5 obiceiuri care te îmbolnăvesc de cancer. Un studiu arată că 40% din cazuri și aproape jumătate din decese sunt legate de factori de risc modificabili

Giorgi Ichim |
Data publicării:
Cancer - Foto: Freepik
Cancer - Foto: Freepik

Un nou studiu arată că 40% din cazurile de cancer și aproape jumătate din decese sunt legate de factori de risc modificabili.

Un studiu recent al American Cancer Society (ACS), publicat în jurnalul CA: A Cancer Journal for Clinicians, arată că patru din zece cazuri de cancer și aproximativ jumătate din decesele cauzate de cancer la adulții de 30 de ani și peste această vârstă pt fi atribuite factorilor de risc modificabili.

Printre acești factori se numără fumatul, excesul de greutate, consumul de alcool, inactivitatea fizică, dieta și infecțiile.

În anul 2019, acest lucru a însemnat 713,340 de cazuri de cancer și 262,120 de decese cauzate de cancer.

Care sunt principalii factori de risc

Studiul subliniază că fumatul este cel mai mare factor de risc, contribuind la aproape 20% din toate cazurile de cancer și 30% din toate decesele cauzate de cancer.

Dr. Farhad Islami, director științific senior în cercetarea disparităților în cancer la American Cancer Society și autor principal al raportului, a declarat că: "Deși prevalența fumatului a scăzut considerabil în ultimele decenii, numărul deceselor cauzate de cancerul pulmonar atribuit fumatului în Statele Unite este alarmant. Acest lucru subliniază importanța implementării unor politici cuprinzătoare de control al tutunului în fiecare stat pentru promova renunțarea la fumat, precum și eforturi sportive pentru creșterea screeningului pentru detectarea precoce a cancerului pulmonar, când tratamentul poate fi mai eficient".

Excesul de greutate reprezintă al doilea factor de risc major, urmat de consumul de alcool, expunerea la radiații ultraviolete (UV) și inactivitatea fizică.

Studiul a identificat și alți factori de risc precum consumul de carne roșie și procesată, consumul redus de fructe și legume, fibre alimentare și calciu, și infecțiile cu virusuri precum Epstein-Barr (EBV), Helicobacter pylori, virusurile hepatitei B și C (HBV și HCV), virusul herpesului uman 8 (HHV-8), virusul imunodeficienței umane (HIV) și virusul papilomului uman (HPV).

Ei bine, studiul a arătat că fumatul a avut cea mai mare fracție atribuită populației (PAF) pentru cazurile de cancer (344,070 de cazuri, 19,3% din toate cazurile), contribuind la 56% din toate cancerele potențial prevenibile a bărbați și 39,9% la femei.

În ceea ce privește tipurile de cancer, proporția cazurilor cauzate de factori de risc modificabili a variat de la 100% pentru cancerul cervical și sarcomul Kaposi la 4,9% pentru cancerul ovarian și a depășit 50% pentru 19 din cele 30 de tipuri de cancer evaluate.

Cancerul pulmonar a avut cel mai mare număr e cazuri atribuite factorilor de risc evaluați, atât la bărbați, cât și la femei, urmat de melanomul pielii, cancerul colorectal și cancerul vezicii urinare la bărbați, și cancerul de sân, al colului uterin și colorectal la femei.

Dr. Ahmedin Jemal, vicepreședintele senior în supravegherea și știința echității sănătății la American Cancer Society și autor principal al studiului, a adăugat:

"Aceste descoperiri arată că există o nevoie continuă de a crește accesul echitabil la îngrijiri preventive și de a spor conștientizarea măsurilor preventive.

Vaccinurile eficiente sunt disponibile pentru virusul hepatitei B, care cauzează cancer de ficat, și pentru HPV, care poate cauza mai multe itpuri de cancer, inclusiv cancer cervical, alte cancere anogenitale și orofaringiene.

Vaccinarea la momentul recomandat poate reduce substanțial riscul de infecție cronică și, în consecință, cancerele asociate acestor virusuri".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel