"Usturoiul este un ingredient popular în bucătărie, datorită mirosului puternic și a aromei pe care o dă preparatelor culinare. Cu toate acestea, cu toții ne confruntăm cu efectul nedorit dat de consumul de usturoi, și anume o respirație neplăcută.
Cum putem diminua mirosul de usturoi din respirație?
Alicina reprezintă compusul de apărare al usturoiului împotriva atacului dăunătorilor. Când planta de usturoi este atacată sau rănită, aceasta produce alicină prin intermediul unei reacții enzimatice. Același lucru are loc și atunci când tăiem sau zdrobim usturoiul. Tot alicina este responsabilă și de mirosul neplăcut pe care îl resimțim după ce consumăm usturoi. Atunci când intră în procesul de digestie, alicina din usturoi produce substanțe sulfurice, cu un miros înțepător și ușor de distins, care cauzează o respirație neplăcută.
Este imposibilă mascarea în totalitate a respirației, deoarece moleculele sunt absorbite în fluxul sanguin, însă există mai multe metode prin care se poate diminua intensitatea ei. Una dintre acestea este consumul de usturoi în prezența unor alimente, spre exemplu, legume bogate în enzime care au capacitatea de a descompune moleculele de alicină, cum sunt ciupercile, busuiocul, menta, cardamonul, spanacul sau vinetele.", a precizat Dan Vodnar în rubrica "Știință cu sare și piper".
De ce frunzele de dafin se consumă doar uscate
Profesorul Dan Vodnar spune că frunzele de dafin se consumă doar uscate deoarece crude au un gust neplăcut.
”Frunzele de dafin se consumă doar în stare uscată? În stare proaspătă, frunzele de dafin au un gust acru și o aromă astringentă, de aceea ele se utilizează în procesul de gătire doar în formă uscată. Frunzele de dafin uscate eliberează aroma lor lemnoasă încet pe toată durata gătirii”, notează acesta pe pagina de Facebook a proiectului său educativ, Știință cu sare și piper.
E bine de știut că frunzele de dafin le putem folosi dacă suferim de: dureri de cap și migrene, probleme ale nervului sciatic, retenție de apă, sforăit, astenie, cistită, oboseală musculară, infecții ale pielii, otită, spasme, balonări, distensie abdominală, dureri menstruale, depresie, artrită, uretrită, contracții musculare, pierderi de memorie, tuse, insomnii.
Frunzele de dafin au proprietăți detoxifiante, expectorante, antivirale, ajută la procesele digestive, au acțiune antioxidantă, proprietăți astringente și pot ajuta la tratamentul diferitelor afecțiuni, cum ar fi gripa, răcelile, problemele stomacului, problemele pielii etc.
Această plantă aromată este mai mult decât un condiment. Ea reduce anxietatea, ameliorează durerile de cap, curăță sistemul respirator, luptă împotriva bacteriilor, îmbunătățește capacitatea creierului, îndepărtează energiile negative, potrivit unui material publicat pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.