6 probleme comune cu care te poți confrunta atunci când porți aparat dentar și cum să le rezolvi

DCMedical Team |
Data publicării:
aparate dentare - FOTO: Freepik
aparate dentare - FOTO: Freepik

În momentul în care începi tratamentul ortodontic, la nivelul gurii vor apărea schimbări care ar putea fi inconfortabile sau neașteptate.

Pe măsură ce dinții încep să se deplaseze, este posibil să apară sensibilitatea dentară, răni sau ca sârmele să se deterioreze. Toate acestea sunt situații normale, dar unii pacienți pot resimți disconfort.

Vizitele regulate la medicul ortodont pot remedia aceste probleme și te pot ajuta să revii la normal în cel mai scurt timp. Descoperă în acest articol la ce să te aștepți odată cu aparatul dentar și cum poți trata aceste situații inconfortabile.

Disconfort și durere

Unele dintre obstacolele inițiale pe care le poți întâmpina cu aparatele dentare sunt disconfortul și durerea. Deși acest lucru este temporar și îți arată că aparatul își face treaba, vei experimenta dureri la nivelul dinților și gingiilor pe măsură ce se adaptează la presiunea exercitată de aparat. Urmarea unei diete cu alimente moi pentru a reduce presiunea exercitată asupra dinților va ajuta la atenuarea durerilor.

O altă modalitate de a gestiona aceste simptome este aplicarea de ceară ortodontică pe bracketi, ceea ce atenuează frecarea dintre aceste piese și țesuturile moi (gingii, obraji etc.) din cavitatea bucală. Analgezicele eliberate fără rețetă pot, de asemenea, să amelioreze durerea.

Iritația gingiilor și a obrajilor

Aparatul dentar poate uneori să irite gingiile și obrajii, provocând disconfort, afte și răni. Clătirea gurii cu apă caldă sărată poate atenua iritațiile ușoare. Folosirea cerii ortodontice pe marginile aparatului dentar poate, de asemenea, să reducă frecarea și să prevină iritațiile ulterioare. Dacă problema persistă, consultă medicul dentist pentru ajustarea aparatului dentar sau pentru tratamentul aftelor bucale.

Cariile

Dacă nu tratezi cu seriozitate rutina de igienă orală sau o neglijezi în mod repetat, poți dezvolta ușor carii, mai curând decât cei care nu poartă aparat dentar. Pe lângă spațiile dintre dinți, aparatul ortodontic prezintă numeroase colțuri și spații în care placa bacteriană sau particulele alimentare se pot bloca. Iar dacă le lași acolo suficient de mult timp, bacteriile pot începe să adere, să se înmulțească și, în cele din urmă, să distrugă smalțul dinților.

Atunci când în jurul brackeților încep să se adune resturi alimentare, se pot slăbi sau desprinde complet de pe dinți. Asta presupune că va trebui să mergi la cabinet pentru a reajusta aparatul dentar, prelungind astfel durata tratamentului. Toate astea pot fi evitate printr-o igienă orală corespunzătoare.

Halitoza

Dacă ai resturi de alimente rămase între dinți și arcada aparatului dentar, vei emana un miros neplăcut atunci când vorbești. În cele mai multe cazuri, respirația urât mirositoare provine de la o problemă la nivelul stomacului. Cu toate acestea, dacă nu ai grijă de aparatul tău dentar în mod corespunzător, problema respirației urât mirositoare va începe chiar de la nivelul gurii tale.

Respirația urât mirositoare, cunoscută sub numele de halitoză, îi poate face pe oameni să se îndepărteze de tine și s-ar putea nici să nu realizezi de ce la început. Sigur că vor evita să-ți spună direct, dar poți observa asta în expresiile subtile de pe fețele lor atunci când începi să interacționezi cu ei. Și chiar dacă nu ești o persoană care socializează foarte mult, trebuie să ai grijă de aparatul tău dentar pentru a te asigura că acesta își poate face treaba, iar dinții tăi primesc tratamentul adecvat de care au nevoie.

Dificultăți de vorbire

Nu este neobișnuit să experimentezi modificări minore ale vorbirii atunci când îți pui pentru prima dată aparat dentar. Limba și buzele au nevoie de timp pentru a se adapta. Exersează vorbirea lentă, rostirea cuvintelor și citirea cu voce tare pentru a-ți ajuta vorbirea să revină la normal. Cu răbdare și exercițiu, vei constata că vorbirea ți se adaptează în timp.

Provocări emoționale

Tratamentul ortodontic poate fi o provocare emoțională, în special pentru adolescenți și tineri. Este firesc să te simți jenat de aspectul tău sau îngrijorat de modul în care aparatul dentar îți poate afecta viața socială. Amintește-ți că nenumărate persoane au trecut cu succes prin acest tratament ortodontic, înconjoară-te de prieteni și familie care te sprijină și concentrează-te pe rezultatul final: un zâmbet frumos și drept, care îți sporește încrederea și stima de sine.

A purta un aparat dentar este o provocare și poate veni la pachet cu diverse probleme asociate. Rămânând consecvent în ceea ce privește igiena orală, respectând programările regulate la stomatolog și având răbdare cu propria persoană, poți depăși aceste obstacole și poți obține zâmbetul la care ai visat dintotdeauna.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel