6 motive pentru care te simți obosit când te trezești. Când devine un motiv de îngrijorare

Monika Baciu |
Data publicării:
6 motive pentru care te simti obosit cand te trezesti - FOTO: Freepik@stefamerpik
6 motive pentru care te simti obosit cand te trezesti - FOTO: Freepik@stefamerpik

6 motive pentru care te simți obosit când te trezești. Iată ce ar trebui să te îngrijoreze.

6 motive pentru care te simți obosit când te trezești. Dacă te trezești obosit în fiecare dimineață înseamnă că organismul îți transmite anumite semnale. 

Există mai multe cauze posibile care te pot face să te simți obosit atunci când te trezești. Acestea variază de la factori legați de stilul de viață până la afecțiuni medicale, potrivit Medical News Today.

Inerția somnului

Inerția somnului se referă la deficiențele cognitive și senzorio-motorii care au loc imediat după trezire. Aceasta apare atunci când o persoană se trezește brusc dintr-un somn profund. Acestea pot experimenta:

- somnolență sau dezorientare

- dificultăți de concentrare

- dificultăți de luare a deciziilor

- dificultăți în îndeplinirea sarcinilor motorii fine

Studiile arată că este nevoie de aproximativ 15-30 de minute pentru ca vigilența să ajungă la nivelul de dinaintea somnului.

Cauza inerției somnului nu este în întregime înțeleasă. Același raport indică faptul că cortexului prefrontal îi poate lua mai mult timp decât altor zone ale creierului pentru a deveni complet activ după trezire. (Cortexul prefrontal este partea creierului implicată în luarea deciziilor și în autocontrol). Acest lucru poate contribui la inerția somnului.

Vezi și: Cele mai bune vitamine: cum să le alegi corect

Practici de igienă a somnului

Igiena somnului se referă la obiceiurile care ajută o persoană să aibă un somn odihnitor. O igienă deficitară a somnului poate duce la un somn de calitate slabă. Exemple de practici de igienă deficitară a somnului includ:

- neavând o rutină regulată la culcare, care include ore de somn și de trezire consistente

- efectuarea de sieste lungi în timpul zilei

- privitul la ecranul telefonului sau al computerului înainte de a merge la culcare

- un mediu de somn prea cald, prea luminos sau prea zgomotos

- o saltea sau o pernă incomodă

Factorii legați de stilul de viață și de alimentație

În afară de igiena somnului, mai mulți factori legați de stilul de viață și de alimentație pot avea un impact asupra somnului și pot determina o persoană să se trezească obosită. Aceștia includ:

- Nu faceți suficiente exerciții fizice: Efectuarea de exerciții fizice regulate poate ajuta la promovarea unui somn odihnitor. Cu toate acestea, oamenii ar trebui să evite exercițiile fizice intense aproape de ora de culcare, deoarece acestea pot crește vigilența și întârzia somnul.

- Urinare excesivă pe timp de noapte sau a nocturiei: Trezirea pentru a merge la toaletă pe parcursul nopții poate face ca oamenii să se trezească obosiți dimineața. În unele cazuri, nicturia poate indica o afecțiune de sănătate subiacentă. În alte cazuri, poate fi pur și simplu un semn că o persoană consumă prea multe lichide înainte de culcare.

- Consumul de alimente care perturbă somnul: Consumul de alimente bogate, grase sau condimentate aproape de ora de culcare poate provoca probleme digestive pentru unele persoane. Acest lucru poate afecta atât cantitatea, cât și calitatea somnului unei persoane.

- Consumul de cofeină înainte de culcare: Cofeina poate stimula sistemul nervos central al unei persoane. Ca urmare, cei care mănâncă ciocolată sau beau băuturi cu cofeină aproape de ora de culcare pot avea dificultăți în a adormi.

- Consumul de alcool înainte de culcare: Alcoolul este un sedativ și poate face ca o persoană să adoarmă mai repede. Cu toate acestea, poate, de asemenea, să crească apneea de somnSursa de încredere și să contribuie la o calitate slabă a somnului.

Vezi și: Lămâia nu trebuie să lipsească din casă. Zece rețete de frumusețe cu acest fruct citric

Tulburări de somn

Unii oameni constată că se trezesc în continuare obosiți, în ciuda faptului că își schimbă practicile de somn și factorii de stil de viață. Acest lucru ar putea indica o tulburare de somn subiacentă. Cei care suspectează că ar putea avea o tulburare de somn ar trebui să consulte un medic pentru diagnostic și tratament.

Secțiunile de mai jos prezintă câteva tulburări de somn frecvente.

- Apnee de somn. Apneea de somn este o tulburare gravă de somn care provoacă pauze periodice în respirație. Semnele și simptomele apneei de somn includ:

- sforăit

- gâfâială în timpul somnului

- trezirea cu gura uscată

- dureri de cap dimineața

- senzație de oboseală după un somn îndelungat

Persoanele care cred că ar putea avea apnee în somn ar trebui să consulte un medic. Tratamentul medical poate ajuta la prevenirea problemelor cardiace și a altor potențiale complicații.

Insomnie

Insomnia este o tulburare de somn în care o persoană are dificultăți în a adormi sau a rămâne adormit. Persoanele care au insomnie pot experimenta:

- trezirea constantă

- se trezesc prea devreme și au dificultăți în a adormi din nou

- oboseală la trezire

- perioade de iritabilitate

- dispoziție depresivă

- niveluri scăzute de energie

Sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite este o tulburare a mișcărilor în timpul somnului, caracterizată prin nevoia incontrolabilă de a mișca picioarele. Acest impuls se datorează, de obicei, unor senzații inconfortabile de târâre sau de târâre la nivelul picioarelor, vițeilor sau coapselor.

Acest lucru poate perturba somnul unei persoane, făcând-o să se simtă obosită în timpul zilei.

Vezi și: Semnul nedureros al AVC-ului. Este întâlnit dimineața și mereu ignorat

Tulburarea de mișcare periodică a membrelor

Tulburarea de mișcări periodice ale membrelor apare atunci când o persoană își mișcă periodic și involuntar membrele în timpul somnului. Tulburarea de mișcări periodice ale membrelor afectează în principal membrele inferioare, provocând spasme musculare și mișcări sacadate. Aceste mișcări repetitive ale membrelor apar aproximativ la fiecare 15-40 de secunde.

Tulburarea de mișcări periodice ale membrelor perturbă somnul și duce la oboseală matinală care poate persista pe tot parcursul zilei.

Bruxism

Bruxismul este termenul medical pentru scrâșnirea sau încleștarea dinților. Acesta poate apărea în timpul somnului.

O persoană care își scrâșnește dinții în timpul somnului poate prezenta unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

- dureri de cap

- deteriorarea dinților

- tulburări ale maxilarului

- dureri de urechi

- tulburări de somn

Vezi și: Astenia de primăvară și schimbarea orei de vară, efecte și adaptare. Dafinoiu: Avem nevoie cam de o săptămână

Simptome de oboseală

Persoanele care se confruntă cu simptome oboseala de dimineață sau din timpul zilei pot avea o afecțiune de bază care le afectează somnul.

Tratarea afecțiunii de bază ar trebui să îmbunătățească cantitatea și calitatea somnului.

Anemie

Anemia prin deficit de fier poate face ca persoanele să se simtă abătute și obosite în timpul zilei. De asemenea, oamenii se pot simți excesiv de obosiți atunci când se trezesc.

Simptomele anemiei includ, de asemenea,:

- dureri în piept

- mâini și picioare reci

- amețeli sau stări de amețeală

- piele palidă sau galbenă

- dificultăți de respirație

- slăbiciune

Anxietate

Anxietatea poate afecta capacitatea unei persoane de a adormi. Sentimentul de anxietate pe tot parcursul zilei poate provoca, de asemenea, oboseală în timpul zilei.

Alte simptome ale anxietății includ:

- probleme gastrointestinale

- un ritm cardiac crescut

- transpirație

- tremurături

- dificultăți de concentrare

- senzație de nervozitate, neliniște sau teamă

Sindromul oboselii cronice

Sindromul oboselii cronice este o afecțiune caracterizată prin oboseală extremă care poate împiedica oamenii să se ridice din pat. Oboseala nu se ameliorează cu ajutorul somnului. Un alt nume pentru sindromul oboselii cronice este encefalomielita mialgică.

Simptomele oboselii cronice includ:

- incapacitatea de a efectua activitățile zilnice obișnuite

- dureri de cap

- lipsă de concentrare

- amețeli

- pierderi de memorie

- dureri musculare sau articulare

- dureri de gât

- dificultăți de somn

Vezi și: COVID-19, greșeala majoră în privința tratamentului. Lupșe: Așteptăm minuni. Dacă ne-am fi vaccinat vârstnicii, nu am avea probleme

Depresie

Depresia este un tip de tulburare a dispoziției caracterizată printr-un sentiment persistent de tristețe și o pierdere a interesului pentru lucrurile care îi plăceau unei persoane.

Persoanele care suferă de depresie se simt de obicei obosite sau lipsite de energie. Aceste simptome ar putea contribui la senzația de oboseală la trezire.

Simptomele depresiei includ:

- dificultăți de concentrare sau de luare a deciziilor

- încetinirea gândirii, a vorbirii sau a mișcărilor

- sentimente de furie, anxietate, frustrare sau lipsă de speranță

- gânduri de moarte sau sinucidere, sau tentative de sinucidere

- modificări ale apetitului și ale greutății

- dureri de corp și dureri

Diabet

Diabetul este o afecțiune cronică în care nivelul de zahăr din sânge al unei persoane devine prea ridicat. Există două tipuri principale de diabet: tipul 1 și tipul 2. Ambele pot provoca senzații de oboseală excesivă. De asemenea, ele pot provoca următoarele simptome:

- vedere încețoșată

- vindecare lentă a rănilor

- senzație permanentă de foame

- pierdere inexplicabilă în greutate

- sete crescută

- urinare frecventă, în special noaptea

- infecții frecvente

Vezi și: Pandemia, transformată în hiperendemie. Când se termină COVID. Popovici: OMS a dat un semnal. Nu putem să așteptăm

Tiroida subactivă

Glanda tiroidă este o glandă mică care se află în interiorul gâtului. Una dintre funcțiile sale principale este aceea de a produce hormoni care reglează procesele metabolice din interiorul organismului.

O tiroidă hipoactivă produce prea puțini hormoni tiroidieni. Acest lucru poate duce la următoarele simptome:

- oboseală excesivă

- depresie

- probleme de memorie

- un ritm cardiac încetinit

- dureri și dureri musculare și articulare

- sensibilitate la temperaturi scăzute

- piele uscată

- subțierea părului

- menstruații neregulate

- creștere în greutate

Bune practici de igienă a somnului

O bună igienă a somnului implică:

- limitarea siestelor din timpul zilei la mai puțin de 20 de minute. Ideal ar fi să adormiți înainte de ora 14:00

- stabilirea unei rutine regulate înainte de culcare, care poate include efectuarea unei băi calde, consumul unui ceai din plante sau cititul

- crearea unui mediu de somn confortabil, care să fie întunecat, răcoros și liniștit

- dormiți pe o saltea și o pernă confortabile

- nu vă uitați la ecranele telefoanelor și calculatoarelor în timpul orei de dinaintea culcării

- respectarea acelorași ore de somn și de trezire în fiecare zi, atunci când este posibil

Lumina albastră și mediul de somn

Dispozitivele cu ecrane emit lumină albastră, care are un impact asupra ciclului somn-veghea al organismului și duce la dificultăți în a adormi.

Pentru a ajuta la somn, evitați să vă uitați la ecrane înainte de culcare, inclusiv:

- telefoane

- tablete

- calculatoare

- televizor

Unele cercetări sugerează, de asemenea, că utilizarea lentilelor cu blocarea luminii albastre cu tentă de chihlimbar înainte de culcare poate îmbunătăți somnul la persoanele cu insomnie.

Modificări ale stilului de viață și ale regimului alimentar

Efectuarea de schimbări în ceea ce privește exercițiile fizice și obiceiurile alimentare poate afecta semnificativ calitatea somnului. Oamenii pot încerca următoarele sfaturi pentru a ajuta la atenuarea oboselii la trezire:

Vezi și: Petele albe de pe unghii, leuconichia, cauze și tratament. Ce înseamnă când apar astfel de semne

Limitarea consumului de cofeină

Este bine să evitați cofeina și alte stimulente aproape de ora de culcare și să limitați consumul de cofeină în timpul zilei. Cofeina poate acționa ca un diuretic, ducând la o nevoie de a urina mai frecvent.

În cazul în care medicamentele esențiale conțin cofeină, o persoană ar trebui să discute cu un medic despre cel mai bun moment pentru a le lua.

Evitarea consumului de alcool în timpul serii. Alcoolul poate acționa, de asemenea, ca un diuretic. Dacă o persoană consumă alcool, ar trebui să evite consumul de alcool seara și să nu bea mai mult de unul sau două pahare pe zi.

Evitarea consumului de alcool înainte de culcare. Dacă urinarea nocturnă este o preocupare, o persoană ar trebui să evite să bea cantități mari de lichide între cină și ora de culcare.

Gestionarea problemelor digestive. Problemele digestive nocturne pot împiedica o persoană să adoarmă. De asemenea, acestea pot întrerupe somnul unei persoane. Oamenii ar trebui să încerce să evite alimentele și băuturile care pot provoca arsuri la stomac și alte probleme digestive.

Efectuarea de exerciții fizice în mod regulat. Oamenii ar trebui să încerce să facă exerciții fizice în majoritatea zilelor din săptămână pentru a obține un somn de bună calitate.

Cu toate acestea, ei ar trebui să evite efectuarea de exerciții fizice intense imediat înainte de culcare. În timp ce cercetările privind efectele exercițiilor fizice de seară asupra somnului sunt mixte, studiile indică faptul că exercițiile fizice cu o oră înainte de culcare pot face ca adormirea să dureze mai mult.

Oamenii ar trebui, în schimb, să efectueze întinderi ușoare. Acestea relaxează mușchii și pot ajuta o persoană să doarmă mai bine.

Abordarea oricăror probleme de sănătate care stau la bază. O persoană care are o problemă de sănătate subiacentă poate constata că somnul lor se îmbunătățește odată ce o tratează. Tratamentul va depinde de tipul de afecțiune pe care o are persoana respectivă.

Vezi și: Moartea părinților, efect sfâșietor. Este cea mai dramatică descoperire

Sfaturi pentru trezire

Chiar și cu obiceiuri bune, este firesc să aveți uneori probleme la trezire. Aceste sfaturi vă pot ajuta să vă treziți mai ușor:

- trezirea la aceeași oră în fiecare zi (evitați să apăsați butonul de amânare)

- spălarea feței

- utilizarea de lumini puternice în dormitor dimineața

- faceți o scurtă plimbare

- beți apă

Când trebuie să consultați un medic

Unele persoane se pot trezi frecvent obosite, dar nu au alte simptome. Dacă acesta este cazul, ar trebui să înceapă să practice obiceiuri bune de igienă a somnului și să facă orice alte modificări adecvate ale stilului de viață.

Dacă o persoană continuă să se trezească obosită timp de mai multe săptămâni, în ciuda schimbărilor făcute, ar trebui să consulte un medic. Acest lucru ar putea fi un simptom al unei afecțiuni de sănătate subiacente care necesită tratament.

Persoanele care se trezesc obosite și au simptome suplimentare ar trebui să se prezinte la medic cât mai curând posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel