5 obiceiuri zilnice care pot scădea testosteronul. Care este rolul acestuia și care riscurile unui nivel hormonal redus

Sonia Baciu |
Data publicării:
5 obiceiuri. FOTO: Freepik @serhii_bobyk
5 obiceiuri. FOTO: Freepik @serhii_bobyk

Nivelul de testosteron poate să scadă în urma unor obiceiuri banale. Care sunt acestea și de ce este important ca testosteronul să fie menținut în parametri.

Testosteronul, hormonul sexual masculin, este produs de testicule și ovare și glandele suprarenale, atât la femei, cât și la bărbați. Cantitatea de testosteron din sânge are impact asupra dezvoltări masei musculare, asupra distribuâiei grăsimii, dar și asupra producției de hematii.

Indiferent de sex, creșterea testosteroului este semnificativă în perioada pubertății și începe să scadă după 30 de ani.

Rolul testosteronului în organism are puncte comune, la bărbați și femei, însă sunt și o serie de elemente care le diferențiază.

Astfel, comune sunt:

- libidoul, contribuția la creșterea intensității dorinței sexuale

- masa osoasă lu menținerea densității osoase în parametri normali

- masa și forța musculară.

La bărbați, testosteronul reglează

- producția de spermă

- distribuirea depozitelor de grăsime

- sinteza hematiilor

-creștere penisului și a testiculelor

- îngroșarea vocii la pubertate

- apariția părului pubian și facial.

La femei, testosteronul reglează funcția ovarelor.

Nivelul optim al testosteronului este de 300 până la 1.000 nanograme pe decilitru (ng/dL) sau 10 până la 35 nanomoli pe litru (nmol/L), la bărbați, respectiv de 5 până la 70 ng/dL sau 0,5 până la 2,4 nmol/L, potrivit Mount Sinai.

Vezi și: Viața fără durere, experimentată de o femeie. Suferă de o boală foarte rară, iar simptomele sunt vizibile încă din copilărie

Nivelul scăzut de testosteron, cauze

Nivelul de testosteron al unui bărbat atinge de obicei un vârf la 20-30 de ani, iar după această vârstă va scădea, treptat, pe tot restul vieții.

De altfel, se estimează că nivelul de testosteron scade cu 1% anual după vârsta de 30-40 de ani. Astfel, nivelul scăzut de testosteron este mai frecvent în rândul bărbaților mai în vârstă, notează Cleveland Clinic.

Nivelul scăzut de testosteron poate fi determinat de o serie de condiții medicale, precum:

- diabet

- afecțiuni ale testiculelor (traumatism fizic, alcoolism, boli virale)

- afecțiuni genetice (sindroamele Klinefelter, Kallman sau Prader-Willi)

- boli sau tumori ale hipotalamusului

- boli sau tumori ale glandei pituitare

- insuficiență testiculară

- HIV/SIDA

- tuberculoză

- tratament pentru cancer

- ciroza

- insuficiență renală

- expunere la radiații

- intervenție chirurgicală cerebrală.

Vezi și: Care sunt cele mai periculoase suplimente alimentare. La ce trebuie să fiți atenți când le utilizați și de ce este nevoie de recomandarea unui medic

5 obiceiuri zilnice care duc la scăderea testosteronului

Pe lângă condițiile medicale care pot duce la scăderea nivelului de testosteron, respectiv înaintarea în vârstă, sunt și obiceiuri zilnice pe care bărbații le fac și care au impact asupra testosteronului și a sănătății, notează EatThis.

Utilizarea steroizilor anabolizanți

Este cunoscut faptul că testosteronul este necesar pentru dezvoltarea masei musculare, însă ”utilizarea de steroizii anabolizanți, în cazul culturiștilor, sau a testosteronului exogen, acestea, în fapt, opresc producția naturală de testosteron”, afirmă dr. Mike Bohl, care este antrenor personal și specialist în nutriție, no

Astfel, recomandă acesta, în loc să luați steroizi anabolizanți, mai bine mențineți o alimentație sănătoasă pentru antrenamente, cum ar fi consumul de carbohidrați și cofeină înainte de exerciții și p dietă bogată în proteine în timpul zilei.

Somn insuficient

Cele 7-9 ore de somn, de calitate, pe noapte au o importantă legătură cu nivelul de testosteron. Potrivit Sleep Foundation, este crucial ca bărbații de peste 18 ani să își formeze o rutină a somnului astfel încât să se încadreze în cele 7-9 ore de somn.

Rutina include formarea unor ore de somn și de trezire, la fel, în fiecare zi a săptămânii, eliminarea dispozitivelor electronice din dormitor, evitarea consumului de băuturi cu consținut de cofeină sau de alcool înainte de ora de culcare.

Excesul de grăsime corporală

Supraponderalitatea sau obezitatea pot fi, de asemenea, vinovate pentru nivelul scăzut de testosteron.

”Cel mai bun mod de a gestiona greutatea este urmând o dietă sănătoasă, inclusiv o alimentație bogată în fructe și legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase și proteine slabe”, explică dr. Bohl.

Viață sedentară

În strânsă legătură cu excesul de grăsime se află stilul de viață sedentar.

De altfel, sedentarismul este responsabil cu o serie de afecțiuni și condiții medicale, printre care inclusiv riscul de scădere al nivelului de testosteron.

Specialiștii recomandă, ca parte dintr-un stil de viață sănătos, 30 de minute de mișcare pe zi. Iar aceasta nu este greu de realizat, e suficient că faceți o plimbare mai alertă sau să coborâți cu câteva stații mai devreme la revenirea de la serviciu.

Administrarea de medicamente specifice

Anumite medicamente, cum ar fi analgezicele, pot determina scăderea nivelului de testosteron ca efect secundar.

Astfel, dacă luați în considerare că acestea pot să fie cauza scăderii nivelului de testosteron, este important să discutați cu furnizorul de servicii de sănătate despre medicamentele pe care le luați pentru a vedea dacă există alternative disponibile.

Nivelul scăzut al testosterolului, complicații și riscuri

Printre complicațiile și riscurile unui nivel scăzut de testosteron se numără:

 rezistența la insulină, care favorizează diabetul

- libido scăzut

- disfuncția erectilă

- grăsimea abdominală

- ginecomastie (dezvoltarea sânilor)

- lipsa părului pe corp

- vocea subțiată

- testiculele moi

- slăbiciunea musculară

- oasele fragile

 - alopecia

- oboseala

- durerile articulare

- creșterea în greutate

- osteoporoza.

Totodată, nivelul scăzut de testosteron poate provoca schimbări de ordin psihologic, precum:

- lipsa motivației

- depresie

- dificultăți de concentrare

- probleme de memorie

- insomnie

- iritabilitate.

Vezi și: Atacul de cord, asociat cu accelerarea declinului cognitiv. Medic: Echivalent cu 6 până la 13 ani de îmbătrânire cognitivă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel