Medicul primar ATI și toxicologie Radu Țincu a vorbit despre substanța extrem de toxică regăsită în fructele și legumele de la piață sau de pe rafturile marilor magazine.
Într-un lot de ceapă din județul Tulcea, autoritățile au descoperit urme de DDT, care a fost interzis de mai bine de 30 de ani în România. Această substanță are un grad extraordinar de ridicat de pericol.
Care este pericolul și ce efecte sunt pentru sănătate
”El a fost interzis tocmai pentru că s-a demonstrat că are efecte cancerigene și că afectează sistemul nervos. Este o substanță care se acumulează în țesutul gras al organismului și de acolo își exercită o perioadă lungă de timp toxicitatea. Partea cea mai gravă este că utilizarea lui în mediul înconjurător duce la o persistență a efectelor în sol de până la 15 ani.
Odată ce l-am folosit astăzi, timp de aproximativ 15 ani, solul respectiv va fi încărcat cu acest pesticid și va fi ulterior transferat către fructele și legumele respective”, a explicat medicul primar ATI și toxicologie Radu Țincu.
Pe lângă DDT, medicul a avertizat și asupra altor pesticide identificate în teste, care au fost asociate cu efecte de bioacumulare și modificări genetice. El a explicat că aceste substanțe toxice pot induce apariția tumorilor și a altor afecțiuni grave, în special în cazul expunerii îndelungate și repetate. De asemenea, medicul a menționat că unele pesticide au capacitatea de a mimica hormonii umani, ceea ce poate duce la tulburări endocrine și creșterea riscului de cancer, inclusiv cancer de sân, de prostată și uterin.
”Dincolo de DDT, vorbim și de alte pesticide identificate în aceste teste. Pesticide care s-a demonstrat că au un efect de bioacumulare. Asta înseamnă că efectul este unul cumulativ. Noi ne expunem la mai multe pesticide simultan și fiecare în parte va modifica structura acizilor nucleici și va duce la apariția unor mutații genice, capabile să inducă apariția unor tumori, în special, dacă discutăm de pesticide, tumori la nivelul tubului digestiv sau cancere hematologice.
De asemenea, tot pesticidele mimează anumiți hormoni din corpul uman. Acest lucru va duce la adolescenți la tulburări endocrine, însemnând pubetate precoce sau tulburări de menstruație, în cazul fetelor. Iar la persoanele adulte, faptul că avem anumite pesticide care mimează hormonii organismului uman, acest lucru va duce la apariție unor forme de cancer, cum este cancerul de sân, de prostată sau cancerul uterin.
Din păcate, acestea sunt efectele expunerii la pesticide.
În mod clar, toate statele au atras atenția în ultimii 10 ani asupra efectelor devastatoare pe care pesticideel le au, în special în apariția acestor boli cronice degenerative sau a unor forme de cancer”, a explicat medicul primar ATI și toxicologie Radu Țincu pentru Antena 3 CNN.
Pesticide regăsite în fructele și legumele de la tarabe și din magazinele mari
Cum facem să depistăm fructele și legumele peste care au fost folosite pesticide, cum ne putem proteja de astfel de pericole întâlnite în fructele de la piață sau din lanțurile marilor magazine?
”Din păcate, și producătorii români sunt într-o piață concurențială, unde prețurile produselor importate, de multe ori, concurează cu producția internă, Ce trebuie să facem, în primul rând ca societate, ar trebui să implementăm anumite standarde de calitate.
Autoritățile statului, din păcate, nu au laboratoare de analiză toxicologică pentru această zonă alimentară. Ar trebui să dezvoltăm ca țară astfel de laboratoare și să nu se mai întâmple cum s-a întâmplat anul trecut, unde au fost analizate 30 sau 40 de probe din toată țara. Avem nevoie de o creștere a capacității de detecție din perspectivă toxicologică.
Dacă vorbim de ce putem face individual, evident că am putea să spălăm foarte bine aceste fructe și legume. O parte din aceste pesticide rămân pe suprafața lor, iar o spălare timp de câteva minute sub jet de apă va reduce, va dilua cantitatea prezentă pe suprafața lor sau am putea să le decojim. Din păcate, în rest, nu putem să depistăm cu simțurile noastre, dacă fructele sau legumele au fost expuse sau nu la pesticide.
În ceea ce privește aparatele de depistare, ele sunt orientative, depinde foarte mult de tipul metodei de detecție, dacă au capacitatea să identifice cu acuratețe astfel de substanțe, pentru că de multe ori s-a dovedit, prin efectuarea unor analize de laborator, faptul că există și teste fals pozitive, există interferențe cu alte substanțe care duc la rezultate fals pozitive.
Eu cred că mesajul nu este ce trebuie să facem individual, ci ce trebuie să facă statul ca să protejeze cetățenii împotriva acestor substanțe și a efectelor lor, știind foarte clar că bolile cronice degenerative și cancerele consumă o parte importantă a bugetului de stat. Investirea în aceste laboratoare de detecție va duce la o scădere în timp a incidentelor cu aceste boli”, a spus medicul primar ATI și toxicologie Radu Țincu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.