Mâncarea ar trebui să dea organismului energie la putere pe parcursul zilei. Dar ea te poate și lăsa letargic și somnoros. Să te simți obosit după ce ai mâncat este destul de obișnuit și există o serie de motive pentru care mâncarea ta poate acționa ca opusul combustibilului. Primul? Digerarea unei mese înseamnă multă muncă. Mai mult, insulina - un hormon produs de pancreas care controlează glicemia - are un impact major asupra nivelului de energie după ce ați mâncat. Când mâncați, nivelul de insulină crește pentru a regla nivelul zahărului din sânge. Când se termină treaba, nivelul insulinei scade, ceea ce îi poate face pe oameni să se simtă obosiți. Este un proces normal, iar somnolența nu ar trebui să dureze mult timp. Dar sunt și alte motive pentru oboseala de după masă. Iată care:
1. Ai băut alcool la masă
Alcoolul are efect sedativ, suprimă sistemul nostru nervos central, provocându-ne senzația de somn. Efectul nu durează mult, dar consumul de alcool aproape de culcare perturbă ciclul de somn, ceea ce înseamnă că nu veți avea un somn foarte odihnitor.
2. Masa a fost bogată în grăsimi și carbohidrați
Alimentele vă pot face să vă simțiți moleșit dacă sunt bogate în grăsimi și carbohidrați. Hormonul colecistokinin (CCK), care este eliberat din intestinul subțire, este adesea de vină aici. Unele cercetări au arătat că există o relație între creșterea nivelului de CCK după ce ați mâncat o masă bogată în grăsimi și a te simțit somnoros câteva ore mai târziu.
Apoi, sunt alimente cunoscute că cresc inflamația, cum ar fi carnea roșie sau dulciurile cu zahăr, iar corpul poate elibera citokine (agenți care vă ajută celulele imune să comunice între ele), cum ar fi interleukina-1 (IL-1). Cercetările au aratat ca un nivel mai ridicat de IL-1 dupa masă este asociat cu somnolența de după.
3. Anumiți hormoni sunt vinovați
Când alimentele bogate în triptofan sunt consumate în cantități mari la o masă, în special în cazul alimentelor bogate în carbohidrați, este posibil să vă simțiți obosit la câteva ore după ce ați mâncat. Triptofanul se găsește adesea în curcan, pui, lapte, pâine, ciocolată, conserve de ton, brânză cheddar, arahide, ovăz și multe altele. Aminoacidul esențial vă ajută corpul să producă serotonina și melatonina hormonilor care induc relaxarea.
4. Ai mâncat un prânz destul de mare
Uneori, senzația de oboseală după ce ai mâncat are mai mult de-a face cu cât ai mâncat și nu cu ceea ce ai mâncat. Motivul este simplu: Cu cât masa este mai mare, cu atât este nevoie de mai multă energie pentru ca organismul să o descompună. Consumând toată acea energie ajungem la oboseală, așa că încercați să reduceți dimensiunile porțiilor și să ajungeți la o gustare bogată în proteine dacă vă este foame între mese.
5. Dependența de cofeină
Cafeaua de dimineață îți dă un impuls de energie, dar nu pentru prea mult timp. Efectele stimulante ale cofeinei au de obicei un timp de înjumătățire (timpul necesar corpului pentru a elimina jumătate din cofeină) de trei până la cinci ore după ce ați băut-o, ceea ce înseamnă că pe la prânz vi se face somn.
6. Este posibil să aveți o boală
Dacă ați exclus toate celelalte opțiuni și sunteți în continuare constant obosit după ce mâncați, poate fi timpul să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă o afecțiune de bază ar putea provoca simptomele.
Cineva se poate simți obosit dacă are o problemă care poate interfera cu absorbția nutrienților din alimente, cum ar fi anemia. În plus, dezechilibrele hormonale, sensibilitatea la insulină sau sindromul postprandial idiopatic (IPS) ar putea fi vinovate, spun experții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.