Totuși, tusea se poate manifesta și în anotimpul cald, fie din cauza unei viroze sau a altui tip de boală, fie din cauza consumului de băuturi reci, care irită gâtul, ori a contactului cu anumite substanțe.
Tusea are rolul de a elimina secrețiile, substanțele iritante și agenții patogeni, dar când este excesivă afectează calitatea vieții pacientului. În plus, când ai o boală contagioasă și tușești, eliberezi în aer particule care îi pot îmbolnăvi și pe ceilalți. Este important să scapi cât mai repede de tuse, pentru a reveni la viața normală.
1. Administrarea de medicamente
Medicamentele pentru tusea la adulți ajută mult, dacă le administrezi corect. De asemenea, trebuie să fie potrivite tipului de tuse pe care îl ai: uscată sau productivă. Înainte de a lua un medicament, discută cu medicul sau farmacistul. În funcție de celelalte simptome și felul în care tușești, îți recomandă un anumit tip de medicament.
Există multe substanțe folosite pentru medicamentele pentru tuse, unele dintre ele obținute din produse naturale. Produsele pentru tratarea tusei se găsesc sub formă de comprimate, dropsuri, siropuri, ș.a. Multe dintre ele au funcții multiple, ca emolierea și distrugerea bacteriilor sau virusurilor, dizolvarea mucusului și hidratarea zonelor iritate.
2. Consumul de miere
Mierea este cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene, dar este și un bun emolient. Un studiu din 2021 [1] a demonstrat eficiența ei în potolirea tusei și prevenirea infecțiilor bacteriene. Poți consuma mierea ca atare, amestecată cu iaurt sau fructe ori ca îndulcitor în ceaiuri. Evită însă consumul excesiv, în special dacă ai glicemie ridicată sau diabet.
3. Consumul de ghimbir
Ghimbirul este folosit de multe secole ca remediu pentru diverse afecțiuni, pentru că are acțiuni antiinflamatorii. Este util și în calmarea senzației de greață și relaxarea mușchilor, inclusiv a celor care controlează tractul respirator [2, 3]. Astfel, consumul de ghimbir poate calma tusea. Poți consuma ghimbirul ca ingredient pentru ceaiuri, supe și sosuri sau îl poți rade și amesteca cu miere. Fii precaut însă, pentru că ghimbirul în exces îți poate crea arsuri la stomac.
4. Gargara cu soluție salină
Multe persoane fac gargară cu apă și sare când au dureri în gât, pentru că le ușurează simptomele. Totuși, nu există dovezi că soluțiile saline diminuează încărcătura virală [2, 3]. Apa cu sare este însă bună pentru că diluează mucusul și înlătură iritanții care amplifică tusea. Ai grijă să nu înghiți soluția salină, în special dacă ai hipertensiune sau probleme cu rinichii.
5. Folosirea unui umidificator sau dezumidificator, în funcție de tipul aerului
În unele locuințe aerul este uscat, în timp ce în altele este prea multă umiditate. Folosește un umidificator sau dezumidificator, după caz. Umidificatorul eliberează vapori de apă în aer, care te ajută să previi iritația gâtului provocată de aerul uscat. Aerul prea umed stimulează înmulțirea mucegaiurilor și a altor microbi care afectează sistemul respirator, provocând tuse. Dezumidificatorul extrage excesul de apă, astfel încât poți respira normal și evita tusea.
6. Schimbarea dietei
Una dintre cauzele comune ale tusei este reflexul esofagian. Evitarea alimentelor și băuturilor care provoacă refluxul este cel mai bun mod de a scăpa de această problemă de sănătate și de tusea pe care o provoacă. [2] Factorii declanșatori diferă de la o persoană la alta, de aceea este important să-i identifici pe cei specifici ție și să-i eviți. Alimentele și băuturile care provoacă reflux esofagian în mod obișnuit sunt:
- cafeaua;
- ciocolata;
- alcoolul:
- citricele;
- preparate prăjite;
- ceapa și usturoiul;
- preparatele picante;
- roșiile;
O dietă variată și bogată în vitamine, minerale și proteine de calitate este utilă și în sprijinirea sistemul imunitar. Când acesta funcționează bine, riscul de a dezvolta o infecție respiratorie scade.
Calmarea tusei la adulți se poate face prin mai multe metode. Cele 6 de mai sus sunt populare și eficiente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.