Varicele sunt venele care sunt mărite sau umflate.
Insuficiența venoasă cronică apare atunci când venele picioarelor nu permit sângelui să se întoarcă la inimă. În mod normal, supapele din vene se asigură că sângele curge spre inimă. Dar atunci când aceste supape nu funcționează bine, sângele poate curge și el înapoi. Acest lucru poate face ca sângele să se adune în picioare și să ducă la ceea ce toți numim varice.
Varicele sunt o problemă de sănătate care afectează oameni de toate vârstele, din toate categoriile sociale, mai ales persoanele sedentare dar chiar și sportivii.
Boala venoasă cronică este o afecțiune extrem de răspândită peste tot în lume. Cum se situează România în statistici?
"Statisticile arată că boala venoasă cronică afectează 70% din populația adultă. Vă mărturisesc că în lucrul cu pacienții, deși ne bazăm strategia de tratament pe cele mai avansate studii internaționale, cred cu tărie că ne întâlnim cu oameni, nu cu numere din tabele. Iar oamenii... au povești, multe dintre acestea necuprinse de statistici.
Cred că foarte mulți dintre pacienții care vin la un prim consult sunt adevărate povești de descoperit. Și cred că medicina încă învață despre sine, de la oameni. Noi, în clinică suntem preocupați de inovație. România a înțeles de curând ce este "flebologia" și de aceea pacienții ar avea nevoie, în primul rând, ca medicii de familie să înțeleagă importanța profilaxiei în boala venoasă cronică.
Din acest punct de vedere, țara noastră mai are încă de recuperat, nu neapărat la nivel de informații, ci de comportamente. Pentru ca România să ajungă bine în statistici este nevoie de educație. Educația conduce la prevenție. Iar pentru a face educație în Sănătate… e nevoie de câteva generații care să își dorească să schimbe măcar puțin realitatea. Dar da, numărul mare de pacienți care se prezintă în cabinet demonstrează că boala venoasă cronică este o problemă de sănătate a foarte multor români. Varicele sunt o problemă de sănătate a foarte multor români", a declarat medicul Toni Feodor, reputat chirurg vascular, pentru DC Medical.
Cine este pacientul care suferă de varice
"Poate fi și un sportiv de performanță, și un sedentar. Pot fi doamnele care poartă tocuri înalte sau cele care optează pentru încălțămintea comodă.
Desigur, anumiți factori cresc riscul de dezvoltare a venelor varicoase. Mă refer la vârstă – din cauza procesului de îmbătrânire pereții venelor și valvele ajung să nu mai funcționeze ca înainte. Istoricul familial poate fi un factor de risc, întrucât această afecțiune poate fi moștenită.
Greutatea este un factor de risc important, kilogramele în plus punând presiune asupra vaselor de sânge.
Dar pacientul care suferă de varice este din toate categoriile sociale și misiunea mea și a echipei mele este să îl informăm pe fiecare și să avem răbdare să transmitem informația relevantă. Știți… misiunea medicilor este atât să ofere informația corectă cât și să se asigure că a fost receptată corect.
Eu pun mare accent pe felul în care pacientul pleacă după un consult. Îmi doresc să înțeleagă ce se petrece cu corpul lui, să știe ce presupun procedurile medicale pentru care optează și, în același timp, să rămână optimist", spune medicul.
Toni Feodor, chirurg vascular
Ce anume declanșează boala venoasă cronică. De ce apar varicele
"Mecanismul trigger al acestei patologii nu este cunoscut, de aceea în apariția bolii venoase cronice vorbim doar despre factori de risc.
De pildă, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte boală venoasă cronică din cauza modificărilor la nivel hormonal. Mecanismele patogenice de apariție a hipertensiunii venoase sunt refluxul și obstrucția. Mai departe, lanțul patofiziologic include apariția stazei cu intrarea leucocitelor în acest proces prin aderarea, migrarea și activarea în spațiul interstițial.
Ultima etapă este apariția inflamației, apariția durerilor venoase, distrugerea valvelor și remodelări ale peretelui venos care vor întreține cercul fiziopatologic vicios.
Factorii de risc sunt toate acele "semnale de avertizare" pe care ni le oferă constant corpul nostru și pe care noi, tot constant, amânăm să le luăm în calcul. Până când "ceva" schimbă această atitudine a pacientului. Și nu întotdeauna este vorba despre suferință.
Eu cred în întâlnirile dintre oameni. De aceea spun că uneori întâlnirea cu o anumită persoană poate aduce o schimbare în bine. Poate fi întâlnirea cu un medic dedicat sau cu cineva care s-a tratat, s-a vindecat de o anumită boală și tocmai de aceea acea persoană este cel mai credibil martor al progresului pe care îl face Medicina", a completat medicul.
Care sunt simptomele care îi determină pe pacienți să se prezinte la medic
"Unii pacienți se prezintă atunci când boala își schimbă brusc cursul evoluției și apare edemul, adică venele varicoase devin brusc dureroase, inflamate și nu se golesc la ridicarea piciorului.
Alți pacienți ajung la medic atunci când sunt cu adevărat deranjați de aspectul picioarelor. Nesiguranța poate duce la adevărate complexe – desigur, aici vorbim mai ales despre pacienții tineri.
Dar alte simptome – în afara celor estetice sunt:
- crampele musculare nocturne,
- senzația de picioare grele,
- deformarea tegumentului.
Vorbeam mai devreme despre educație și despre prevenție. Deși cei mai mulți pacienți continuă să se prezinte prea târziu la medic, totuși mă bucur să constat că în rândul generațiilor tinere există preocuparea pentru prevenție. Am avut și pacienți care s-au prezentat în cabinet spunându-mi am antecedente de boala venoasă cronică în familie, aș vrea să știu dacă sunt în pericol.
Și atunci purtăm o discuție despre stilul de viață al pacientului și astfel demarăm o atitudine îndreptată spre prevenție nu doar în palierul care ține de medicina vasculară, ci și pentru alte specialități", a declarat medicul Toni Feodor, în exclusivitate pentru DC Medical.
Varicele, boala venoasă cronică - factori de risc. Categoriile profesionale predispuse să dezvolte varice
Medicul Toni Feodor ne-a spus ferm că există categorii profesionale care predispun la apariția de varice și spune că "prima categorie la care mă gândesc este cea a profesorilor. Dascălii petrec foarte mult timp în picioare. Apoi oricare job de birou aduce riscul ca persoana să devină sedentară. Orele suplimentare la birou nu își pun amprenta doar asupra psihicului unei persoane, ci și asupra… picioarelor sale".
Întrebat dacă vorbim despre o anumită poziție defectuoasă a persoanelor care lucrează la birou sau pur și simplu despre faptul că nu se mișcă aproape deloc pe parcursul unei zile, medicul spune că: "Medicina vasculară studiază și o luptă constantă… cu gravitația. Insuficiența venoasă cronică înseamnă că valvele nu mai pot funcționa, iar sângele nu mai poate fi împins împotriva gravitației cu aceeași performanță.
Astfel se produce ceea ce noi numim "stază venoasă". Circulația venoasă inferioară presupune o deplasare împotriva gravitației, de exemplu de la venele mâinii sau venele piciorului către inimă.
Este important ca acești oameni să conștientizeze faptul că petrec mult timp la birou, fără să facă mișcare și tocmai de aceea dacă își găsesc pasiuni în zona sportivă nu doar că pot descoperi activități care să îi facă fericiți, dar își pot păstra și starea de sănătate".
Toni Feodor, chirurg vascular
Riscul dezvoltării bolii venoase cronice, mai crescut la persoanele care călătoresc mult cu avionul, mit sau realitate
"Nu cunosc un studiu privind prevalența bolii venoase cronice la personalul din aviatie, însă călătoriile lungi cu avionul reprezinta un factor de risc important pentru tromboza venoasă profundă prin caracterul sedentar și lipsa de activitate musculară gambieră.
Însă nu cred că este cazul să punem o etichetă negativă asupra călătoriilor lungi cu avionul. Și în timpul acestora există metode de relaxare și de păstrare a confortului", ne-a spus medicul.
Care sunt complicațiile varicelor
"Venele varicoase pot provoca ulcere, adică răni deschise.
De asemenea, tromboza venoasă profundă este un subiect care îngrijorează și medicii și pacienții deoarece este direct răspunzătoare de embolia pulmonară care, la nivel internațional, reprezintă a treia cauză de mortalitate", a conchis medicul Toni Feodor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.