DC Medical și DC News au fost prezenți la evenimentul SANADOR ce a avut loc vineri, 12 mai, acolo unde o parte dintre medicii renumiți ai Spitalului Clinic SANADOR au vorbit despre acțiunile lor și despre șansa la sănătate și la o viață normală pe care le-o oferă copiilor.
În total, 25 de copii au fost salvați de medicii de la SANADOR, alături de medici din străinătate, care s-au alăturat proiectului umanitar pro bono pentru a trata copiii cu malformații cardiace.
Intervențiile de la SANADOR s-au desfășurat în cadrul unei misiuni umanitare, prin care o echipă medicală complexă, compusă din chirurgi cardiovasculari, medici anesteziști și de terapie intensivă, cardiologi, perfuzioniști și asistenți medicali specializați, de la Spitalul Clinic Sanador și din 3 centre de prestigiu din Germania – Hanovra, Stuttgart și Munchen – a asigurat tratamentul necesar pentru malformațiile cardiace congenitale unui grup de 9 copii din România.
Denisa este doar un exemplu de copil salvat de medicii SANADOR.
Denisa are acum vârsta de 10 ani, dar în urmă cu doi ani a fost operată după ce a fost diagnosticată cu o malformație cardiovasculară.
Denisa a fost operată de echipa de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR, condusă de Prof. Dr. Victor Costache, o inervenție ce a făcut parte din campania umanitară a Spitalului SANADOR, o operație pro bono.
"Denisa ne-a făcut o surpriză. Denisa e o fetiță operată acum 2 ani, a fost operată la Brașov de această echipă extraordinară de medici. Este minunat să vezi după ani de zile copii că sunt bine", a spus Cătălina Costache, Director Fundația Polisano.
"Le mulțumesc medicilor, pentru că datorită lor copilul meu este acum în viață, este aici. Dacă nu erau ei nu cred că o mai aveam. Nu o să uit niciodată ce ați făcut pentru copilul meu", a spus mama Denisei, cu lacrimi în ochi.
Tatăl Denisei: Problema a fost că nu avea simptome. Denisa este acum un copil normal. Operația i-a redat viața
Întrebați cât de mult au avut de așteptat pentru momentul operației, părinții Denisei ne-au spus că "nu a fost foarte mult de așteptat, pentru că a fost un an, a fost înainte de pandemie și când am fost programați să venim, s-a închis din cauza pandemiei. Și apoi, până s-a dat drumul la intervenții".
"Ca orice părinte, am fost stresați aflând că are o problemă. Nu ne-a fost ușor", a spus mama Denisei.
"N-am primit ușor vestea că avem un copil cu o malformație cardiacă. c, dar medicul pediatru ne-a spus că are un suflu sistolic un pic accentuat și că trebuie să facă un control de specialitate la un cardiolog pediatru.
Așa am cunoscut medicul de la noi, de la Arad, care a venit de la Timișoara pentru controlul de rutină. Și am descoperit că are o coarctaţia de aortă", ne-a dezvăluit tatăl Denisei.
Acum, la doi ani de la operație, părinții Denisei afirmă că fata "este un copil normal. Operația i-a redat viața".
Ce este coarctaţia de aortă?
Coarctaţia de aortă este o afecțiune congenitală reprezentând 5-8% din totalul cardiopatiilor congenitale, care presupune îngustarea (stenoza) unei porțiuni a aortei (principalul vas din corp). Poate fi izolată (cel mai frecvent) sau se poate asocia cu alte afecțiuni cardiace (defect septal ventricular, persistență de canal arterial, boli valvulare – bicuspidie aortică și mai rar, cu afecțiuni care implică inima dreaptă).
Coarctația este localizată la nivelul aortei toracice după originea arterei subclavii stângi (ultima ramură care își are originea la nivelul porțiunii inițiale a aortei), dar poate afecta și porțiunea orizontală (transversă) a aortei.
Cel mai adesea diagnosticul este stabilit înainte de vârsta de 10 ani, dar uneori (cca 25% din cazuri) afecțiunea este depistată după această vârstă.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.