6 lucruri TOTAL NEVINOVATE care iți cresc tensiunea. Când NU e cazul să te sperii

Dana Lascu |
Data publicării:

Dacă nu ați avut niciodată o problemă cu tensiunea arterială înainte, vă poate speria dacă o măsurați și constatați că este peste limita normală de 120/80 milimetri de mercur (mm Hg). Dar sunt și motive inofensive pentru care tensiunea poate să crească: 

Tensiunea arterială este forța sângelui care împinge împotriva pereților vaselor de sânge. Dacă tensiunea arterială este constant crescută, asta va deteriora vasele, crescând riscul unor afecțiuni precum atac de cord sau accident vascular cerebral, arată experții American Heart Association.

Dar tensiunea arterială normală, care este doar temporar mai mare - chiar și cu 15 până la 20 de puncte peste cea obișnuită - este aproape inofensivă, dacă apare în anumite condiții. Există o serie de motiv banale care pot fi, de asemenea, responsabile pentru această creștere trecătoare. Iată care: 

1) V-a speriat doctorul

Există o reacție recunoscută de medici care se numește hipertensiunea de halat alb. În fapt, e produce o creștere a tensiunii pentru că devii nervos în momentul în care pășești în cabinetul medicului tău, și inima ta ar putea începe să-ți bată. Ea poate determina creșterea citirii cu până la 15 puncte, sugerează o revizuire publicată în jurnalul Hipertension (link direct analiză).

2) Ați fugit

Ni s-a întâmplat tuturor: singurul loc de parcare disponibil este la o stradă distanță, nu vine liftul și-o luați la goană pe scări, asta pentru că în 5 minute trebuie să ajungeți în cabinetul medicului de la etajul trei al clădirii. Când mergi repede sau alergi, ritmul cardiac crește pe măsură ce pompează mai mult sânge pentru a-ți alimenta mușchii. Mai mult sânge care pompează prin sistemul vascular înseamnă mai multă presiune pe pereții vaselor de sânge. Acest lucru determină creșterea temporară a tensiunii arteriale, care poate dura până la 30 de minute, arată experții prevention.com.

3) V-ați abținut prea mult

Când vezica urinară este plină, corpul dvs. semnalează eliberarea hormonilor de stres, cum ar fi adrenalina, care vă activează răspunsul de „luptă sau fugi”. Acest lucru determină constricția vaselor de sânge, ceea ce vă poate crește tensiunea arterială cu până la 15 puncte. Soluția este destul de ușoară: nu vă abțineți înainte de a vă duce la medic sau a vă lua tensiunea. Dacă mergeți la toaletă, de regulă tensiunea ar trebui să revină la normal în trei sau patru minute.

4) Ați băut cafea sau o băutură energizantă

Vinovatul aici este cofeina, deși experții nu sunt siguri cu exactitate cum produce creșterea tensiunii arteriale. S-ar putea să semnalizeze corpului să producă mai multă adrenalină, ceea ce accelerează ritmul cardiac, dar, de asemenea, ar putea provoca constricția vaselor de sânge, potrivit experților de la Clinica Mayo (link direct sursa informației).

Cofeina pare să afecteze mai mult tensiunea arterială la persoanele care în general nu beau cafea decât la cei care sunt deja obișnuiți cu ea. 

Majoritatea experților spun că pacienții ar trebui să nu consume cofeină timp de cel puțin o oră - 30 de minute înainte de a li se lua tensiunea.

5) Ați stat cu picioarele încrucișate

Așezarea cu picioarele încrucișate comprimă venele din picioare, ceea ce poate face ca sângele să se adune acolo jos. Pentru a compensa și a vă asigura că suficient sânge ajunge în alte părți importante ale corpului - cum ar fi pieptul - inima începe să pompeze mai mult sânge și asta vă ridică tensiunea arterială, uneori cu până la 8 mm Hg.

6) E frig în cameră

Când este frig, vasele de sânge de lângă suprafața pielii se strâng pentru a trimite mai mult sânge către centrul organismului. Acest lucru menține organele vitale calde, dar vă poate crește tensiunea arterială cu până la 20 mm Hg, pentru că atunci când vasele de sânge sunt mai înguste, sângele care curge prin ele pune o presiune mai mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel