Boala coronariană este cea mai frecventă afecțiune cardiovasculară și una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Pentru a funcționa corect, miocardul are nevoie de un aport continuu și adecvat de sânge.
Una dintre cauzele apariției bolii coronariene este îngustarea arterelor coronariene ca urmare a formării plăcilor de aterom (colesterol).
”Depozitele de colesterol sunt aproape întotdeauna de vină. Aceste acumulări îngustează arterele, scăzând fluxul de sânge către inimă. Boala coronariană durează de obicei mai mult pentru a se dezvolta, așa că de multe ori, pacienții nu știu că o au până când apare o problemă”, spune dr. Stephen Kopecky, subliniind că există câteva semne care arată că un pacient este la risc, precum și modalități de tratare a acestei boli, notează EatThis.
Care sunt cele 5 semne ale bolii de inimă cauzate de colesterol
Oboseală și amețeală
Printre modurile în care se manifestă boala coronariană se află durerile de piept și disconfortul, dar și dureri în alte zone, însă, potrivit dr. Charles Julian Lowenstein susține că ”problemele cardiace se mainifestă digerit la bărbați decât la femei”.
Astfel, ”în timp ce atacurile de cord la bărbați sunt mai susceptibile de a provoca dureri în piept și disconfort ca simptom principal, atacurile de cord la femei pot provoca dureri în alte zone, cum ar fi spatele, gâtul, maxilarul sau stomacul, împreună cu dificultăți de respirație, amețeală și oboseală bruscă”, mai spune Lowenstein.
Dureri toracice
Un simptom comun al bolilor de inimă este durerea toracică, susțin medicii. ”Amintiți-vă că, spre deosebire de majoritatea pompelor, inima trebuie să-și pompeze propria sursă de energie. Lucrează mai mult cu mai puțin.
Și este posibil să începeți să observați aceste semne și simptome de presiune sau de strângere în piept. Această durere se numește angină pectorală. Se poate simți ca și cum cineva stă pe pieptul tău”, spune Kopecky, potrivit sursei menționate.
Amorțeala
Un alt semn care ar trebui să ne dea de gândit este senzația de amorțeală în brațe sau picioare. Știut fiind că unul dintre factori de risc pentru boala coronariană este colesterolul din sânge, în momentul în care plăcile de aterom se desprind, pot bloca fluxul sanguind, ceea ce în inimă duce la atacul de cordd. ”Când se întâmplă la nivelul extremităților, poate provoca durere și amorțeală la nivelul picioarelor și brațelor. De asemenea, poate duce la amputații la anumite părți ale picioarelor”, spune dr. Michelle Castiello.
Dureri și crampe
Durerea inexplicabilă poate fi un semn de boală de inimă. ”Durere sau crampe la nivelul picioarelor și gambelor atunci când mergeți chiar și pe distanțe scurte. În stadiile incipiente, acest lucru va dispărea de obicei atunci când pacientul se odihnește și apoi va reveni când se reia activitatea. În cazul în care durerea persistă și în momentele de pauză, este posibil să fie mai avansată”, mai spune Castiello.
Atac de cord
Așa cum am precizat anterior, desprinderea plăcilor de aterom, la nivelul inimii, poate duce la atac de cord. ”Semnele și smptomele clasice ale unui atac de cord incld durere toracică strivitoare, substernală, durere în umeri sau în brațel, dificultăți de respirație și transpirație.
Cu toate acestea, multe atacuri de cord au simptome minime sau nu au niciun simptom și sunt descoperite mai tarziu, în timpul tstelor de rutină”, mai spune dr. Kopecky.
Vezi și: Colesterolul, redus cu 25% prin alimentație. Medic: Nu este deloc puțin
Factori de risc
Factori de risc pentru ateroscleroza care pot fi modificabili:
- alimentație nesănătoasă
- sedentarismul
- supraponderea și obezitatea
- fumatul (activ și pasiv)
- diabetul
- hipertensiunea arterială
- dislipidemia (colesterol crescut)
- stresul și lipsa unui suport social
Factori de risc pentru ateroscleroza nemodificabili:
- istoricul familial de cardiopatie ischemica (cauze genetice)
- înaintarea în vârsta (bărbați > 45 ani, femei > 55 ani)
- sexul masculin
- sexul feminin, după menopauză
- boli mentale severe.
Când să mergi la medic
Dacă aveți factorii de risc pentru boala coronariană, dar și câteva dintre semnele prezentate, ori durere violentă în piept și o stare de rău care de agravează și durează mai mult de 5 minute, este cazul să apelați la serviciul de urgență, deoarece este posibil să aveți un atac de cord, iar fiecare clipă contează.
”Un atac de cord poate duce la deteriorarea permanentă a mușchiului cardiac în 30 de minute”, spune Lowenstein, adăugând că întârzierea ajutorului medical ar puta însemna o problemă și mai gravă, ce va necesita spitalizare, ori chiar decesul pacientului.
Vezi și: 5 obiceiuri pentru reducerea colesterolului. Medic: Pot avea un impact mai îndelungat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.