Mâncărimea ochilor este o problemă obișnuită și poate apărea din cauza schimbării vremii sau a alergiilor. Unele dintre cauze includ ochi uscați, conjunctivită (o infecție care provoacă mâncărime), blefarită care provoacă inflamații la nivelul pleoapei sau dermatită atopică care provoacă mâncărimi ale pielii și uscăciune a ochilor. În afară de acestea, unele medicamente, inclusiv medicamente pentru tensiunea arterială, pot provoca mâncărime și uscăciune a ochilor.
Pe lângă acestea, purtarea lentilelor de contact prea mult timp poate provoca uscăciunea și mâncărimea ochilor. Uneori, mâncărimea ochilor poate fi cauzată și de ceva care îți intră în ochi, ca un fir de praf.
Cum să scapi de mâncărimea ochilor
1. Compresă rece
Utilizarea unei comprese reci pe ochi te poate ajuta la calmarea ochilor și la reducerea mâncărimii.
Temperaturile reci contribuie la reducerea roșeaței ochilor prin micșorarea vaselor de sânge din pielea din jurul ochilor. Poate reduce senzația de arsură din ochi.
Pur și simplu înfășoară niște cuburi de gheață într-o prosop curat și așază-l pe pleoapele închise pentru câteva minute. Poți face acest lucru de 2-3 ori pe zi.
2. Pliculețe de ceai
Ceaiul este format din acid tanic, benefic pentru calmarea mâncărimii ochilor și reducerea uscăciunii. Pliculețele de ceai verde conțin galat de epigalocatechină care atenuează senzația de mâncărime a ochilor.
Poți folosi și pliculețe de ceai de lavandă, pentru a reduce uscăciunea ochilor. Proprietățile calmante prezente în lavandă pot atenua mâncărimea. La fel de eficiente sunt pliculețele de ceai de mușețel și rooibos, deoarece au proprietăți antiinflamatorii.
Citește și 5 lucruri care te fac să adormi mai repede și să dormi mai bine
Pentru a folosi pliculețele de ceai, fierbe ceaiul, lasă-l la răcit, apoi bagă pungile de ceai la frigider timp de 30 de minute, după ce ai stors lichidul din ele. Așază-le pe ochi pentru 15-20 de minute.
3. Ulei de ricin
Mâncărimea ochilor poate fi tratată cu ulei de ricin, datorită proprietăților antiinflamatorii. Uleiul de ricin are un efect lubrifiant asupra ochilor și poate ajuta la reducerea iritației. De asemenea, reduce roșeața sau umflarea ochilor.
Pentru a aplica ulei de ricin pe ochi, înmoaie două dischete din bumbac în ulei, stoarce bine de surplusul de ulei și aplică-le pe ochi timp de 15-20 de minute. Apoi spală-te pe ochi cu apă rece.
4. Felii de castravete
Castravetele este bogat în vitamine precum B6 și riboflavină și este format din calciu și magneziu. Este considerat unul dintre cele mai benefice și ușor accesibile ingrediente pentru ochi. Conținutul ridicat de apă prezent în castraveți hidratează pielea din jurul ochilor.
Feliile de castravete sunt bogate în antioxidanți care pot ajuta la reducerea inflamației și a iritației. Au un efect calmant asupra ochilor și ajută la reducerea mâncărimii.
Pentru a aplica felii de castravete pe ochi, taie doar două felii și pune-le în apă rece timp de 10-15 minute. Așază feliile reci de castravete pe pleoapele închise timp de 10 minute sau până devin calde. Fă acest lucru o dată sau de două ori pe zi, pentru cele mai bune rezultate.
5. Lapte rece
Laptele rece este unul dintre cele mai sigure și populare remedii casnice pentru mâncărimea ochilor. Temperatura rece va micșora vasele de sânge și îți va calma ochii, reducând astfel iritația și mâncărimea. Laptele este format din proteine ce hrănesc și hidratează ochii și pielea din jurul lor. Acidul lactic prezent în lapte va reduce roșeața și inflamația.
Pentru a aplica lapte rece pe ochi, înmoaie două dischete din bumbac în lapte și așază-le pe pleoapele închise timp de 10-12 minute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.