Până la ce vârstă poți să bei lapte și ce este, de fapt, laptele fără lactoză. Care e cea mai bună brânză pentru adulți: Este perfectă!

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Pana la ce varsta poti sa bei lapte - Foto: Freepick @Emanuelle BERNARDO
Pana la ce varsta poti sa bei lapte - Foto: Freepick @Emanuelle BERNARDO

Până la ce vârstă este indicat laptele și care e cea mai bună brânză pentru adulți. Ce este laptele fără lactoză și cât de bun este, de fapt.

Mulți spun că laptele este indicat doar până la o anumită vârstă și că este bun doar pentru copii, nu și pentru adulți.

Mai mult, pentru mulți oameni, laptele și alte produse lactate sunt excluse de pe masă din diverse motive, precum alergiile sau intoleranțele.

Potrivit nutriționistului Lygia Alexandrescu, nu există limită de vârstă pentru consumul de lactate, indiferent de formă.

"Sunt niște exagerări uneori. Sunt foarte multe traduceri care nu sunt corecte. De lapte, în mod clar, avem nevoie. Avem calciu, aminoazici și în funcție de intoleranță, dacă este reală și au fost dozate în laborator anumiți factor, vom vedea IgA și IgM pentru lactoză, pentru proteina din lapte, chiar și din brânză.

Caseina de multe ori crează probleme, dar celor foarte mici și pe măsură ce cresc acest intoleranțe și alergii se remit. Dacă există totuși probleme, atunci încercăm să găsim soluții, un surogat, un lapte de orez... vorbim de copii acum. Medicul pediatru va recomanda ceva la care copilul să nu fie intolerant și să crească acel copil", a declarat Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.

Care e cea mai bună brânză pentru adulți

 

"Pentru adulți, ideal este cașul, să nu fie foarte sărat, pentru că vorbim de hipertensiunea arterială.

Urda este brânza perfectă pentru adulți.

Seara, un iaurt ar fi bun, pentru că molecula de lactoză mare, la un adult ar putea să fie o problemă și pentru glicemie și pentru inflamație", a mai spus nutriționistul.

Laptele fără lactoză, benefic sau nu pentru sănătate?

Dacă aveți intoleranță la lactoză, chiar și un pahar de lapte poate declanșa tulburări digestive cu simptome precum diaree, vărsături și dureri abdominale.

Laptele fără lactoză este o alternativă ușoară care ar putea ajuta la eliminarea multora dintre aceste simptome neplăcute. Cu toate acestea, mulți oameni nu sunt siguri despre ce anume este laptele fără lactoză, cum se fabrică și cum se compară cu laptele obișnuit.

Ce este laptele fără lactoză?


Laptele fără lactoză este un produs lactat comercial care nu conține lactoză. Lactoza este un tip de zahăr care se găsește în produsele lactate și care poate fi dificil de digerat pentru unele persoane.

Producătorii de alimente produc lapte fără lactoză prin adăugarea de lactază la laptele de vacă obișnuit. Lactaza este o enzimă produsă de persoanele care tolerează produsele lactate, care descompune lactoza în organism.

Laptele final fără lactoză are aproape același gust, textură și profil nutritiv ca și laptele obișnuit. În mod convenabil, acesta poate fi utilizat în același mod și poate fi, prin urmare, înlocuit cu laptele obișnuit în rețetele dumneavoastră preferate.

"E un ajutor bun pentru cei care sunt cu adevărat intoleranți la lactoză, dar dacă vorbim de copii haideți să mergem pe varianta naturală.

Un lapte fără lactoză este ca o găină fără pene. El a fost creat pentru persoanele care sunt intolerante, așa cum sunt și produsele fără gluten. Dar moda fără gluten, fără lactoză incomodează, dau diverse reacții. Cum e balonarea de exemplu.

Laptele fără lactoză dă digestia mai ușoară, dar substanța cu care scoți lactoza e mai puțin benefică și încarcă laptele respectiv și face mai mult rău decât prezența lactozei", a mai spus Lygia Alexandrescu.

Ce diferențe sunt între laptele natural și laptele fără lactoză

 

- Mai ușor de digerat pentru unele persoane

Majoritatea oamenilor se nasc cu capacitatea de a digera lactoza, principalul tip de zahăr din lapte.

Cu toate acestea, se estimează că aproximativ 75% din populația globală își pierde această capacitate pe măsură ce îmbătrânește, ceea ce duce la o afecțiune cunoscută sub numele de intoleranță la lactoză.

Pentru cei cu intoleranță la lactoză, consumul obișnuit de lapte care conține lactoză poate provoca probleme digestive, cum ar fi dureri abdominale, balonare, diaree și eructații.

Cu toate acestea, deoarece laptele fără lactoză conține adaos de lactază, este mai ușor de tolerat pentru cei cu intoleranță la lactoză, ceea ce îl face o bună alternativă la laptele obișnuit.

- Are un gust mai dulce decât laptele obișnuit

O diferență notabilă între laptele fără lactoză și laptele obișnuit este aroma.

Lactaza, enzima adăugată în laptele fără lactoză, descompune lactoza în două zaharuri simple: glucoza și galactoza.

Deoarece papilele gustative percep aceste zaharuri simple ca fiind mai dulci decât zaharurile complexe, produsul final fără lactoză are o aromă mai dulce decât laptele obișnuit.

Deși acest lucru nu schimbă valoarea nutritivă a laptelui și diferența de aromă este ușoară, ar putea fi de reținut atunci când folosiți lapte fără lactoză în locul celui obișnuit pentru rețete.

- Tot un produs lactat

Deși laptele fără lactoză poate fi o alternativă bună la laptele obișnuit pentru cei cu intoleranță la lactoză, s-ar putea să nu fie potrivit pentru toată lumea, deoarece este tot un produs lactat.

Pentru cei care au o alergie la lactate, consumul de lapte fără lactoză poate provoca o reacție alergică, rezultând simptome precum tulburări digestive, urticarie și vărsături.

În plus, deoarece este produs din lapte de vacă, nu este potrivit pentru cei care urmează o dietă vegană.

În cele din urmă, cei care aleg să urmeze o dietă fără lactate din motive personale sau legate de sănătate ar trebui să evite atât laptele obișnuit, cât și cel fără lactoză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel