Este cunoscut deja faptul că micul dejun este important pentru sănătatea noastră, iar acesta poate să fie un obicei care să cântărească foarte mult prin efectele pe care le va avea odată cu înaintarea în vârstă.
Concret, este vorba despre reducerea efectelor îmbătrânirii, o etapă inevitabilă și ireversibilă a cursului vieții, motiv pentru care trebuie acordată o atenție deosebită încă din anii tinereții. De altfel, spun specialiștii în nutriție, obiceiurile alimentare sănătoase se învață de mici.
Deși nu avem capacitatea de a controla ritmul în care efectele îmbătrânirii ne afectează aspectul fizic sau psiho-emoțional, modul în care ne alimentăm ne poate ajuta să ne menținem activi, atât fizic, cât și mental, iar de acest lucru depinde, în cea mai mare măsură, micul dejun.
”Mulți dintre noi suntem obsedați de modul în care îmbătrânim la exterior - cu preocupări legate de ridurile de pe față, pungile de sub ochi și părul nostru brăzdat de gri. Dar îmbătrânirea sănătoasă din interior este cea asupra căreia ar trebui să ne concentrăm energia”, explică Bonnie Taub-Dix, creatorul BetterThanDieting, potrivit EatThis.
Care sunt cele 6 obiceuri sănătoase legate de micul dejun
Pentru a putea beneficia de efectele pe care le are micul dejun asupra sănătății trebuie să țineți cont de câteva obiceiuri sănătoase, care potrivit dieteticienilor pot să încetinească procesul de îmbătrânire.
1. Nu săriți peste micul dejun. Cel mai important lucru în privința mic-dejunului este chiar acesta, adică să nu săriți ceea ce este considerată principala masă a zilei, care vă dă energia pentru a face față tuturor activităților dvs.
”A mânca ceva la micul dejun este adesea mai important decât ceea ce mănânci la micul dejun. Mari sau mici, există studii evaluate de colegi care indică faptul că mâncatul mai devreme în timpul zilei ajută la îmbunătățirea cardiometabolismului.
Acest lucru înseamnă că veți avea o inimă mai sănătoasă, veți preveni diabetul și bolile cardiovasculare și chiar veți pierde în greutate. Cu cât vă simțiți mai bine, cu atât sunteți mai tânăr”, explică Sandra Arevalo, purtătorul de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.
2. Consumați cereale bogate în triptofan. Această recomandare vine în preîntâmpine oboseala pe care de multe ori o afișăm dimineața, după o noapte în care nu ne-am odihnit suficient, din varii motive.
”Începeți să mâncați cereale care conțin triptofan. Fulgii de ovăz, cerealele de grâu integral și semințele de chia sunt mai bogate în triptofan.
Organismul folosește triptofanul pentru a ajuta la producerea de melatonină și serotonină. Melatonina ajută la reglarea ciclului de somn și trezire, iar serotonina are un rol în reglarea apetitului, a somnului și chiar a durerii. Triptofanul este de asemenea necesar pentru a produce niacina, vitamina B3, care este necesară pentru producerea energiei și a ADN-ului”, mai spune Arevalo.
3. Pregătiți fulgii de ovăz de seară. Deși poate părea obositor, după o zi de muncă, să vă pregătiți fulgii de ovăz ”de cu seară” poate avea beneficii neașteptate, mai ales dacă nu sunt adeptul terciului cald. Astfel, pe lângă conținutul ridicat de fibre, lucru care face ”terciul” să fie sățios și excelent pentru sănătatea inimii, acesta este eficient și pentru scăderea colesterolului.
”Combină ovăzul cu iaurt grecesc, fructele preferate, nuci și semințe de chia și lasă-l în frigider peste noapte și te vei trezi cu un mic dejun care te va ține până la prânz”, a mai spusTaub-Dix.
4. Aduceți căpșunele pe masă. Căpșunele trebuie să fie nelipsite din meniul dvs, conținutul de vitamine și nutrienți ajută la dezvoltarea sănătoasă a pielii și a oaselor.
"Vitamina C din căpșune ajută la promovarea formării colagenului, esențial pentru sănătatea pielii și a oaselor. O singură porție de căpșune asigură vitamina C de care aveți nevoie pentru o zi”, mai spune Taub-Dix.
5. Înlocuiți carbohidrații cu proteinele. Un aport ridicat de proteine la micul dejun poate avea numeroase efecte anti-îmbătrânire, în special în privința abilităților cognitive.
”A mânca mai multe alimente cu un conținut proteic mare, ouă, brânză sau iaurt, în detrimentul carbohidraților, vă poate ajută să vă mențineți mintea tânără. Studiile arată că înlocuirea a 5% din carbohidrați cu proteine previne declinul cognitiv. Același efect a fost observat și în cazul consumului de proteine vegetale, precum brânza tofu sau nucile”, susține Aravelo.
6. Adăugați migdale în omletă. Aceasta poarte fi o soluție pentru ieșirea din rutina omletei simple și poate fade. Chiar dacă nu v-ați gândit să puneți nuci în omletă, rezultatul este unul spectaculos. ”Migdalele au arătat că pot să scadă colesterolul rău, în timp ce vine cu grăsimile bune pentru sănătatea inimii. Sunt bogate în calciu, care ajută la sănătatea oaselor, mai ales la adulții în vârstă”, mai spune Taub-Dix.
Acest tip de nuci ocupă primul loc într-un top al alimentelor ce conțin fibre, prevenind astfel constipația și fiind eficiente pentru dezvoltarea bacteriilor bune din microbiom.
Caloriile, cum și câte ar trebui să consumăm în funcție de vârstă. Superalimente destinate tinerilor
Caloriile sunt unitățile de măsură pentru energie. De cele mai multe ori asociem caloriile cu dietele, însă acestea sunt absolut necesare pentru ca organismul să aibă energie.
De câte calorii au nevoie adolescenții
Dintre toate grupele de vârstă, corpul în creștere al unui adolescent necesită cea mai mare energie. Iar această energie vine din calorii. Adolescenții ar trebui să consume în medie între 1.600 și 3.200 de calorii zilnice pe zi. Adolescentele ar trebui să consume în medie între 1.400 și 2.400 de calorii zilnice pe zi. Citește mai departe AICI
Vezi și: Micul dejun, necesar pentru organism. Ce se întâmplă dacă sari peste această masă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.