Nu spăla carnea înainte să o gătești. Riscul îmbolnăvirilor este foarte mare

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
spalat carne foto:freepik@dragonimages
spalat carne foto:freepik@dragonimages

De ce să nu speli carnea înainte să o gătești. Greșeala care te poate costa sănătatea.

În mod tradițional, oamenii asociază spălarea cu curățenia. Spălăm haine, lenjerii, mașini, vase și pe noi înșine. Prin urmare, este logic ca multe persoane să creadă că carnea roșie și puiul pot deveni mai curate și mai sigure prin spălare. Oare spălarea cărnii, a puiului, a ouălor, a fructelor și a legumelor le face mai sigure pentru consum?

Vezi și: De câte îmbrățișări avem nevoie într-o zi. Cum ne putem menține sănătoși și fericiți primind și oferind îmbrățișări

Contaminare încrucișată

Contaminarea încrucișată este transferul bacteriilor dăunătoare la alimente din alte alimente și ustensile și se întâmplă atunci când acestea nu sunt manipulate corespunzător. Acest lucru este valabil în special atunci când manipulăm carne crudă, pui, ouă și fructe de mare, așa că țineți aceste alimente departe de alimentele deja gătite sau gata de consum și de produsele proaspete.

Spălarea mâinilor după manipularea cărnii sau a puiului crude este o necesitate, deoarece orice atingeți ulterior ar putea deveni contaminat. Altfel spus, puteți să vă îmbolnăviți dacă luați un fruct și îl mâncați după ce ați manipulat carne sau pui crud fără a vă spăla corespunzător mâinile.

În studiile de observație USDA, participanții nu au încercat să-și spele mâinile până la 75% din timpul necesar. Atunci când și-au spălat mâinile, participanții nu au urmat etapele recomandate de CDC pentru spălarea mâinilor până la 99% din timp. Cele mai frecvente erori au fost că nu și-au frecat mâinile timp de 20 de secunde și nu și-au umezit mâinile cu apă înainte de a aplica săpun.

Materialele de ambalare de la carne sau pui crude pot, de asemenea, cauza contaminare încrucișată. Nu le reutilizați niciodată cu alte alimente. Acestea și alte materiale de ambalare de unică folosință ar trebui eliminate imediat după ce ați îndepărtat conținutul lor.

Minimizarea riscului: curățare și apoi igienizare a suprafețelor și chiuvetelor

1. Mai întâi curățați

Curățarea înlătură fizic murdăria, resturile și unele bacterii care pot cauza boli, inclusiv boli transmise prin alimente, din bucătăria dvs., dar nu ucide germeni. Pentru a curăța ustensilele, suprafețele și chiar chiuveta, utilizați apă caldă și săpun pentru a le spăla. Lăsați-le să se usuce la aer sau ștergeți-le cu prosoape de unică folosință sau hârtie. Dacă utilizați prosoape de bucătărie pentru curățare, acestea ar trebui să fie spălate frecvent folosind ciclul de spălare la temperatură ridicată a mașinii de spălat vase.

2. Apoi igienizați

Igienizarea și dezinfectarea pot ucide germeni și bacterii care cauzează boli transmise prin alimente în bucătăria dvs., dar acest lucru este cel mai eficient după ce ați curățat. Multe dezinfectante pot fi utilizate, dar asigurați-vă că orice produse comerciale pe care le alegeți sunt sigure pentru suprafețele de contact cu alimentele din bucătăria dvs. înainte de a le utiliza.

Pentru a igieniza ustensilele după curățare, turnați soluția de igienizare pe ele și lăsați-o să acționeze timp de câteva minute sau folosiți-o ca înmuiere pentru ustensilele dvs. Apoi, clătiți-le cu apă curată și lăsați-le să se usuce la aer sau ștergeți-le cu prosoape curate.

Dacă utilizați dezinfectanți comerciali, asigurați-vă că aceștia sunt aprobați pentru utilizare pe ustensile înainte de a-i utiliza în acest scop. Urmați instrucțiunile producătorului de pe etichetă pentru utilizarea în condiții de siguranță. Unele dezinfectante comerciale pot necesita clătirea ustensilelor după utilizare.

Spălarea cărnii roșie și a puiului - nu este recomandată

Mulți consumatori își spală sau clătesc carnea înainte de a-i găti. Spălarea cărnii poate însemna lucruri diferite pentru diferite persoane: unii consumatori le clătesc sub apă curentă, alții le înmoaie în recipiente pline cu apă și unii chiar folosesc apă sărată, oțet sau suc de lămâie pentru a încerca să-și "curățe" carnea. Cu toate acestea, spălarea cărnii, a puiului, a porcului, a mielului sau a vițelului crud înainte de gătit nu este recomandată. Bacteriile pot fi răspândite la alte alimente, ustensile și suprafețe. Acest lucru se numește contaminare încrucișată.

Cercetările USDA au arătat că spălarea sau clătirea cărnii sau a puiului crește riscul de contaminare încrucișată în bucătărie, ceea ce poate provoca boli transmise prin alimente.

Dacă spălați carnea, unele bacterii se pot stropi pe suprafețele bucătăriei dvs. Acest lucru poate duce la îmbolnăvire.

USDA a efectuat un studiu în care am observat acțiunile persoanelor care au declarat că își spală sau clătesc puiul crud când gătesc acasă. Acești participanți au oferit multe motive pentru care își spală sau clătesc puiul, inclusiv pentru a îndepărta mucusul, pielea, grăsimea sau sângele (30%), din obișnuință (28%), pentru că un membru al familiei a făcut întotdeauna acest lucru (19%) sau pentru a îndepărta germeni sau bacterii (19%).

Rezultatele studiului de observație au arătat cât de ușor se pot răspândi bacteriile atunci când suprafețele nu sunt curățate și igienizate eficient. USDA recomandă trei moduri ușoare de a ajuta la prevenirea bolilor atunci când pregătiți carne sau pui în casa dvs.

În primul rând, pentru a reduce riscul, pregătiți alimentele care nu vor fi gătite, cum ar fi legumele și salatele, ÎNAINTE de a manipula și pregăti carnea sau puiul crud.

În studiul de observație, 60% dintre participanții care și-au spălat puiul crud au avut bacterii în chiuveta lor după spălarea sau clătirea puiului. Mai îngrijorător este că 14% dintre aceștia au avut încă bacterii în chiuveta lor chiar și după ce au încercat să curețe sau să igienizeze chiuveta.

Dacă spălați legumele și fructele după ce ați spălat carnea sau puiul, riscați să stropiți germeni care provoacă boli transmise prin alimente pe alimentele gata de consum. Cercetătorii au descoperit că 26% dintre participanții care și-au spălat puiul crud au transferat bacterii de la acel pui crud la salata lor. Dacă acest studiu s-ar fi întâmplat acasă, aceștia ar fi pus direct acest aliment contaminat în gură.

Curățați și apoi igienizați ORICE suprafață care ar fi putut fi atinsă sau contaminată de carne crudă, inclusiv chiuveta interioară.

Singura modalitate de a vă asigura că hrana dvs. este sigură de consum este să o gătiți la o temperatură internă sigură și să verificați cu un termometru alimentar.

Spălarea ouălor din magazin - nerecomandată

foto: Freepik@eyeem

Nu spălați ouăle din magazin înainte de a le pune în frigider. Spălarea este o parte rutinieră a procesării comerciale a ouălor și ouăle nu trebuie spălate din nou. Stratul natural de pe ouă, care ajută la prevenirea pătrunderii bacteriilor în coajă, este înlăturat de procesul de spălare comercial. Este înlocuit cu un strat ușor de ulei mineral comestibil, care restabilește protecția pentru stocarea acasă pe termen lung a ouălor. Manipularea suplimentară a ouălor în casa dvs., cum ar fi spălarea lor, ar putea crește riscul de contaminare încrucișată, mai ales dacă coaja crapă.

Spălarea fructelor și legumelor

Înainte de a mânca sau pregăti fructele și legumele proaspete, spălați-le sub jet de apă curentă pentru a îndepărta orice murdărie persistentă. Acest lucru reduce orice germeni care ar putea fi prezenți. Dacă fructele sau legumele au o suprafață fermă, cum ar fi merele sau cartofii, pot fi frecate cu o perie. Consumatorii nu ar trebui să spele fructele și legumele cu detergent, săpun sau produse comerciale pentru spălarea produselor.Ați putea ingera reziduuri de săpun sau detergent absorbite pe produse și vă puteți îmbolnăvi.

Ar trebui să spăl produsele pre-spălate?

La magazin, este posibil să găsiți produse, cum ar fi salatele în pungi sau unele fructe sau legume tăiate și ambalate, care sunt etichetate ca "pre-spălate" sau "gata de consum". Dacă vedeți această etichetă, atunci puteți utiliza în siguranță produsul fără a-l mai spăla. Dacă alegeți să spălați produsele marcate ca "pre-spălate" sau "gata de consum", asigurați-vă că nu intră în contact cu suprafețe sau ustensile necurate, în special cele care au atins carne, pui sau fructe de mare crude sau sucurile lor. Acest lucru va ajuta la evitarea contaminării încrucișate.

Vezi și: Cum calculezi greutatea ta ideală. Factorii care influențează greutatea corporală și de ce trebuie să ții cont

Spălarea alimentelor poate fi o măsură importantă pentru a preveni contaminarea încrucișată și pentru a asigura siguranța alimentară în gospodărie. Este esențial să urmați practici sigure de manipulare a alimentelor și să acordați atenție sporită igienei personale în timpul pregătirii și manipulării alimentelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel