Cum știu dacă am DIABET. Care e diferența dintre diabetul de TIP 1 și TIP 2, SIMPTOME

Cum stiu daca am diabet - Foto: Pexels
Cum stiu daca am diabet - Foto: Pexels

Câte tipuri de diabet există și care sunt simptomele diabetului zaharat. Diabetul, asociat ca simptom long-COVID. La ce trebuie să fii atent.

Diabetul este o afecțiune cronică, una dintre cele mai mari probleme de sănătate ale secolului, cu un număr de cazuri în continuă creștere la nivel mondial. Diabetul este o consecință directă a stitlul de viață modern, determinat de alimentația tip fast-food, mâncatul haotic, sedentarism, obezitate. 

Mai nou, în urma studiilor, diabetul de tip 2 a fost asociat cu efectul long-COVID. Pactic, o parte dintre oamenii care au fost infectați cu SARS-CoV-2 pot dezvolta această boală.

Diabetul începe să-și facă simțită prezența atunci când pancreasul nu produce destulă insulina sau chiar deloc, sau atunci când insulina nu este folosită corect.

Legătura dintre DIABET și afecțiunile dentare. Riscurile care duc la PIERDEREA dinților

Tipurile de diabet și diferența dintre ele:

 

1. Diabet zaharat de tip 1 - insulino-dependent

2. Diabet zaharat de tip 2 - non-insulino-dependent

3. Diabet zaharat gestațional

Ce înseamnă diabet zaharat de tip 1?

Diabetul zaharat de tip 1 este o boală auto-imuna, care apare atunci când sistemul imunitar începe să distrugă celulele beta din pancreas, celule care produc în mod normal insulina de care are nevoie organismul pentru a metaboliza glucidele, adică zaharurile din alimentele pe care le consumăm

În lipsa acestor celule, se instalează diabetul zaharat de tip 1.

Simptomele clinice ale diabetului nu apar până când nu au fost distruse între 80% și 90% din celulele beta ale pancreasului.

Diabetul zaharat de tip 1 poate să apară la orice vârstă, dar cele mai multe cazuri debutează la persoanele sub 40 de ani.

El este declanșat de factori de mediu precum virusuri, diete sau substanțe chimice, iar persoanele afectate sunt, de obicei, predispuse genetic la dezvoltarea diabetului.

Bolnavii cu diabet zaharat de tip 1 ajung să fie dependenți de insulină.

Ce se va întâmpla cu cei care NU s-au vaccinat și au trecut prin COVID. Dina, Pfizer: Riscurile pe care le vor avea de ÎNFRUNTAT

Ce înseamnă diabet zaharat de tip 2?

Diabetul de tip 2, care mai este cunoscut sub numele de diabet cu debut tardiv, este cea mai comună formă de diabet zaharat și afectează 85-90% din totalul persoanelor cu diabet.

Diabetul de tip 2 poate fi moștenit, dar poate fi și declanșat de anumiți factori precum greutate, inactivitate, sedentarism, hipertensiune arteriala, alimentație nesănătoasă.

Acest tip de diabet poate fi tratat printr-o alimentație sănătoasă, dietă, sport și medicație, nefiind nevoie de injectarea insulinei. 

Ce înseamnă diabetul gestational?

Este tipul de diabet care apare la femei, în timpul sarcinii și se depistează printr-un test oral de toleranță la glucoza.

Acest tip de diabet se dezvoltă la 1 din 25 de femei gravide și este asociat cu complicații în perioada premergatoare, dar și după naștere.

Factorii de risc pentru diabetul gestational includ un istoric familial de diabet zaharat, vârsta avansată a mamei și obezitatea.

Poliomielita, alertă în România. Simin Florescu, despre rapelul anti-POLIO: Când va apărea o nouă tulpină virală, mai AFURISITĂ decât cele anterioare

Diabet, simptome. Cum știi dacă ai sau nu diabet

 

Deoarece creșterea moderată a valorilor zahărului în sânge nu produce o simptomatologie specifică, diabetul poate evolua "tăcut" pe durata mai multor ani, între 5-8 ani, fiind de foarte multe ori diagnosticat întâmplător, la efectuarea unor analize de rutină.

Factorii principali care duc la diabet:

- sedentarism 

- rude de gradul I cu diabet zaharat

- femei ce au născut copii cu greutate la naștere mai mare de 4 kg sau diagnosticate cu diabet gestațional

- hipertensiune arterială

- dureri de burtă

- dislipidemie

- antecedente de boală cardiovasculară

- sindromul ovarelor polichistice.

Printre simptomele de debut ale diabetului se numără:

- senzații anormale la nivelul picioarelor sau al mâinilor, precum arsuri, furnicături, înțepături, senzații de amorțeală sau ulcerații și suprainfecții

- candidoze genitale

- tulburări de vedere

Diabet de tip 1, simptomele apar brusc, la câteva săptămâni de la declanșarea bolii, iar la diabetul de tip 2 simptomele sunt, de obicei, foarte ușoare și tăcute

- senzațe de foame

- oboseală

- sete excesivă

- urinare frecventă

- vedere în ceață

- scădere în greutate nejustificată

- greață și vomă

- stare de iritabilitate

- Răni care se vindecă cu dificultate

- Infecții fungice

De ce ne e sete constant la diabet

 

Rinichii unul bolnav de diabet nu mai pot reduce nivelul glicemiei din sânge, cum ar fi normal, motiv pentru care organismul cere multe lichide. În acest sens, rinichii produc tot mai multă urină, încercând să reducă problema nivelului glicemiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel