Obiceiurile tale alimentare sunt direct legate de starea ta de sănătate generală. Din acest motiv, este esențial să consumi mese care sunt bine echilibrate și bogate într-o varietate de nutrienți. Cu toate acestea, oamenii fac frecvent eroarea periculoasă, dar evitabilă, de a omite mesele și de a ingera ulterior o cantitate excesivă de alimente zaharoase, ceea ce face ca nivelul de zahăr din sânge să crească rapid.
Aceasta este o greșeală care poate avea consecințe grave. În plus, aceasta are ca rezultat o cădere bruscă, care face ca persoana să experimenteze o scădere a energiei și o creștere a senzației de lene în cursul zilei. Este posibil ca, pe termen lung, aceasta să aibă un efect toxic asupra sănătății cuiva. Nutriționistul Bhakti Arora Kapoor consideră că este esențial ca persoanele să înțeleagă modul în care diverse mese și factori influențează nivelul de zahăr din sânge.
Citește și: Cum modifică stresul relația noastră cu mâncarea. De ce stresul poate schimba gustul alimentelor
Dimensiunea porției
Mărimea porției este, de asemenea, foarte esențială. Abține-te să consumi cantități mari de alimente bogate în carbohidrați. Dr. Kapoor consideră că și alimentele nutritive ar putea declanșa creșteri ale nivelului de zahăr din sânge dacă sunt consumate în cantități mari. Dacă dorești să menții controlul nivelului de zahăr din sânge, este o idee bună să practici controlul porțiilor, potrivit TheHealthySite.
Alimente solide vs lichide
Compoziția alimentelor pe care le consumi este un factor esențial de luat în considerare. De exemplu, în comparație cu un fruct întreg, consumul de suc de fructe determină creșterea nivelului de zahăr din sânge, deoarece acesta este procesat mai repede decât fructul în sine. Ca urmare a absorbției rapide care are loc atunci când bei lichide, cum ar fi băuturile zaharoase, există întotdeauna posibilitatea apariției unei creșteri a glicemiei. Pe de altă parte, dieteticianul a recomandat să dai preferință fructelor normale.
Foto: Freepik @olgapink
Ai grijă ce pui pe farfurie
Așa cum s-a discutat anterior, este esențial să încorporezi o mare varietate de nutrienți în alimentele pe care le consumi. Consumul de carbohidrați de unul singur poate duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge; dar, atunci când amesteci carbohidrații cu proteine și legume, oferi organismului tău un aport echilibrat de nutrienți.
O masă care are un echilibru sănătos de carbohidrați, grăsimi și proteine va ajuta la încetinirea ratei de absorbție a zahărului. O farfurie colorată care este încărcată cu legume, carne și grăsimi sănătoase este farfuria spre care ar trebui să ne îndreptăm.
Vezi și: 6 motive să nu mai arunci cojile de banană. Pot fi extrem de utile pentru pielea ta și nu numai
Metabolizarea
Este important să ne amintim că alimentele care au fost puternic procesate au tendința de a avea o influență mai rapidă asupra nivelului de zahăr din sânge, în comparație cu alegerile care sunt complete și au fost supuse unei procesări reduse. Dacă dorești să îți menții nivelul de energie, alege mai degrabă cereale integrale decât cereale procesate.
Zahăr în orice aliment
Zahărul aditivat în alimente vine pe ultimul loc, dar cu siguranță nu cel din urmă. Consumul acestor tipuri de mâncăruri poate fi dăunător pentru sănătatea cuiva în timp. Dieteticianul a avertizat că sosurile, pansamentele și gustările, toate includ cantități ascunse de zaharuri adăugate și a spus că aceste zaharuri pot face ca nivelul de zahăr din sânge să devină periculos de ridicat. Asigură-te întotdeauna că verifici etichetele și folosești îndulcitori naturali ori de câte ori poți.
Într-o lume asediată de tentații dietetice și de dezinformări, urmărirea unui nivel stabil al glicemiei devine din ce în ce mai important. Prin sfaturile înțelepte ale lui nutriționistului Bhakti Arorar Kapoor, persoanele se informează despre ceea ce mănâncă.
Prin adoptarea unor practici alimentare conștiente și prin cultivarea unei relații sănătoase cu mâncarea, persoanele pot atinge o armonie metabolică. Sub îndrumarea nutriționiștilor, atingerea unui echilibru metabolic devine o ceva realizabil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.