6000 de gene rezistente la antibiotice, în bacteriile din intestin

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Genele pot fi nefavorabile în fața infecției
Genele pot fi nefavorabile în fața infecției

Mai mult de 6.000 de gene rezistente la antibiotic au fost descoperite în bacteriile care locuiesc în intestinul uman, potrivit unor noi cercetări. Corpul uman este ,, dotat” cu trilioane de microorganisme, în principal bacterii. Cele mai multe dintre acestea sunt sensibile la antibiotice, dar un număr semnificativ de bacterii din intestinul uman au mecanisme care le fac rezistente la antibiotice. Cu toate acestea, încă lipsește o înțelegere mecanică a genelor care conferă rezistență la antibiotice în bacteriile intestinale, motiv pentru care un studiu realizat în colaborare cu Universitatea din Birmingham a folosit o abordare inovatoare pentru a identifica aceste gene.

O echipă de cercetători, condusă de Institutul Național de Recuperare a Agronomiei (INRA) din Franța, în colaborare cu profesorul Willem van Schaik de la Universitatea din Birmingham, a dezvoltat o nouă metodă de identificare a genelor de rezistență în bacteriile intestinului prin compararea tridimensională a structurilor enzimelor rezistente la antibiotice cunoscute.

Cercetătorii, în colaborare cu alte echipe europene, au aplicat apoi această metodă într-un catalog cu câteva milioane de gene ale intestinului. Datorită acestei metode, au identificat mai mult de 6.000 de gene rezistente la antibiotice care sunt foarte diferite de cele identificate anterior în bacteriile patogene.

,,Majoritatea bacteriilor intestinale trăiesc într-o relație inofensivă cu gazda umană. Totuși, intestinul este casă și pentru bacterii care pot provoca infecții la pacienții spitalizați. Din păcate, aceste bacterii devin tot mai rezistente la antibiotice și trebuie să înțelegem procesele care contribuie la această dezvoltare. Prin compararea structurilor cunoscute de proteine rezistente la antibiotice la proteine care sunt produse de bacteriile de intestin uman am găsit mii de noi gene care au rezistență la antibiotice din intestinul uman, subliniind imensa diversitate a genelor rezistente la antibiotice în acest mediu", a precizat profesorul Willem van Schaik, de la Universitatea din Birmingham.

Utilizarea continuă a antibioticelor poate duce la transferarea acestor gene rezistente la bacteriile patogene, reducând eficiența antibioticelor în tratarea infecțiilor, după cum arată Science Daily.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel