În contextul dezbaterilor și deciziilor care vizează sistemul de sănătate din România, o nouă hotărâre a Guvernului a stârnit un val de reacții și controverse în rândul pacienților și al comunității medicale. Astăzi, Guvernul României a făcut o schimbare majoră în modul în care asigurările de sănătate sunt gestionate, acordând prioritate unei categorii specifice de boli în detrimentul altora. Această decizie a generat nemulțumiri profunde, deoarece pare să favorizeze un grup de pacienți în defavoarea altora, provocând astfel o intensă dezbatere cu privire la echitatea și justiția sistemului de sănătate românesc.
Rozalina Lepadatu din partea Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune și-a exprimat opinia și reacția aceste hotărâri pe Facebook.
"Este vorba de Ordonanța de Urgență privind scutirea la plata contribuției la asigurarea de sănătate pentru anumite categorii de persoane.
Astăzi, Guvernul a decis că bolnavii oncologici, mămicile și urgențele nu vor mai plăti contribuția la asigurările de sănătate, ceea ce este discriminatoriu și încalcă legislația, încalcă și Constituția României și legea drepturilor pacienților pentru simplu fapt că exclude bolnavii cronici și în general toți bolnavii", a declarat Rozalina Lepădatu pentru DC Medical.
Vezi și reacția lui Radu Gănescu, președinte COPAC: Guvernul, decizie discriminatorie între pacienții oncologici și cei cu boli cronice. Radu Găneacu: Această taxă nu ar trebui să existe. Nu este normal! Trebuie să protejăm cei 3 milioane de bolnavi
Reacțiile la această decizie nu s-au lăsat așteptate. Organizațiile neguvernamentale, grupurile de pacienți și medicii au condamnat în mod categoric această măsură, subliniind impactul negativ pe care îl va avea asupra accesului la tratament pentru pacienții cu boli autoimune și inflamatorii. Argumentele principale vizează discriminarea și lipsa de echitate în sistemul de sănătate, subliniind faptul că toți pacienții, indiferent de diagnosticul lor, merită o îngrijire medicală de calitate și accesibilă.
"Se creează o împărțire a pacienților pe niște criterii care n-ar trebui să fie și o scindare a societății, ceea ce nu este normal. Restul bolnavilor cronici sunt la fel de bolnavi ca și bolnavii oncologici, ba chiar pot să vă spun și din experiență că bolnavii cu boli autoimune duc o bătălie grea în fiecare zi cu boala, de multe ori inclusiv fără susținerea Guvernului și Casei Naționale de Asigurări pentru că multe medicamente compensate și nici analize plătite și acum vine și această decizie care creează și mai și mai multă discriminare în rândul pacienților și nemulțumire în rândul lor.
Nu știm de ce au luat această decizie, noi ne-am comunicat de la începutul anului părerea noastră, că această taxă trebuie ridicată pentru absolut toți bolnavii și credeam că o să contestăm această decizie", a declarat Rozalina Lepădatu de la Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.
Ce este de făcut mai departe
Deocamdată vorbim și cu celelalte asociații de pacienți ca să avem un punct comun și să ne unim în a contesta această decizie a Guvernului care încalcă așa cum am spus drepturile omului și Constituția", a spus în încheiere Rozalina Lepădatu.
Într-o societate în care principiile de justiție și egalitate sunt fundamentale, este esențial să se asigure o abordare integrată și echilibrată în tratamentul tuturor pacienților, indiferent de afecțiunea de care suferă.
Discriminarea în sănătate nu numai că încalcă drepturile fundamentale ale omului la îngrijire medicală, dar subminează și integritatea și credibilitatea sistemului de sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.