6 produse otrăvitoare pe care le ai în casă. Cum te protejezi

Dana Lascu |
Data publicării:
Produsele de curățenie pot fi foarte periculoase
Produsele de curățenie pot fi foarte periculoase

Știți ce produse din casa sunt otrăvitoare? Iată câteva dintre cele mai des întâlnite și cum vă puteți proteja copii: 

Prima regulă e că niciunul dintre aceste produse nu trebuie ingerat sub nicio formă. De aceea, TOATE trebuie ținute în locuri speciale, la distanță de copii. 

1) Înălbitori: pot irita nasul, pielea, ochii și gâtul. Atingerea înălbitorului poate provoca o erupție cutanată roșie. Dacă este băut din greșeală produce vomă și deteriorează stomacul și esofagul. Folosiți înălbitor într-o zonă deschisă cu un flux de aer bun. Nu-l puneți niciodată în locuri unde păstrați sau folosiți alimente sau băuturi. De asemenea, nu amestecați înălbitorul cu alte substanțe pentru că poate emana vapori toxici. 

2) Substanțele pentru curățarea scurgerilor: Leșia (soda caustică) și acidul sulfuric sunt ingredientele principale. Le desfundă, dar vaporii ar putea să-ți ardă pielea și ochii și chiar să-ți deterioreze tractul digestiv, rinichii și ficatul. Ingestarea lui poate duce la deces. Purtați ochelari și mănuși pentru a vă proteja pielea și ochii. 

3) Substanțele pentru curățarea covoarelor și a tapițeriei: conțin substanțe chimice care prezintă risc pentru cancer, leziuni hepatice, amețeli, greață și pierderea poftei de mâncare. Asigurați-vă că aveți un ventilator care funcționează sau folosiți-le într-o cameră cu geamurile deschise, astfel încât să nu inspirați vaporii.

4) Amoniacul: este coroziv, ceea ce înseamnă că dăunează sau distruge lucrurile cu care vine în contact. Inclusiv celulele. Poate arde ochii, nasul și gâtul. Chiar și cantități mai mici vă pot face să tușiți și să vi se irite nasul și gâtul. Folosiți amoniacul numai în locuri unde există mult aer. Nu-l amestecați niciodată cu înălbitor, pentru că vor emana vapori nocivi.

4) Detergentul de rufe: conține enzime sau proteine care scot murdăria din haine care sunt toxice în corpul tău. Puteți face astm bronșic dacă sunteți expus la o cantitate mare. Nu lăsați detergenții la îndemâna copiilor, mai ales dacă utilizați pastile de detergent pentru rufe, pe care le pot confunda cu bomboanele. 

5) Insecticidele: fie că sunt pentru purici și căpușe, spray-uri pentru gândaci sau capcane, majoritatea acestor conțin substanțe chimice urât-mirositoare. Dacă folosiți insecticide pentru gândaci nu lăsați animale de companie în casă timp de 24 de ore după utilizare. Asigurați-vă că utilizați spray de insecte departe de vase, ustensile de bucătărie sau prosoape. Spălați suprafețele și vasele și spălați-vă pe mâini după intrarea în contact cu ele.

6) Odorizante de cameră: Miroase frumos în casă, dar conțin substanțe chimice precum formaldehida, distilate de petrol, p-dichlorobenzene și propulsorii de aerosoli, care pot lua foc. Nu le folosiți niciodată un astfel de produs în jurul unei flăcări. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit ca alternativă netoxică la spray-urile parfumate, întrucât curăță suprafețe și elimină mirosuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel