Adevărul despre albușul de ou și zerul din lapte. Bălănică: Proteine = carne, cea mai mare confuzie!

EXCLUSIV
Adevărul despre albușul de ou și zerul din lapte - Foto: Freepick
Adevărul despre albușul de ou și zerul din lapte - Foto: Freepick

Care sunt, de fapt, cele mai puternice proteine și de ce facem o greșeală când credem că proteină = carne.

Nu toate proteinele sunt create la fel, iar noi toți facem o confuzie gravă atunci când auzim "proteină". Mulți dintre noi consideră că proteina se referă strict la carne, însă e cu totul greșit, mai ales dacă vrem să pierdem în greutate.

"Sunt promotorul legumelor de culoare verde și sugerez și încurajez pacienții să consume legume de sezon, în special cele de culoare verde, dar asociate cu o proteină ușoară care să-i ajute să digere bine și să își atingă obiectivul de a scădea un pic în greutate. Pentru că pe măsură ce se încălzește, dispar hainele de pe noi și vrem să arătăm din ce în ce mai bine", ne-a spus medicul Florin Ioan Bălănică.

S-a demonstrat că proteinele ajută la pierderea în greutate prin stimularea metabolismului și reducerea poftei de mâncare, dar hai să vedem care proteină mai exact.

"Recomand pacienților să consume legume de sezon, cu amendamentul că este bine să le asocieze cu o proteină. Dacă dorim să scădem în greutate, mai ales dacă am luat câteva kilograme în perioada sărbătorilor, numai proteina ne poate ajuta să scădem în greutate și nu deprivarea.

La fel, așa cum am făcut trecerea de la de dulce la de post, trebuie să facem și trecerea de la post la de dulce. Este aceeași trecere graduală și atunci nu trebuie neapărat să ne gândim la proteine = carne, aceasta este o mare confuzie.

Ce să nu mai pui niciodată pe grătar. Greșeala pe care ai făcut-o până acum. Bălănică: Se întâmplă în mod constant. Ia contact cu flacăra sau metalul

Cea mai importantă proteină din punct de vedere nutrițional este albușul din ou, deci este prima. Următoarea e zerul din lapte, adică iaurtul, brânza slabă, mai apoi carnea albă și pe ultimul loc carnea roșie", a declarat Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicină personalizată și nutriție, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea "Pastila de Frumusețe".

Adevărul despre albușul de ou

 

Albușurile de ou sunt sărace în calorii și colesterol, dar bogate în proteine. Acestea furnizează mai puține substanțe nutritive în comparație cu ouăle întregi.

Valoarea nutritivă a unui ou poate varia, în funcție de faptul că se consumă oul întreg sau doar albușul.

Albușurile de ou sunt bogate în proteine, dar sărace în calorii și conțin aproximativ 67% din toate proteinele care se găsesc în ouă.

Ele oferă ceea ce este considerat o proteină completă, ceea ce înseamnă că are toți cei nouă aminoacizi esențiali în cantitățile de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa la cel mai bun nivel.

Datorită conținutului lor ridicat de proteine, consumul de albușuri de ou poate oferi beneficii pentru sănătate. Proteinele pot ajuta la reducerea poftei de mâncare, astfel încât consumul de albușuri de ou ar putea să vă facă să vă simțiți mai sătul pentru mai mult timp.

Consumul suficient de proteine este, de asemenea, important pentru menținerea și dezvoltarea musculaturii, mai ales dacă încercați să vă gestionați greutatea.

Tot colesterolul și grăsimile din ouă se găsesc în gălbenușul de ou. Albușul de ou este aproape o proteină pură și nu conține grăsimi sau colesterol. 

Cu toate acestea, pentru majoritatea persoanelor, colesterolul din ouă nu reprezintă o problemă.

Ouă întregi sau albuș de ou?

Ei bine, ouăle întregi conțin o gamă largă de vitamine, minerale, proteine suplimentare și unele grăsimi sănătoase. Mai mult, în ciuda conținutului lor ridicat de colesterol, o analiză nu a găsit nicio legătură între consumul de ouă și riscul de boli de inimă.

Mai mult, nutrienții care se găsesc în ouă au fost legați de o serie de beneficii pentru sănătate. Gălbenușurile de ou sunt, de asemenea, o sursă bogată de doi antioxidanți importanți: luteina și zeaxantina, care ajută la prevenirea degenerării ochilor și a cataractei. În plus, acestea conțin colină, un nutrient esențial pe care mulți oameni nu îl consumă suficient.

Consumul de ouă întregi vă face, de asemenea, să vă simțiți sătui, ceea ce vă poate ajuta în general să consumați mai puține calorii. De fapt, studiile au arătat că mâncatul ouălor la micul dejun ar putea fi util pentru scăderea greutății, a IMC și a circumferinței taliei.

Adevărul despre zerul din lapte

 

Pe de altă parte, zerul se găsește în alimentele lactate și în produsele lactate.

Laptele conține, de fapt, două tipuri principale de proteine: cazeină (80%) și zer (20%).

Zerul se găsește în partea apoasă a laptelui. Când se produce brânza, părțile grase ale laptelui se coagulează, iar zerul este separat de acesta ca produs secundar.

Dacă ați deschis vreodată un recipient de iaurt pentru a vedea lichid plutind deasupra - acesta este zerul. Producătorii de brânză obișnuiau să îl arunce înainte de a-i descoperi valoarea comercială.

După ce este separat în timpul producției de brânză, zerul trece prin diferite etape de procesare pentru a deveni ceea ce oamenii recunosc în general drept proteină din zer - o pudră care se adaugă la shake-uri, înlocuitori de masă și batoane proteice.

Proteina din zer nu are un gust foarte bun ca atare, motiv pentru care este de obicei aromatizată.

Administrarea de proteine din zer este o modalitate convenabilă de a adăuga proteine în plus față de aportul zilnic.

Zerul este în general bine tolerat, deși persoanele cu intoleranță la lactoză trebuie să fie atente, iar unele persoane pot fi chiar alergice la el.

Proteinele din zer pot ajuta la creșterea pierderii de grăsime, păstrând în același timp masa musculară slabă.

Zerul este bogat în aminoacizi esențiali și alți nutrienți sănătoși. Este, de asemenea, bogat în aminoacidul cisteină, care crește nivelul antioxidantului glutation și duce la multe beneficii pentru sănătate.

"Proteina de origine animală îmi dă sațietatea pe termen lung, pe când carbohidrații și grăsimea îmi dau sațietatea pe termen scurt, carbohitații pe termenul cel mai scurt", a mai spus medicul.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel