Obezitatea este o afecțiune cronică caracterizată prin acumularea excesivă de grăsime corporală, care poate afecta negativ sănătatea.
Este diagnosticată, de obicei, prin indicele de masă corporală (IMC) și este rezultatul unui dezechilibru între caloriile consumate și cele arse.
Prof. dr. Cătălin Copăescu a prezentat rezultatele unui studiu realizat în România care a evaluat situația obezității din țara noastră.
Studiul, lansat la începutul verii 2024, a inclus populația de peste 10 ani, examinând atât incidența obezității, cât și condițiile sociale și contextuale ale acesteia.
"Am considerat necesar să vedem fenomenul mondial al obezității s-a ameliorat în România, a rămas la fel, a crescut?! Și am lansat la începutul verii acest studiu. E o cercetare care, bazată pe interviu, a adus lumină din acest punct de vedere.
Nu doar la incidență ne-am uitat, dar și la condițiile sociale, condițiile contextuale ale prezenței acestei boli", a declarat medicul chirurg Cătălin Copăescu, în emisiunea "Academia de Sănătate' de la DC Medical și DC News.
Rezultatele sunt îngrijorătoare și arată că:
- 60% dintre români au probleme cu greutatea
- 23% dintre români sunt obezi cu IMC peste 30
- Între 2% - 3% au obezitate morbidă cu IMC peste 40.
Obezitatea este asociată cu multiple comorbidități, precum diabet, hipertensiune, probleme respiratorii, infertilitate și steatoză hepatică.
Conform OMS, obezitatea s-a triplat la nivel global din 1975.
"Acest studiu a arătat că 6 din 10 români, adică 60% au probleme cu greutatea. O parte sunt supraponderali, dar 23% au obezitate, deci indice de masă corporală peste 30, iar undeva între 2% și 3% au obezitate morbidă.
Situație care, într-un calcul indice de masă corporală depășește 40, asta este pe de o parte responsabil de morbiditate, dar și numărul complicațiilor asociate este foarte mare: diabet, hipertensiune, probleme respiratorii, infertilitate, steatoză hepatică, boli care altfel nu au o soluție în afara unei scăderi ponte ponderale eficiente.
Iar dacă aceste date, procente, sunt raportate la populația României, noi ne-am uitat la persoane peste 10 ani, deci am inclus și copii și adolescenți.
Aproape 4 milioane de români suferă de obezitate. Am 3 milioane 700 au cel puțin o comorbiditate.
Și din perspectiva venitului pe gospodărie, pentru că ne-am uitat și la asta, doar 11% dintre cei afectați de obezitate cu comorbidități au un venit de peste 10.000 lei. Ceea ce înseamnă că foarte mulți dintre cei afectați de boală au nevoie de sprijin printr-un program dedicat care să le ofere medicamentele, soluțiile terapeutice de care au ei nevoie, și anume injecții foarte eficiente, tratamente medicamentoase, dar și intervenții de chirurgie metabolică", a mai spus medicul chirurg Cătălin Copăescu.
Adoptarea unei diete echilibrate, bogate în fructe, legume, proteine slabe și carbohidrați complecși ajută la combaterea obezității.
De asemenea, activitatea fizică regulată, gestionarea stresului și somnul adecvat previn apariția obezității sau ajută la tratarea ei.
Obezitatea nu este doar o problemă estetică, ci o afecțiune care necesită tratament și sprijin pentru a preveni complicațiile și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.