Adrian Daminescu, diagnostic teribil: Am cancer! Să nu credeți în boală, în nenorociri. Boala te învinge dacă crezi în ea

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Adrian Daminescu - Foto: Agerpres
Adrian Daminescu - Foto: Agerpres

Adrian Daminescu a rupt tăcerea despre diagnosticul său. "Vindecarea și chiar și boala vin de la cap".

Adrian Daminescu este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți artiști ai României, ce a marcat generații întregi cu piese precum "România", "Şi m-am îndrăgostit de tine", "Baladă Pentru Dan Spataru", "Eu te voi iubi", "Într-o zi".

La 66 de ani, Adrian Daminescu a anunțat că se confruntă cu un diagnostic dur. 

Un fumător înrăit și un mare gurmand, așa cum se descrie, Adrian Daminescu spune că nu poate renunța, chiar dacă boala îl macină. Mai mult, artistul spune că este conștient de boala sa, cancerul de plămâni, și vrea să-și facă mesajul cunoscut.

Delia, diagnostic. Afecțiunea pe care n-a bănuit-o nimeni: Nu e o chestie pe care s-o pot controla. E bine să nu te lași doborât

Cine face cancer de col uterin și când trebuie făcut testul Babeș Papanicolau. Herghelegiu: E ușor de realizat

Chist ovarian: simptome și tratament. Dijmărescu: RMN-ul va arăta dacă este un chist malign, belign sau inflamator

Adrian Daminescu a transmis un mesaj tuturor celor ce se confruntă cu aceeași boală ca el și spune: "Să le dea Dumnezeu putere și să nu creadă în boală, în nenorociri. Vindecarea și chiar și boala vin de la cap. Toți tâmpiții ăștia te otrăvesc cu pozele și cu ce scrie pe pachetul de țigări. Eu și acum fumez, asta simt să fac. Boala te învinge dacă crezi în ea"

Chiar dacă e bolnav, Adrian Daminescu vrea să rămână același optimist incurabil și să nu-și facă gânduri negre.

"Acum sunt bine. Am cancer la plămâni. Mă voi întoarce pe scenă, nu am renunțat. Acum am însă o perioadă de post tratament, în care trebuie să stau mai cuminte", a declarat Adrian Daminescu pentru Impact.ro.

Ce este cancerul la plămâni sau cancerul pulmonar

 

Cancerul este o boală în care celulele din organism cresc necontrolat. Atunci când cancerul începe în plămâni, se numește cancer pulmonar.

Cancerul pulmonar începe în plămâni și se poate răspândi la ganglionii limfatici sau la alte organe din corp, cum ar fi creierul. Cancerul din alte organe se poate răspândi, de asemenea, în plămâni. Atunci când celulele canceroase se răspândesc de la un organ la altul, acestea se numesc metastaze.

Cancerele pulmonare sunt de obicei grupate în două tipuri principale numite cu celule mici și fără celule mici (inclusiv adenocarcinom și carcinom cu celule scuamoase). Aceste tipuri de cancer pulmonar cresc diferit și sunt tratate diferit. Cancerul pulmonar cu celule non-mici este mai frecvent decât cel cu celule mici, potrivit CDC.

Cancerul la plămâni, simptome

Diferite persoane au simptome diferite pentru cancerul pulmonar. Unii oameni au simptome legate de plămâni. Unele persoane al căror cancer pulmonar s-a răspândit în alte părți ale corpului (metastaze) au simptome specifice acelei părți a corpului. Unii oameni au doar simptome generale de a nu se simți bine. Majoritatea persoanelor cu cancer pulmonar nu au simptome până când cancerul nu este avansat. Simptomele cancerului pulmonar pot include.

- Tuse care se înrăutățește sau nu dispare.

- Dureri în piept.

- Dificultăți de respirație.

- Respirație șuierătoare.

- Tuse cu sânge.

- Senzație de oboseală foarte mare tot timpul.

- Pierdere în greutate fără o cauză cunoscută.

Alte modificări care pot apărea uneori în cazul cancerului pulmonar pot include episoade repetate de pneumonie și ganglioni limfatici (glande) umflați sau măriți în interiorul pieptului, în zona dintre plămâni.

Aceste simptome pot apărea și în cazul altor boli. Dacă aveți unele dintre aceste simptome, discutați cu medicul dumneavoastră, care vă poate ajuta să găsiți cauza.

Cancer la plămâni, cauze

 

- Fumatul

Fumatul țigărilor este factorul de risc numărul unu pentru cancerul pulmonar. 

Persoanele care fumează țigări au un risc de 15 până la 30 de ori mai mare de a se îmbolnăvi de cancer pulmonar sau de a muri de cancer pulmonar decât persoanele care nu fumează. Chiar și fumatul câtorva țigări pe zi sau fumatul ocazional crește riscul de cancer pulmonar. Cu cât o persoană fumează mai mulți ani și cu cât fumează mai multe țigări în fiecare zi, cu atât crește riscul.

Persoanele care renunță la fumat au un risc mai mic de cancer pulmonar decât dacă ar fi continuat să fumeze, dar riscul lor este mai mare decât riscul persoanelor care nu au fumat niciodată. Renunțarea la fumat la orice vârstă poate reduce riscul de cancer pulmonar.

Fumatul țigărilor poate provoca cancer aproape oriunde în organism. Fumul de țigară cauzează cancerul gurii și al gâtului, al esofagului, al stomacului, al colonului, al rectului, al ficatului, al pancreasului, al laringelui, al traheei, al bronhiilor, al rinichilor și al pelvisului renal, al vezicii urinare și al colului uterin și provoacă leucemie mieloidă acută.

- Fumatul pasiv

- Radon

-  Alte substanțe
Printre exemplele de substanțe găsite la unele locuri de muncă care cresc riscul se numără azbestul, arsenicul, gazele de eșapament diesel și unele forme de siliciu și crom. Pentru multe dintre aceste substanțe, riscul de a face cancer pulmonar este chiar mai mare pentru cei care fumează. Faptul de a locui în zone cu niveluri mai ridicate de poluare a aerului poate crește riscul de a face cancer pulmonar.

- Antecedente personale sau familiale de cancer pulmonar

Dacă sunteți un supraviețuitor al cancerului pulmonar, există riscul de a dezvolta un alt cancer pulmonar, mai ales dacă fumați. Riscul dumneavoastră de cancer pulmonar poate fi mai mare dacă părinții, frații sau surorile, sau copiii dumneavoastră au avut cancer pulmonar. Acest lucru ar putea fi adevărat pentru că și ei fumează sau pentru că locuiesc sau lucrează în același loc în care sunt expuși la radon și la alte substanțe care pot provoca cancer pulmonar.

- Radioterapie la nivelul pieptului

Supraviețuitorii de cancer care au făcut radioterapie la nivelul pieptului prezintă un risc mai mare de cancer pulmonar.

- Dieta

Oamenii de știință studiază multe alimente și suplimente alimentare diferite pentru a vedea dacă acestea modifică riscul de a face cancer pulmonar. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le cunoaștem încă. Știm însă că persoanele care fumează și care iau suplimente de beta-caroten au un risc crescut de cancer pulmonar. Pentru mai multe informații, vizitați Prevenirea cancerului pulmonar, potrivit CDC.

De asemenea, arsenicul și radonul din apa potabilă (în primul rând din fântânile private) pot crește riscul de cancer pulmonar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel