Dacă vrem să fim sănătoși, trebuie să urmăm câteva reguli simple de igienă și probabil pandemia de COVID-19 ar fi trebuit să ne învețe câte ceva.
Orice abatere de la aceste norme poate reprezenta un pericol pentru sănătate și uneori chiar pentru viață. O igienă precară duce la boli grave din care nu ieșim cu toții învingători
Asigură-te că ții cont de nevoile corpului tău și că nu îi faci rău, chiar și fără să îți dai seama.
Cele șase greșeli de igienă pe care să nu le mai faci niciodată
1. Faci duș / baie prea des
Poate o să ți se pară ciudată următoarea idee: spălatul prea des este la fel de dăunător ca lipsa spălatului! Da, chiar așa este! Apa de la robinet îți poate usca pielea, potrivit unei echipe de experți în boli infecțioase de la Universitatea Columbia.
După spusele lor, prea multe dușuri îți face pielea să devină uscată și crăpată, ceea ce duce la pătrunderea cu ușurință a microbilor în corpul tău prin aceste răni. Experții recomandă o singură spălare pe zi. Nici mai mult, nici mai puțin! Ai mare grijă de pielea ta pentru că, de multe ori, aspectul ei reflectă starea sănătății tale.
2. Nu te speli pe mâni înainte de a merge la toaletă
Bacteriile nu se află doar pe suprafețele din exteriorul casei sau doar în jurul vasului de toaletă. Microbii sunt peste tot! Asta înseamnă că poți avea mâinile pline de astfel de microorganisme dacă nu te-ai spălat cu apă și săpun de câteva ore bune.
Când mergi să îți faci nevoie, îți atingi părțile intime și contribui la transferul bacteriilor, ceea ce poate fi extrem de periculos. Astfel, spălarea mâinilor înainte de a merge la toaletă este chiar mai importantă decât spălarea de după. Totuși, este indicat să îți dezinfectezi mâinile de două ori: atât înainte, cât și după. Acordă o mai mare atenție acestor detalii esențiale!
3. Tragi apa cu vârful degetelor
Toaleta este probabil cel mai murdar loc din locuința ta. Studiile arată că uneori, și la 90 de minute după igienizare, multe bacterii încă trăiesc acolo. Încearcă să tragi apa cu partea exterioară a degetului, nu cu partea interioară. În acest mod eviți să lași mai mulți microbi pe vasul de toaletă. Interiorul palmelor este întotdeauna mai murdar pentru că el atinge suprafețele.
De asemenea, această metodă te împiedică și pe tine să iei mai mulți microbi pe mână și să îi împrăștii peste tot, în cazul în care mai atingi și altceva înainte să te speli (de exemplu, robinetul de la chiuvetă).
Atenție la somn
4. Dormi prea mult timp pe aceeași pernă
Pernele din pene și puf sunt preferatele acarienilor și ale mucegaiului. Dacă dormi prea mult pe aceeași pernă, poți ajunge să te lupți cu demodicoza, din cauza acarienilor care se mută în foliculii de păr de pe piele.
Este una dintre cele mai comune cauze ale problemelor pielii, iar într-un studiu se arată cum aceste arahnide mici pot declanșa alergii, care provoacă umflarea ochilor, congestie nazală și iritare a căilor respiratorii superioare. Specialiștii recomandă ca pernele să fie spălate în fiecare săptămână la 60 ℃.
5. Îți lași animelele de companie să doarmă cu tine în pat
Chiar și cele mai îngrijite animale poartă o grămadă de bacterii în blana lor. Regulile de igină trebuie respectate în orice moment, fie că este zi sau noapte. Este greu de crezut, dar unii microbi pot provoca inclusiv boli infecțioase, precum ciuma bubonică, pe lângă multe alte alergii.
Este indicat să îți înveți animăluțul de companie să doarmă separat, în pătuțul lui. Îl poți lua în brațe din când în când, dar este extrem de periculos să respiri o noapte întreagă lângă el și să îți lipești pielea de blana lui. Unele boli se pot transmite de la animal la om și sigur nu vrei să îți riști sănătatea. Gândește-te de două ori înainte să împarți aceeași pernă cu pisica sau cățelul!
6. Te speli pe față cu săpun
Este o greșeală foarte mare să crezi că săpunul (care nu este pentru față) îți poate curăța tenul fără să îl agreseze. Să nu mai crezi că săpunul îți ajută pielea feței și o ferește de probleme, fiindcă se poate întâmpla tocmai invers dacă alegi unul cu parfum și dacă nu citești cu atenție ingredientele trecute pe etichetă.
Când îl utilizezi, distrugi bariera de protecție a pieli și dezechilibrezi nivelul pH-ului. În realitate, săpunul înfundă porii și provoacă erupții, iar dermatologii au explicat faptul că acest produs de igienă nu a fost conceput inițial pentru curățarea feței. Folosește doar produse delicate, destinate îngrijirii tenului și nu exagera cu exfolierea, notează divahair.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.