Cu toții am auzit că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar multe persoane sar peste ea din diverse motive, fie din lipsă de timp, fie pentru că nu le este foame.
Deși, în unele cazuri, lipsa foamei dimineața ar putea fi un semn al unei probleme serioase, cel mai probabil este perfect normală și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
Iată 6 posibile motive pentru care s-ar putea să nu vă fie foame dimineața
1. Ai mâncat o cină copioasă sau gustări târzii în timpul nopții
Unul dintre principalele motive pentru care s-ar putea să nu îți fie foame când te trezești este faptul că ai mâncat o cină mare sau gustări cu o seară înainte.
Acest lucru poate fi valabil mai ales dacă ai mâncat o masă bogată în grăsimi sau proteine. Acești macronutrienți pot încetini golirea stomacului și vă pot menține senzația de sațietate mai mult timp - chiar și în dimineața următoare.
Proteinele, în special, pot să modifice în mod semnificativ nivelul hormonilor care vă reglează foamea și pofta de mâncare, inclusiv grelina, peptida asemănătoare glucagonului-1, peptida YY și colecistochinina.
În mod similar, mesele bogate în grăsimi pot modifica nivelurile anumitor hormoni asociați cu pofta de mâncare și senzația de sațietate, ceea ce duce la scăderea senzației de foame.
Dacă preferați să vă bucurați de o cină copioasă și să săriți sau să amânați micul dejun în dimineața următoare, este complet în regulă - atâta timp cât vă asigurați că obțineți nutrienții și hidratarea de care aveți nevoie pe parcursul zilei.
2. Nivelul hormonilor se schimbă peste noapte
Peste noapte și în timpul somnului, nivelurile mai multor hormoni din corp fluctuează. Acest lucru îți poate schimba pofta de mâncare.
În special, cercetările arată că nivelurile de epinefrină, cunoscută și sub numele de adrenalină, tind să fie mai mari dimineața.
Se crede că acest hormon suprimă pofta de mâncare prin încetinirea vitezei de golire a stomacului și prin creșterea descompunerii carbohidraților depozitați în ficat și în mușchi pentru a vă alimenta organismul.
Mai mult, un studiu a observat că nivelurile de grelină, hormonul foamei, erau mai scăzute dimineața decât în noaptea precedentă. Acest lucru ar putea explica, de asemenea, de ce vă simțiți mai puțin înfometat atunci când vă treziți.
În cele din urmă, unele cercetări sugerează că nivelurile de leptină, un hormon care favorizează senzația de sațietate, ar putea fi, de asemenea, mai ridicate dimineața. Cu toate acestea, studiile au scos la iveală rezultate mixte.
Rețineți că aceste fluctuații hormonale zilnice sunt perfect naturale și nu reprezintă, de obicei, un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă vă confruntați cu schimbări bruște sau extreme în ceea ce privește foamea sau pofta de mâncare, luați în considerare posibilitatea de a discuta cu un profesionist din domeniul sănătății.
3. Vă simțiți anxios sau deprimat
Atât anxietatea, cât și depresia pot avea un impact semnificativ asupra nivelului de foame.
Pe lângă simptome precum tulburări de somn, oboseală și pierderea interesului, depresia poate provoca modificări ale apetitului.
Între timp, anxietatea poate crește nivelul anumitor hormoni de stres care îți reduc pofta de mâncare.
Cu toate acestea, anxietatea și depresia afectează oamenii în mod diferit. Unele studii au constatat că aceste afecțiuni sunt în schimb legate de creșterea apetitului și a consumului de alimente pentru unele persoane.
Dacă vă confruntați cu anxietate sau depresie și suspectați că acestea vă pot afecta apetitul sau alte aspecte ale sănătății dumneavoastră, discutați cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a determina cel mai bun tratament pentru dumneavoastră.
4. Sunteți însărcinată
Greața de dimineață este o problemă comună caracterizată prin greață și vărsături. Afectează aproximativ 80% dintre persoane în timpul sarcinii.
Deși răul de dimineață te poate afecta în orice moment al zilei, acesta apare adesea dimineața - de unde și numele său. În majoritatea cazurilor, se ameliorează sau dispare după 14 săptămâni de sarcină.
Grețurile matinale vă pot reduce pofta de mâncare. De fapt, într-un studiu efectuat pe 2.270 de femei însărcinate, 34% au declarat că au mâncat mai puțin la începutul sarcinii.
Pe lângă grețurile matinale, sarcina poate provoca și alte simptome care reduc foamea, cum ar fi indigestia, balonarea și golirea întârziată a stomacului.
Menținerea hidratării, menținerea unor mese mici, încercarea anumitor rețete, dormitul suficient și păstrarea casei bine aerisite pentru a evita mirosurile care declanșează greața sunt toate strategii care pot reduce simptomele și vă pot îmbunătăți apetitul.
Dacă vă confruntați cu grețuri matinale persistente sau cu alte simptome de sarcină timpurie, luați în considerare efectuarea unui test de sarcină sau discutați cu un profesionist din domeniul sănătății.
5. Ți-e rău
Faptul că te simți rău provoacă adesea o scădere a apetitului și a nivelului de foame.
În special, se știe că infecțiile respiratorii, cum ar fi răceala obișnuită, gripa și pneumonia, te fac să te simți mai puțin înfometat.
În unele cazuri, aceste infecții vă limitează, de asemenea, simțurile gustului și mirosului, ceea ce vă poate reduce pofta de mâncare.
Anumite infecții, cum ar fi gripa, pot provoca, de asemenea, simptome care reduc foamea și pofta de mâncare, inclusiv greața și vărsăturile.
Rețineți că este deosebit de important să vă hidratați și să vă alimentați corpul atunci când sunteți bolnav, chiar dacă nu vă simțiți flămând. Supa, ceaiul cald, bananele, biscuiții și compotul de mere sunt câteva opțiuni ușor de suportat pentru stomac pe care să le încercați atunci când nu vă simțiți bine.
6. Alte cauze subiacente
Există multe alte motive posibile pentru care s-ar putea să nu vă simțiți flămând când vă treziți:
- Luați anumite medicamente. Multe tipuri de medicamente, inclusiv diureticele și antibioticele, pot reduce foamea și pofta de mâncare.
- Îmbătrânești. Scăderea poftei de mâncare este frecventă în rândul adulților în vârstă și poate fi cauzată de modificări ale nevoilor de energie, hormoni, gust sau miros și circumstanțe sociale.
- Aveți o problemă cu tiroida. Pierderea poftei de mâncare poate fi un semn de hipotiroidism sau de scădere a funcției tiroidei.
- Sunteți în perioada de ovulație. Estrogenul, un hormon sexual feminin care crește în timpul ovulației, îți poate suprima pofta de mâncare.
- Aveți o afecțiune cronică. Anumite afecțiuni, cum ar fi bolile hepatice, insuficiența cardiacă, bolile renale, HIV și cancerul, toate pot cauza pierderea poftei de mâncare.
Dacă bănuiți că o afecțiune subiacentă ar putea contribui la lipsa poftei de mâncare dimineața, consultați-vă medicul.
Ce să faci dacă nu ți-e foame dimineața. Idei de mic dejun simplu și ușor
Dacă nu vă este foame imediat ce vă treziți, este perfect în regulă să așteptați puțin înainte de a lua micul dejun. Până vă pregătiți de plecare s-ar putea să vă simțiți flămând.
Dacă tot nu ți-e foame, poți încerca să mănânci ceva mic și dens în nutrienți pentru a-ți stimula apetitul.
Iată câteva idei sănătoase și delicioase pentru micul dejun:
- iaurt cu fructe de pădure și granola
- fulgi de ovăz cu banane feliate și un strop de miere
- smoothie cu spanac, fructe proaspete și pudră de proteine
- omletă cu ciuperci, roșii, ardei gras și brânză
- pâine prăjită cu avocado, acoperită cu un ou
Dacă vă este greu să luați micul dejun pentru că vă simțiți anxios sau deprimat, includerea acestuia în rutina de dimineață poate fi benefică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.