5 motive să porți mască, altele decât COVID-19. Gripă și răceală, fum și poluare

Dana Lascu |
Data publicării:
Măști
Măști

Măștile faciale s-au dovedit că ajută la oprirea răspândirii COVID-19. De asemenea, masca poate proteja și de alte pericole pentru sănătate, cum ar fi gripa, alergenii și poluarea aerului.

Masca de față face mai mult decât să ne protejeze împotriva COVID-19. Ea poate fi o bună apărare împotriva altor afecțiuni respiratorii. De fapt, măștile faciale (împreună cu distanțarea socială) sunt probabil parte din motivul pentru care sezonul gripal din acest an a fost atât de ușor.

În SUA, spre exemplu, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au documentat o scădere cu 98% a activității gripei pentru sezonul gripal care tocmai s-a încheiat. 

În România, în tot sezonul gripal 2020 – 2021 au fost confirmate cu laborator 4 cazuri de gripă: un caz gripă cu virus AH1, un caz gripă A nesubtipat și 2 cazuri gripă cu virus B. De asemenea, nu a fost înregistrat NICIUN DECES. Asta în timp ce în sezonul precedent, 2019-2020 au fost înregistrate 73 de decese și 1.929 cazuri de gripă confirmată în laborator, iar în sezonul gripal 2018 – 2019 am avut 199 de decese și e 2.310 cazuri de gripă cofirmate în laborator, conform datelor de la Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Masca de față funcționează

Măștile de față vă protejează pe dvs. și pe cei din jur servind ca o barieră în fața picăturilor respiratorii potențial infectate. Nivelul de protecție depinde de tipul de picături transmise (mici sau mari), precum și de materialul din care este confecționată masca. Dar, în general, măștile de față sunt eficiente.

Un studiu din 2020 (link direct studiu), de exemplu, a constatat o scădere de 2% a noilor cazuri de COVID-19 la trei săptămâni după ce au fost puse în aplicare a obligativității purtării măștii în diferite state, prevenind potențial ca 200.000 de persoane să se îmbolnăvească.

Dar măștile blochează mai mult decât bacteriile și virusurile - acționează ca o barieră împotriva poluării aerului, a particulelor, a polenului și multe altele.

Iată de ce ne protejează mai exact:

1) Gripa

Doar în SUA, anual, gripa duce la spitalizarea a între 140.000 și 810.000 de oameni și ucide până la 61.000, conform CDC.

Chiar și înainte de pandemie, cercetările publicate în PLoS Pathogens (link direct studiu) au arătat că măștile faciale duc la limitarea transmiterii virusurilor gripale, reducând răspândirea picăturilor mai mari de gripă cu un factor de 25 și particulele mai mici de aproximativ de trei ori mai mult.

Dacă cineva din familie dumneavaostră are gripă, faptul că purtați mască ar putea reduce transmiterea ei cu 60 - 80 la sută, potrivit unui raport publicat în jurnalul Emerging Infectious Diseases (link direct).

2) Răceală obișnuită

Răceala obișnuită poate părea blândă în comparație cu COVID-19, dar nu e chiar așa. CDC estimează că adulții fac, în medie, două până la trei răceli pe an, ceea ce face viroza cel mai frecvent motiv pentru lipsit de la locul de muncă.

Multe cazuri de răceală obișnuită sunt cauzate de coronavirusuri, care sunt similare (dar nu la fel de severe ca) SARS-CoV-2, coronavirusul specific care provoacă COVID-19.

Se răspândesc în același mod - prin picături respiratorii - și au simptome care se suprapun: tuse, dureri de cap, dureri de corp, strănut și nas care curge. În trecut, experții recomandau strănutul sau tusea în cot pentru a preveni contaminarea altora. Măștile pot face același lucru.

3) Alergiile

Polenul și alți alergeni plutesc prin aer și ne irită pasajele nazale. Și este sezonul alergiilor de primăvară, chiar dacă pandemia continuă. E adevărat că aici eficacitatea unei măști variază în funcție de cât de mare este alergenul. Dar există un avantaj clar al purtării unei măști, spun experții. Faptul că răspunsurile alergice îți inflamează căile respiratorii, ceea ce te face mai susceptibil la infecții. Or măștile blochează asta accesul agenților alergeni.

Experții spun că s-a raportat o scădere a problemelor date de alergiile de sezon, dar par să fi crescut cazurile de alergii la interior. 

Potrivit unui studiu din 2020 publicat în Jurnalul de Alergie și Imunologie Clinică (link direct studiu), realizat pe baza abalizei a 301 asistente care au avut rinită alergică, cunoscută și sub denumirea de febră de fân, simptomele alergice au scăzut de la 43% la 29% atunci când asistentele au purtat o mască chirurgicală și la 25% în cazul celor care au purtat o mască N95.

4) Poluarea aerului 

În funcție de tipul de poluare a aerului, măștile pot fi, de asemenea, eficiente. Spre exemplu, în cazul poluării cu funingine și gaze de eșapament.

Într-un studiu din 2017 publicat în BMJ Occupational and Environmental Medicine (link direct studiu), cercetătorii au analizat cât de eficiente erau măștile de față pentru protejarea locuitorilor din Beijing, China, față de de poluarea aerului.

Au descoperit că anumite măști contribuie la filtrarea particulelor din poluarea aerului, dar, ca întotdeauna, depinde de calitatea măștii.

5) Fum

Fumul - fie el din arderea lemnui, a țigărilor sau a altceva - este un alt pericol recunoscut pentru sănătate. Și măștile pot filtra unele dintre particulele fine, care pot fi toxice.

Incendiile forestiere reprezintă cel mai mare interes științific pentru măștile de față, în afara Covid-19. Inhalarea acestui fum poate duce la apariția cancerului pulmonar. Casele și alte structuri care sunt arse de flăcări emit și ele o serie întreagă de alte particule, care sunt probabil toxice. Cu toate acestea, măștile nu vor elimina gazele nocive precum monoxidul de carbon și formaldehida.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel