copilului.

Îl privează pe acesta de o traiectorie de dezvoltare normală și creează inabilități imune și de dezvoltare cognitivă și emotională. Pe scurt, nu este bine”, ne-a spus dr. Mihai Craiu, în exclusivitate pentru DC Medical.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel