Adenomul este o tumoare care nu este cancer. Aceasta începe în celulele asemănătoare glandelor din țesutul epitelial (strat subțire de țesut care acoperă organele, glandele și alte structuri din organism).
Adenomul creează probleme bărbaților, dar afectează și femeile. Medicul urolog Mihai Dumitrache ne-a explicat cum se intervine modern pentru tratarea adenomului de prostată, dar fiind faptul că pe vremuri se începea simplu, cu pastile.
"Primul pas este cel de tratament medicamentos.
Se începe gradual cu ceea ce se numește fitoterapie, adică compuși din plante care ajută la sănătatea prostatei, care ajută cu simptomele inițiale ale prostatei - aici vorbim de urinare mai dificilă, de trezit în timpul nopții.
Chiar unul dintre desenele favorite care ilustrează această patologie este reprezentată de un elefant și trompa acestuia care reprezintă uretra și care este îngustată, strânsă din exterior de prostată. Cam așa ar trebui să-și imagineze pacienții îngustarea canalului urinar", a declarat Mihai Dumitrache, medic urolog la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
Cum acționează medicamentele produse din plante sau moleculele inovative. Înlătură disconfortul sau lărgesc calea?
"E vorba de o lărgire, dar este vorba mai mult de o relaxare a musculaturii și a țesuturilor din jurul prostatei și de la nivelul ieșirii din vezica urinară care ajută.
Există și medicamente care micșorează prostata.
Creșterea prostatei în volum este sub incidența testosteranului sau a hormolului principal masculin și atunci există medicamente care blochează în transformarea testosteronului în forma lui activă și care vor determina scăderea în volum a prostatei consecutiv administrării și atunci o combinație între un tratament simptomatic care este reprezentat de medicamente care relaxează vezica urinară și care te ajută să urinezi și pe de altă parte de aceste medicamente care vor scădea în volum prostata pe termen lung, pot îmbunătăți viața pacientului și simptomele ca să nu ajungă la o intervenție chirurgicală", a mai spus medicul Mihai Dumitrache.
De la ce vârstă încep să apară problemele, cât timp poți să mergi cu tratamentul medicamentos?
"Simptomele pot să apară inclusiv la pacienți care au probleme prostată de la 45-50 de ani, dar în speță în jurul vârstei de 60-70 de ani și cu cât creștem în vârstă, cu atât șansele de a fi afectați de prostată, de creștere a volum a prostatei sunt mai mari.
Sunt pacienți care încep tratamentul în jurul vârstei de 60 de ani și pot merge cu acest tratament toată viața. Sunt pacienți pe care îi cunosc și iau tratament pentru prostată de minim 20 - 25 de ani. Cu siguranță sunt pacienți care au de mai mult timp tratament în prostată și care merg foarte bine cu acesta.
Când nu mai merge, mergem la urolog și ne adresăm pentru această intervenție minim invazivă", a mai spus medicul urolog.
Ce e de făcut pentru cei care urinează frecvent. Cum se repară această problemă și care e intervenția recomandată
"Cea mai bună intervenție este aceea care provoacă cel mai mic disconfort pacientului, cea care este cea mai minim invazivă, dacă se poate spune așa și aceea este rezecția transoretrală de prostată.
Mai nou și încercăm să implementăm asta și în cadrul SANADOR, enucleerea cu laser HoLEP a prostatei, una dintre cele cele mai bune variante. Pacientul pleacă a doua zi acasă fără sondă urinară.
Necesită un tratament nou. Se introduce o sondă laser, se pune cameră, totul se face la vedere. Dacă nu vedem atunci nu e bine să tăiem.
Aici, energia pe care o distribuim la nivelul țesuturilor se realizează prin laser. Acesta produce o tăiere și o coagulare în același timp a țesuturilor și îndepărtează în bloc adenomul de prostată. Această tumoră benignă care se dezvoltă la nivelul prostatei și care îngustează canalul.
Rolul prostatei în mare parte putem spune că încă este necunoscut. El ajută la formarea lichidului spermatic, ajută la formarea lichidului spermatic.
Nu există o mare problemă din excizia prostatei nici de continență, nici de plăcere a actului sexual. Din niciun punct de vedere nu sunt afectați pacienții", ne-a mai spus medicul Mihai Dumitrache.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.