Tratamentul eficient care poate distruge cancerul. Diferența dintre terapia neoadjuvantă și adjuvantă. Irinel Popescu: Tumora a dispărut complet

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Tratamentul eficient care poate distruge cancerul - Foto: Freepick @kjpargeter
Tratamentul eficient care poate distruge cancerul - Foto: Freepick @kjpargeter

Ce înseamnă terapie neoadjuvantă și care e diferența de terapia adjuvantă. Care este tratamentul care poate duce la distrugerea tumorii mamare sau gastrice.

Lupta împotriva cancerului implică, de obicei, mai mult de un singur tratament. De cele mai multe ori, boala necesită o abordare multidisciplinară sau o combinație de terapii. Planurile de tratament implică adesea o terapie primară, în general o intervenție chirurgicală sau radioterapie, pe lângă o terapie adjuvantă și / sau neoadjuvantă.

Invitată în emisiunea Academia de Sănătate de la DC Medical, medicul Laurenția Galeș a vorbit despre tratamentul cancerului mamar și noutățile care au apărut în ultime vreme pentru pacientele care se confruntă cu cancer la sân.

Proteine = carne, cea mai mare GREȘEALĂ! Adevărul despre carne și care sunt, de fapt, cele mai puternice proteine. Le-ai mâncat, dar habar n-ai avut

Ce să nu mai pui niciodată pe grătar. Greșeala pe care ai făcut-o până acum. Bălănică: Se întâmplă în mod constant. Ia contact cu flacăra sau metalul

Criză majoră de medici în România. Ce specialități medicale sunt pe cale de dispariție. Adrian Wiener, despre sporurile medicilor: Unii primesc 75%, alții 100%, alții 15%

"Din fericire, la partea de tratament medicamentos, medical, stăm destul de bine în ultimii ani și sunt decontate în România foarte multe din terapiile țintite, atât pe linia HER, deci în pacientele HER pozitive, cât și pe linia pacientelor cu receptor hormonal pozitiv.

A rămas cumva orfan cancerul triplu negativ cu imunoterapia și de asta spuneam că faptul că o să avem în scurt timp, de fapt, am și semnat contractul acces extins pentru imunoterapie pentru pacientele noastre este un lucru de noutate și important în cadrul Institutului.

Unde nu stăm încă bine este partea de a face aceste tratamente în stadii mai precoce.

Adică noi încă nu putem face așa ceva în neoadjuvantă sau în adjuvanță, ci doar în stadiu metastatic.

În ghiduri sunt trecute deja din neoadjuvanță și păstrarea lor în adjuvanță pe o perioadă scurtă dacă nu s-a înregistrat răspuns complet", a declarat medicul Laurenția Galeș, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate".

Tratamentul care a dus și la dispariția tumorii gastrice

În completare, medicul Irinel Popescu, realizatorul emisiunii, a dat exemplul unui caz impresionant de cancer gastric și tratamentul care a dus la dispariția tumorii.

"De curând am văzut un caz impresionant, aș spune, de cancer gastric metastatic cu metastaze în ficat, cu metastază unică, la care a fost început un tratament neoadjuvant pentru că era HER pozitiv și atunci a fost început un tratament cu Herceptin și care a dus la dispariția tumorii gastrice.

Sigur că a trebuit operată pacienta pentru metasazahepatică, dar tumora gastrică a dispărut complet, așa că ceea ce începe ca neoadjuvanță se poate transforma în curativ în imunoterapie și sperăm să ajungem la cât mai multe rezultate de acest tip", a completat acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate.

"Ceea ce spuneți este extrem de important, pentru că aceste intervenții, sigur, în momentul în care sunt foarte extinse, sunt și cu impact mare asupra calității vieții pacienților. Și este, să zicem, mai cunoscut și pentru cancerul de rect. Cunoscut faptul că dacă inițial terapia neoadjuvantă nu excludea operația, acum sunt cazuri pentru care se discută în literatură că ar putea să nu mai fie necesară intervenția chirurgicală sau oricum să nu mai fie mutilant, rezultatele fiind mult mai bune decât ceea ce aveam în anii trecuți.

Acum asta îmi ridică cumva mingea la fileu și spre radioterapie, pentru că o parte din rezultatele tratamentelor de tip neoadjuvanță sau chiar și de tip adjuvanță se datorează și faptului că mijloacele moderne permit o iradiere mai țintită, cu mai puține efecte secundare asupra țesuturilor din jur și cu mai puține consecințe, chiar și pentru o eventuală intervenție chirurgicală post-radioterapie", a completat Laurenția Galeș.

Ce înseamnă neoadjuvant

Auzim de multe ori despre terapia neoadjuvantă, dar care este definiția exactă? Mulți pacienți nu știu ce înseamnă acești ultimi termeni sau care este scopul tratamentelor.

Ei bine, neoadjuvant este tratamentul administrat ca un prim pas pentru a micșora o tumoare înainte de tratamentul principal, care este, de obicei, o intervenție chirurgicală. Printre exemplele de terapie neoadjuvantă se numără chimioterapia, radioterapia și terapia hormonală. Este un tip de terapie de inducție.

Pe scurt, acestea sunt terapii, cum ar fi chimioterapia sau terapia hormonală, administrate înainte sau după tratamentul primar, pentru a contribui la creșterea șanselor de succes ale tratamentului și la scăderea riscului de recidivă.

"Da, mi-aș permite să spun, pentru cei care poate sunt mai puțin familiarizați cu acest termen de neoadjivant, că atunci când a apărut, scopul principal era să îmbunătățească rezultatele tratamentului chirurgical. Deci, sub aspect oncologic, să ofere pacientului o șansă mai bună, dar, evident, ajungându-se la intervenția chirurgicală, de cele mai multe ori radicală, și nu de puțin lor mutilantă. Iată că tratamentele moderne au deputat ca neuadgevanțe, încercând să pregătească bolnavul cât mai bine pentru operație și s-a ajuns la dispariția tumorilor și la faptul că intervenția chirurgicală poate să nu mai fie necesară", a explicat medicul Irinel Popescu. 

Care este diferența dintre terapii adjuvante și terapiile neoadjuvante

Terapiile neoadjuvantă și adjuvantă sunt adesea utilizate pentru a trata cancerul de sân, cancerul de colon și cancerul pulmonar și pot include chimioterapie, hormonoterapie, radioterapie, imunoterapie și terapie țintită.

Cele două terapii diferă în mare măsură în ceea ce privește momentul în care sunt administrate și de ce.

Terapiile neoadjuvante sunt administrate înainte de tratamentul principal, pentru a ajuta la reducerea dimensiunii unei tumori sau pentru a distruge celulele canceroase care s-au răspândit.

Substanța din aer care provoacă AVC, cancere, infarct și boli de inimă. Studiul îngrijorător publicat acum: Pericol și mai mare pentru sănătate în viitor

Hârtia igienică, vinovată de cancer, colesterol, boli hepatice. Ce este Bisfenolul A. Semnul care-ți arată că e toxică. Fii atentă la asta, mai ales dacă ești femeie

Terapiile adjuvante sunt administrate după tratamentul principal, pentru a distruge celulele canceroase rămase.

Cel mai adesea, terapiile neoadjuvantă și adjuvantă sunt recomandate atunci când un pacient cu cancer în stadiu incipient este supus unei intervenții chirurgicale sau radioterapiei, iar oncologul consideră că acesta ar putea beneficia de tratamente sistemice suplimentare sau de tratamente care afectează întregul organism, spune Dr. Alawin, medic oncolog la spitalul nostru din Tulsa.

"Să spunem că o femeie vine cu cancer de sân localizat, iar tratamentul de primă linie în acest caz este chirurgia, dar pentru a îmbunătăți șansele ca operația să funcționeze cât mai bine, administrăm chimioterapie cu trei sau patru luni înainte de operație sau cu trei-patru luni după operație. De multe ori, există o îmbunătățire semnificativă a prognosticului și o scădere a riscului de recidivă dacă se face o abordare adjuvantă sau neoadjuvantă", spune el, potrivit Cancer Center.

Terapiile neoadjuvantă și adjuvantă sunt benefice pentru mulți pacienți cu cancer, dar nu pentru toți.

Tipul și stadiul cancerului unui pacient dictează adesea dacă acesta este sau nu un candidat pentru un tratament suplimentar. De exemplu, dacă intervenția chirurgicală stabilește că cancerul se găsește într-un număr mare de ganglioni limfatici, crește riscul ca celulele canceroase să rămână în urmă și terapia adjuvantă poate fi de ajutor. De asemenea, deoarece anumite tipuri de cancer rezultă din mutații specifice care comportă un risc ridicat de recidivă, terapia adjuvantă poate fi mai benefică pentru pacienții cu aceste tipuri de cancer decât pentru cei cu cancere care au un risc mai scăzut de recidivă.

În unele cazuri, terapia neoadjuvantă poate avea mai mult sens decât terapia adjuvantă.

"Dacă administrez chimioterapie unei paciente cu cancer de sân înainte de operație, îmi permit luxul de a evalua răspunsul, pentru a vedea dacă tumora se micșorează într-adevăr. Pot apoi să ajustez tratamentul pacientei în consecință, ceea ce poate însemna mai puține tratamente. Terapia neoadjuvantă poate servi, de asemenea, ca un instrument pentru a determina răspunsul pacientului la tratament. Dacă tumora răspunde la chimioterapie înainte de operație, știi că este mai mult decât probabil ca pacientul să se descurce bine", spune Dr. Alawin.

Este important de știut, totuși, că terapiile neoadjuvantă și adjuvantă pot provoca efecte secundare, cum ar fi greața și oboseala care însoțesc adesea chimioterapia. Acesta este motivul pentru care acestea sunt recomandate în mod obișnuit pacienților cu cancer, altfel sănătoși, atunci când beneficiile așteptate depășesc riscurile potențiale.

"Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre riscuri versus beneficii înainte de a începe orice program de tratament", spune Dr. Alawin.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel