6 plante care nu au ce căuta în casa ta. Sunt extrem de toxice

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:

O plantă de interior poate aduce un strop de culoare și prospețime în casă. Deși sunt frumoase și încântătoare ochiului, unele plante pot fi extrem de toxice pentru tine și animalul de companie. 

1. Filodendron

Filodendronul este o plantă de apartament pe care o întâlnim destul de des, în special în holuri sau birouri. Este o plantă ornamentală frumoasă, rezistentă și este ușor de întreținut. 

Ceea ce mulți oameni nu știu, totuși, este că planta conține cristale de oxalat de calciu toxic.

Pentru oamenii adulți, aceste cristale prezintă un risc minim. Dar pentru copii, pisici și câini, acestea sunt extrem de toxice.

Când este ingerat, oxalatul de calciu determină umflarea limbii, dificultăți de respirație, vărsături, convulsii și dificultăți la înghițirea alimentelor.

2. Dieffenbachia

Dieffenbachia, mai frecvent numită „trestie mută”, este cunoscută și venerată pentru frunzele sale mari și pestrițe. Din păcate, pe cât este de deosebită, pe atât de otrăvitoare e!

Frunzele, tulpina și rădăcina plantei sunt extrem de toxice atât pentru oameni, cât și pentru animalele de companie.

Sucul (conține oxalat de calciu) plantei Dieffenbachia era folosit de indigeni la prepararea otravei pentru prinderea animalelor sălbatice. Deteriorează țesuturile pielii și provoacă inflamații și vărsături.

3. Iedera dracului

Iedera dracului este o plantă incredibil de rezistentă; are nevoie doar de un borcan umplut cu apă. Datorită acestei calități, este foarte populară și des întâlnită în case. Ceea ce majoritatea lumii nu știe este că prezintă un risc toxic pentru sănătate. Iar pentru animalele de companie poate fi mortală atunci când este ingerată. Simptomele sunt sufocare, umflarea limbii, dificultăți de respirație și insuficiență renală, cauzate de oxalatul de calciu.

4. Planta Săgeată 

La fel ca Iedera dracului, și planta Săgeată decorează multe apartamente. Este ușor de înțeles de ce - trebuie doar să ne uităm la forma frunzelor (este unică!). De asemenea, are nevoie doar de puțină umiditate

Dar, din păcate, planta cu vârf de săgeată amenință sănătatea ta și a animalelor de companie. 

Când tu sau animalul tău de companie intri în contact cu seva sau frunzele plantei Săgeată, acest lucru duce la piele iritată, precum și la umflarea gurii și a gâtului.

Câinii și pisicile pot, de asemenea, să vomite și să experimenteze inflamații pe căile respiratorii.

5. Coroana lui Hristos

Coroana de spini crește pe tot parcursul anului și poate prospera în majoritatea mediilor interioare, la diferite temperaturi. Se crede că este chiar planta pe care romanii au așezat-o pe capul Mântuitorului Hristos la Răstignirea Sa. 

Indiferent dacă ești religios sau nu, vei dori să stai departe de această plantă cu spini. Planta conține un cocktail nebunesc de uleiuri volatile, rășini otrăvitoare, alcaloizi și glicozide.

Toate acestea sunt extrem de toxice pentru oameni, precum și pentru animalele de companie. Când este consumată sau chiar doar atinsă, planta poate provoca arsuri bucale, pe gât și stomac, precum și convulsii, comă și deces.

6. Caladium (Urechi de elefant)

Aceasta ar putea fi doar cea mai frumoasă plantă de pe listă. Este super decorativ și necesită foarte puțină întreținere. Păcat că este - da, ai ghicit - foarte toxică atât pentru oameni, cât și pentru animale.

Dacă ai copii mici sau animale de companie, cu siguranță vei dori să reții că, atunci când este ingerat, caladiumul provoacă salivare, dificultăţi la înghiţire şi vomă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel