Ne-am pus problema mâncatului compulsiv, hiperpalatabil. Am dezbătut subiectul efectelor mâncatului pe fond de stres, însă nu putem să nu ne întrebăm și dacă există, într-adevăr, alimente care ne pot reduce stresul și starea de anxietate.
Alina Epure, Doctor în Medicină, Consultant Nutriționist, Health Coach Practitioner, Membru ESPEN, Membru The Nutrition Society, a explicat ce se poate întâmpla atunci când stresul și anxietatea ne pot acapara organismul și, din punct de vedere nutrițional, ce anume ne poate reduce stările tulburătoare prin care trecem.
”Stresul este uciderea tacită a fiecăruia dintre noi”
Stresul face parte din viața cotidiană a omului din secolul 21, iar starea de anxietate este o afecțiune care influențează semnificativ calitatea vieții (în sens negativ). Pe lângă puterea interioară pentru vindecare, alimentația joacă un rol important în diminuarea efectelor dăunătoare ale celor două stări de neliniște.
”Stresul este uciderera tacită a fiecăruia dintre noi, atât timp cât nu există limite sănătoase pentru tot ceea ce înseamnă sănătatea fizică, mintală și emoțională.
Starea de bine se definește la nivel individual, are o definiție unică în funcție de ceea ce este important, valoros, de impact pentru starea noastră de sănătate, astfel încât acest bine individual să susțină evoluția noastră pe drumul echilibrului și al armoniei.
Starea de anxietate este determinată și susținută de un dezechilibru biochimic, de anumite carențe pe care le putem avea și soluția este identificarea acestora, stabilirea unui protocol de suplimente și monitorizarea progresului”, ne-a spus Alina Epure, în exclusivitate pentru DC Medical.
Alimentele care pot reduce stresul și anxietatea. ”Benefice sunt alimentele ce aduc o pată de culoare”
Semaforul în farfurie - metoda eficientă, prin care ne putem lua vitaminele esențiale pentru corp și minte. Alina Epure ne-a spus care sunt unele dintre cele mai bune alimente care ne pot reduce stresul și starea de anxietate, fiind pline de antioxidanți, inamicii radicalilor liberi.
”Benefice sunt alimentele ce aduc o pată de culoare, în special roșu, galben, verde, practic, să integrăm semaforul în farfurie: afine, zmeură, mure, rodie, ardei gras, cartof dulce, morcov, pepene galben, caise, piersici, nectarine, zucchini, castravete, broccoli, sparanghel, pătrunjel verde, dovlecel, salată verde, rucola, valeriană, spanac”, ne-a mai spus Alina Epure.
”Alimentele sunt asociate cu starea de bine”
După cum există alimente care ne fac bine pe plan mintal, există și alimente care nu ne fac bine, stresul fiind gestionat printr-un exces de alimente nesănătoase, așa cum ne spune Alina Epure. Printre alimentele de evitat, se numără: alimentele prăjite, zahărul, făina albă, băuturile carbogazoase. Bineînțeles că oricare alt aliment consumat în exces și exclusiv poate fi dăunător sănătății, însă în acest caz, alimentele menționate pot avea efecte negative într-o formă mai periculoasă decât consumul excesiv de spanac dintr-o zi, de exemplu. Alimentele nesănătoase ne pot dezechilibra hormonal organismul, mai ales dacă sunt consumate zilnic, chiar și în proporții moderate.
”Adesea, alimentele sunt asociate cu starea de bine, oferă o siguranță psiho-emoțională, iar stresul este gestionat prin exces de alimente, ceea ce dezechilibrează întregul organism.
Plăcerea de moment, gustul bun al mâncării devin toxice, râncede pentru sănătate, atât timp cât sunt integrate alimente nesănătoase. Pentru a ne proteja de impactul stresului asupra propriului organism, avem nevoie să creștem rezervele de antioxidanți, să reducem nivelul de radicali liberi, să integrăm alimente ce asigură un aport nutritiv valoros, evitând alimentele prăjite, zahărul, făina alba, băuturile carbogazoase”, a încheiat nutriționistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.